Egy újabb dokumentum került a világhálóra a titkosszolgálati boszorkánykonyhából. "A parancs 'felülről' érkezett, de egyáltalán nem biztos, hogy a kormányzó párt részéről" - írják a kiszivárogtatott levélben. Kik és milyen magasról parancsolgatnak egy egész ország számára? A kérdés persze költői.
2012. február 27-én a WikiLeaks hozzákezdett The Global Intelligence Files cím alatt annak az ötmilliónál is több e-mail üzenetnek a publikálásához, amelyeket a „globális hírszerzésre” szakosodott Stratfor nevű cég texasi központjából küldtek el. A szóban forgó e-mailek 2004 júliusa és 2011. december vége között keletkeztek. Az üzenetek felfedik a hírszerzési anyagok publikálásával is foglalkozó társaság belső működését.
A cég bizalmas információkat is szolgáltat olyan nagyvállalatoknak, mint a Bhopal's Dow Chemical Co., a Lockheed Martin, a Northrop Grumman, a Raytheon, valamint kormányzati szerveknek, beleértve az USA Belbiztonsági Hivatalát, az USA tengerészgyalogságát és a titkosszolgálatokat. Az e-mailek fényt vetnek a Stratfor információs hálózatára, kifizetési eljárásaira, pénzmosási technikáira, valamint pszichológiai módszereire.

A jelek szerint már szent a béke
Re: [OS] Magyarország - kormányátalakítás
Nyilvánosságra hozva: 2013-04-01 00:00 GMT
Email-ID: 336390
Date: 2007-06-15 15:08:09
From: os@stratfor.com
To: analysts@stratfor.com
Eszter - Oh, íme valami, ami érdekelhet Téged. Ez csak egy szóbeszéd (nem mintha senki sem tudna róla), ezért ennek megfelelően kell kezelni. Orbán Viktor volt miniszterelnöknek és Gyurcsánynak komoly személyes problémája van (egymással), ami kettőjük harcát oly elkeseredetté teszi. Egyikük sem tudja kitalálni, miként kezelje a másikat.
Viktor hozzászokott az öreg kommunistákhoz, akik csődöt mondanak, mihelyst nyilvános vitára kerül sor, azonban Gyurcsány erőteljesen pragmatikus és lendületes személyiség. De Gyurcsány sem tudja, mit kezdjen Orbánnal. A kormányzó párt az utóbbi időben két jelentős európai pozíciót is felajánlott Viktornak – pusztán azért, hogy távol tartsák őt a hazai politikai élettől. (Viktor leszámolt a pártján belül minden lehetséges komolyabb riválisával.) Az első ajánlatot egy évvel ezelőtt tették, ám a barátom nem emlékszik a részletekre. A második ajánlat egy hónappal ezelőtt hangzott el. Viktornak felajánlották a NATO európai helyettes vezetői tisztségét (nem vagyok biztos abban, mi is volt pontosan a felajánlott tisztség, de nincs is különösebb jelentősége). Viktor bizonyára mindkét ajánlatot visszautasította.
Annak jellemzésére, hogy a két párt milyen mértékben szemben áll egymással, a barátom elmondta, hogy amikor a titkosszolgálatok valamilyen nevetséges és pontosan körül nem határolt „terrorveszéllyel” fenyegetőztek közvetlenül a 2006-os választások előtt, azt állították, hogy valaki 40 kg plasztik robbanóanyagot csempészett át Romániából, és a titkosszolgálatok az útját nyomon követték. Amikor a „fenyegetést” nyilvánosságra hozták, az illető déli irányban elhagyta az országot. Az ő és kollégáinak feltételezése az volt, hogy a két nagy párt közül valamelyik szervezte meg a robbanóanyag becsempészését azért, hogy hisztériát keltsen a másik oldalon, de nem világos, melyik párt volt az. A parancs „felülről” érkezett, de egyáltalán nem biztos, hogy a kormányzó párt részéről.
A barátom mellesleg az NBH-nak dolgozik, a nemzetbiztonsági szolgálatnak. Én pedig másnapos vagyok…
os@stratfor.com írja:
Eszter – Gyurcsány új helyettes minisztere, Kiss Péter (valójában 2007 júliusától a Miniszterelnöki Hivatal vezető miniszter volt – P.O.) komoly vetélytársa a miniszterelnöknek a kormányon belül. Könnyen el lehet őt képzelni, mint későbbi jelöltet a kormányfői posztra. Nem népszerű, de ha előre akar jutni a szocialista párton belül, képes rá, vannak emberei, akik súgnak neki, úgyhogy meg tudja csinálni, és ringbe szállhat a kormányfői posztért. (Annak ellenére, hogy nem a modern politikus megtestesülése.) Szilvásy Gyurcsány közeli bizalmasa, akit titkosszolgálati miniszterré tett meg, ami nem jelent komolyabb változást a kapcsolatukban. Szilvásyt amúgy is ezer szál köti ehhez a poszthoz, és Gyurcsány csak nemrég fejezte le a titkosszolgálatokat.
