A Fidesz-kormány 2014. január 1-jétől bevezeti a kínai kommunisták által gyakorolt internetcenzúrát, komoly költségekbe verve az internetszolgáltatókat (melyek rezsicsökkentés helyett előbb-utóbb áthárítják majd ezt a fogyasztókra), pedig az elvi alapon is elfogadhatatlan tiltás törvényesen kijátszható marad minden internetező számára.
Zoom
Ezt az óriásplakátunkat betiltották, de a portált nem fogják tudni
Törvénytelen tartalmat lehet találni minden médiumban, s ezért lehet helyreigazítással élni stb., azonban nem lehet "a múltat végképp eltörölni", elfogadhatatlan örökre blokkolni akár az egész Facebookot néhány jogsértő bejegyzés miatt. Nyilván nem is alkalmazzák majd az internetcenzúrát Zuckerbergékkel szemben, mint ahogy minden kis honlap, blog esetén sem, de Kim Dzsong Orbánék megpróbálják portálunkat egy az egyben kitörölni a magyar valóságból, a törvényt bevallottan ránk szabták. A cenzúrát azonban még a diktatúrákban is tömegesen kijátsszák, annak ellenére, hogy ott komoly büntetés jár ezért.
Zoom
Magyarországon jelenleg még nem büntetik azt, aki az államilag cenzúrázott világhálós tartalmakat alternatív módon éri el. Az internetcenzúra ellen az elmúlt években többször szót emeltek a szólás-, vélemény- és sajtószabadságban hívő honatyáink és a magunkfajta jogvédők is. Most rajtunk a sor, hogy kedves olvasóinknak tanácsokat adjunk, hogy a Kuruc.info egészének vagy egy részének esetleges jövőbeni letiltása után hogyan tudják továbbra is olvasni portálunkat.
Két alternatív technikai megoldás
A most közzétett megoldásokat egy régi olvasónk készítette számunkra, azt leteszteltük, semmilyen kártékony kódot nem tartalmaz, legális, és nem kell telepíteni sem, csak kicsomagolni egy könyvtárba, és onnan indítani. Windows operációs rendszeren működik csak.
1. Ezt a torrent fájlt kell letölteni, majd bármilyen torrent kliens segítségével magát a csomagot is letölteni. Ha gépünkön nincs torrent kliens, és nem is akarunk telepíteni, akkor a csomag letölthető a https://kuruc.info/dokumentumok/KurucChrome.zip címről is, de ez sokkal tovább tart. Mindenkinek javasoljuk inkább a torrentes megoldást, amihez a klienst innen lehet letölteni: www.utorrent.com
Letöltés után, ha az operációs rendszer nem engedi futtatni, akkor jobb egérgombbal a tulajdonságai közt meg kell nyomni a "Tiltás feloldása" gombot, majd a csomag futtatható. Meg kell adni egy könyvtárat, ahova ki szeretnénk csomagolni a böngészőt, és ha ez megtörtént, a létrejött KurucChrome könyvtárban a Start KurucChrome.exe fájllal indítható.
Indítás után felépít egy titkos kapcsolatot, majd utána elindít egy modern böngészőt. Ha ebben a böngészőben nyitja meg a Kuruc.info oldalt, az akkor is betölthető marad, ha a szolgáltatója a tartalmainkat cenzúrázná. Egyéb honlapokat ez a böngésző hagyományos, nem titkosított kapcsolaton keresztül tölt be, de a Kuruc.info a kerülő út miatt valamivel lassabban fog betöltődni így, tehát csak akkor célszerű ezen a böngészőn keresztül nézni, ha már máshogy nem megy, mert valóban életbe léptették a tiltást.
2. Egy másik megoldás, az egy Google Chrome böngészőbe beépülő kisalkalmazás, aminek a telepítése ugyan egyszerűbb sokkal, ám néha a portálunk kicsit lassan töltődik be segítségével. Ez biztosabban működhet munkahelyi gépeken is, ráadásul egy bővítmény telepítéséhez admin jogok sem kellenek. Ennek működtetéséhez ezen a linken kell az Ingyenes telepítést választani. Ez csak Google Chrome böngészővel használható.
Zoom
Mindkét fenti lehetőség lépéseinek elvégzése kb. 5 perc. Bárki megteheti, és az internetes cenzúra már nem is probléma, a kormányunk erre fordított energiája, az NMHH-nak adott fejlesztési pénzek mind-mind eredménytelenek. Ha egy kormány nem érti a mai digitális világot, akkor az ne akarja azt megszabályozni, kisajátítani, és "nemzeti internetboltot" csinálni belőle... Mert nem az.
Kapcsolódó: