Amint azt hírül adtuk, Zakó László kérdést intézett Balog Zoltán miniszterhez Miért roma a cigány? címmel.
Zoom
Beadványában a Jobbik országgyűlési képviselője emlékeztetett, hogy hazánkban a hivatalos nyelv a magyar, a roma szó viszont cigány férfit jelöl, és etimológiailag cigány eredetű. Megjegyezte továbbá, hogy újabban hivatalosan is a "roma" kifejezés a használatos, miközben ennek megvan a magyar megfelelője.
"Kérdezem Miniszter Urat, hogy honnan ered a cigány szó átkeresztelése a cigány nyelvben honos „roma” szóra? Milyen okok húzódnak meg a cigány kifejezés száműzése mögött? Az eddigi gyakorlat folyományaként várható-e valamely Magyarországon élő nemzeti kisebbség önkormányzatának átkeresztelése Országos Deutsche, Hrvatski, Slovenská, … Önkormányzatra?" - tette fel kérdéseit a képviselő az alább látható díszes társaság jobb szélen álló tagjának.
Zoom
Tegnap megérkezett a kimerítő, a szóhasználat helyességét vitathatatlanul bizonyító, rendkívül meggyőző válasz, de csak Doncsev András államtitkártól, a kérdezett miniszter ugyanis még azt is szentségtörésnek tartotta, hogy ilyen kérdésre egyáltalán válaszoljon, főleg egy "nem romának":

(Kuruc.info)