A Népszabadság hírportálján egyelőre nem olvasható gyomorforgató történet nem azért figyelemre méltó, mert állatemberek a főszereplői, hanem azért, mert elgondolkodtató: mire lehetnek képesek a megszállt területeken élő lakossággal azok, akik egymással is ilyen aljasságot művelnek? Az izraeli hadsereg hírhedt Egoz egységének katonái egymás fejére rondítanak, a jelenetről fölvételt készítenek, majd a "lesajnált" harcos anyagi hasznot húz a saját megalázásáról készült videóból.

A "lesajnálós" videó egyik jelenete
Az izraeli hadsereg Goláni brigádja keretén belüli Egoz nevű elit alegységének "öreg" katonái, akárcsak más egységekben, a kezdetetektől fogva megalázó beavatási procedúrának, primitív szokásoknak vetik alá az újoncokat, ám ezúttal videófölvétel is készült a rendkívül gyomorforgató történetről. A Válláh!Hádásot izraeli hírportál szerint a videó közzététele után az Egoz egység magas rangú tisztjei közül többen parancsnoki dorgálásban részesültek. A fölvétel megtekintését csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk.
A Válláh!Hádásot hírportálnak az ügyben nyilatkozó katonák szerint a videón látható képsor egyáltalán nem nevezhető megalázó beavatási szertartásnak, mert azt csupán játékból, fogadásból rögzítették. Az egység idősebb katonái azt is elmondták, hogy a "lesajnált" katona a jelenetért 300 sekel összeget kapott a "lesajnálójától". Az anyagi bevételnek ezzel még nincs vége, mert az Egoz egység minden katonája, aki a jelenetet élőben kívánta végignézni, illetve az, aki később csak a videót szerette volna megtekinteni, egyenként 30-30 sekelt fizetett a "lesajnált" főszereplőnek, nyilatkozta az egyik harcos.
A hírportálnak az Egoz egység másik katonája azt is elárulta, hogy a botrány kipattanásáig, az egység magas rangú parancsnokainak felelősségre vonásáig a "lesajnált" katona valósággal "megtollasodott" a videó nagy népszerűségének köszönhetően, azaz a sokak általi megtekintés hozadékaként több mint ezer sekel bevételre tett szert. A sajtóközlés azonban véget vetett a búsás jövedelemmel járó vállalkozásnak. (Egy USA dollár kb. három izraeli sekel.)
Júszef el-Kudszi - Kuruc.info
Frissítés: Több olvasónk is úgy véli, hogy a fényképen és a videón látható "lesajnált" alak valójában nem is zsidó katona, hanem palesztin, mert a nyakában az ismert kockás palesztin kendő (arabul: kefijá/kúfijjá - كوفية) látható.
A szóban forgó Egoz nevű szárazföldi elit kommandós egység a klasszikus gerillaharcon, álcázásos hadviselésen kívül úgynevezett "misztá'árávím"-okat is be szokott vetni (magukat arabnak álcázó, palesztinnak öltözött katonák - מסתערבים), ezek tüntetések során beszivárognak a megszállás ellen tiltakozó fiatalok közé, majd leütik, kiemelik és elvonszolják a kiszemelt áldozataikat. Sokszor palesztin nőnek öltözve rántanak váratlanul marokfegyvert a tüntetők soraiban.

Palesztin nőnek öltözött izraeli katona Rámalláhban
A palesztin kendő ezért valószínűleg mindig a kezük ügyében van, s természetesen van némi megalázó szándék is abban, hogy éppen a palesztin ellenállás jelképévé vált nevezetes kockás kendőt viselő társuk fejére rondítanak rá. Képzeljük el, micsoda botrány lenne abból, ha a palesztin harcosok egy kipás társuk fejét sajnálnák le.
A Goláni zászlóaljon belül tevékenykedő Egoz (dió -אגוז) nevű egységen kívül tudomásunk szerint magukat arabnak álcázó kommandósok még a Duvdeván (cseresznye - דובדבן) és a Rimmon (gránátalma - רימון) nevű egység katonái is.
J. K. - Kuruc.info