Angela Merkel német kancellár csütörtökön a brüsszeli nagy zsinagógában vette át az Európai Rabbik Konferenciájának díját. Pinhász Goldschmidt elnöke elmondta: Merkel azért részesült a megtisztelő kitüntetésben, mert igaz barátja a zsidó közösségnek, következetesen fölemeli szavát az Európa-szerte erősödő antiszemitizmus ellen és küzdelmet folytatott a körülmetélés jogáért - írja a Háárec.

Angela Merkel és Pinhász Goldschidt a zsinagógában
Amint arról portálunk beszámolt, Pinhász Goldschmidt, moszkvai rabbi, az Európai Rabbik Konferenciájának elnöke nemrégiben kétszínűséggel vádolta Orbán Viktort a magyarországi antiszemitizmussal szembeni nem egészen erélyes és határozott föllépése miatt. Nos, ez a moszkvai rabbi adta át csütörtökön a brüsszeli nagy zsinagógában Angela Merkel német kancellárnak az Európai Rabbik Konferenciája által évenként odaítélt díját.
A Háárec tudósítója szerint a megtiszteltetéstől igen meghatódott Angela Merkel a zsinagógában mondott köszönő beszédében hangsúlyozta a népek és a vallások közötti megértés, valamint a közel-keleti viszály tárgyalásos megoldásának fontosságát. Merkel kiemelte: a tartós békét Izrael és a palesztinok között a két országot a két népnek elve alapján lehet megteremteni. A német kancellár azt azonban nem mondta, hogy a megoldás egyik föltétele a nemzetközi törvényekkel ellentétben megszállva tartott palesztin területek kiürítése.
A nemrégiben a magyar belpolitikai életbe durván beavatkozó Pinhász Goldschmidt, a díjat adományozó európai rabbiszervezet elnöke beszéde folyamán kijelentette, hogy sok kollégája igen nehéz szívvel mondott áment egy német kancellár kitüntetésére, mert közülük többen is elveszítették szeretteiket a holokauszt idején. Ám figyelembe véve Merkel kancellár önzetlen barátságát és támogatását, végül mégis mindenki jó döntésnek tartja a kitüntetést.
Júszef el-Kudszi - Kuruc.info