Zoom
Más változások:
* A miniszterelnök közeli barátja, és a fejlesztési ügynökség vezetője, Bajnai Gordon, Lamperth Mónika helyébe lép, mint önkormányzati miniszter.
* Draskovics Tibor, az államreform bizottság vezetője, a köztisztviselők ügyeiért felelős tárca nélküli miniszter lesz (valójában a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter – P.O.).
* Lamperth Kiss Péter helyébe lép a Munkaügyi Minisztérium élén.
* két államtitkár is más helyre kerül, egyikük Iváncsik Imre (az ő székébe a Honvédelmi Minisztériumban Vadai Ágnes ül), aki államtitkár lesz a civil titkosszolgálatokért felelős miniszter felügyelete alatt.
Eltekintve attól, hogy Kiss Péter komolyabb befolyásra tett szert a kormányon belül, semmiféle büntetés, vagy szervezeti változtatás szándéka nem fedezhető fel. Szilvásy feltehetően elégedettebb új posztján, már csak azért is, mert az utóbbi időben a sajtó mentálisan valamiképpen terhelt fiatalabb testvéréről értekezett. Gordon valóban Gyurcsány jó barátja, aki végül miniszter lett.
A magyar miniszterelnök kisebb csapást mér korábbi riválisára, akit helyettesévé tesz meg
Alex Kuli, június 15. (Bloomberg) – Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök a mai napon Kiss Pétert, korábbi riválisát nevezte ki, mint saját hivatalának irányítóját.
Kiss a miniszterelnök hivatalának vezetői székében Szilvásy Györgyöt váltja. Szilvásy a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter lesz - közölte Gyurcsány ma egy sajtókonferencia keretében Budapesten. A kormányátalakításról a héten cikkezett a magyar sajtó.
A kormányzó Magyar Szocialista Párt vezetői szerint Kiss a munkaügyi miniszterként eltöltött egy év után került a miniszterelnöki hivatal élére. A pozíció komolyabb lehetőséget biztosít a számára, hogy meghatározza a miniszterelnök programját, miközben a magyar sajtó a megszorító intézkedésekről ír, melyek a költségvetési hiány lefaragása érdekében válhatnak szükségessé.
Kiss „inkább a párt hagyományos szárnyához tartozik, amelyik nem támogatja a reformokat” - véli Tóth Gyula, a bécsi székhelyű Unicredit MIB CA-IB Bank közgazdásza. "Azonban a reformcsomag elfogadását többé vagy kevésbé a miniszterelnök sürgeti" – állítja a közgazdász.
A 48 esztendős Kiss 2004-ben elvesztette a kormányfői pozícióért vívott küzdelmet Gyurcsánnyal szemben. Helyére munkaügyi miniszterként Lamperth Mónika lép, aki jelenleg az önkormányzatokat felügyelő miniszter. Draskovics Tibor a kormányzati reformbizottság vezetője, szintén új szerepet kap, és a tárca nélküli miniszter lesz, aki a közszolgálatért lest felelős - közölte Gyurcsány.
Gyurcsány kormányátalakítása érinti az egészségügyet, és változások lesznek a közszférában és az oktatásban is, a kiegyensúlyozott költségvetés megteremtése érdekében. A költségvetés hiánya a GDP 9,2%-át is elérte a tavalyi esztendőben, ami a legnagyobb az Európai Unióban. Magyarországnak a hiányt a GDP 3%-ára kellene leszorítani a maastrichti kritériumok, illetve az euró bevezetése érdekében.
"Az átalakítás nem emberekről szól, a lényeg, hogy a dolgok jobban menjenek" - mondta ma Gyurcsány.
A szocialista vezetésű kormány már emelte az adókat, megkurtította a kiadásokat, és emelte a gyógyszerek árát. Ezeknek az intézkedéseknek a következtében a Szonda Ipsos felmérése szerint a párt népszerűsége a 2006 áprilisában mért 43%-ról mostanra 17%-ra csökkent.
(http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601095&sid=aFcRttw290Dg&refer=east_europe)
Eszter Fejes
fejes@stratfor.com
AIM: EFejesStratfor
(Fordította: Perge Ottó)
Kapcsolódó: