Haifa városában ma este immár másodszor kerül sor a "Holokauszt-túlélők szépségkirálynő-versenyére". A Jediot Áháronot héber hírportál tévéjében a korábbi szépségkirálynő nem izgul, mert elmondása szerint ő már nagyobb izgalmakat is átélt az életében, s a mai verseny valódi célja, hogy az emberek minél jobban megtanulják a holokauszt történetét.
A Földközi-tengerparti Haifa városában a világ minden részéből, így Izraelből is összesereglett tizenkilenc benevezővel ma este rendezik meg - immár második alkalommal - a "holokauszt-túlélők szépségkirálynő-versenyét". Somfalvi Attila, a Jediot Áháronot hírportál tévéhíradójában a mellékelt videón megszólaltatta a legutóbbi szépségkirálynő-verseny győztesét, a most 92 esztendős, Auschwitzot megjárt Sosánná Kalmárt (vagy Kolmert).
A koronát egyelőre még viselő Sosánná Kalmár (Kolmer) a riporter kérdésére a többi között elmondta: ő már nem izgul az újabb megmérettetés előtt, hiszen annak idején nagyobb izgalmakban is volt része. A bejátszott videón azt is láthatjuk, hogy a szépségkirálynő-választásra készülődő indulók miként készülnek, gyakorolják a színpadon teendő mozdulatokat. A legutóbbi győztes hangsúlyozta: a verseny valódi célja az, hogy minél többen tanulják meg a holokauszt történetét, s azt, hogy milyen borzalmakon mentek keresztül.
Haifa, amely a palesztin holokauszt előtt nyolcvan százalékban arab volt - de élt itt egy virágzó, a környezetét is fölvirágoztató német templomos kolónia is - kitűnő helyszíne lehetne annak, hogy palesztin túlélők elmesélnék, miként űzte ki 1948-ban az őslakosságot ebből a városból a Hagana, az Irgun, a Palmach és egyéb zsidó fegyveres terrorcsoportok.
Júszef el-Kudszi - Kuruc.info