Latorcai Csaba helyettes államtitkár az antiszemitizmus elleni harcról és a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA), elnökségével szembeni kormányzati elvárásokról is beszélt, amelynek márciustól egy éven át "Magyarország" (azaz a kormány zsidóbérencei) látja el a soros elnökségét. Ebből az alkalomból készített vele interjút a Mazsihisz.hu. (A kérdéseket is meghagytuk eredeti, magyartalan formájukban.)
Zoom
Latorcai és főnökei a debreceni sajtótájékoztatón
- Mit emelne ki beszédéből, az ebből az alkalomból megrendezett debreceni rendezvényen?
- Fontos a számomra, hogy tolmácsolhattam a kormány üzenetét, mely szerint nem elég üldözni az antiszemitizmust, hanem minden eszközzel fel kell lépni az olyan visszataszító cselekedetekkel szemben, mint amilyen húsvétkor történt Budapesten, a holokauszt-túlélőkről szóló fotókiállítás megrongálása.
- Ezekkel a tettekkel együtt kell élnünk?
- Minden ilyen tett mellett sem szabad azonban elfelejteni, Magyarország nem antiszemita ország, büszkék vagyunk sokszínű kultúránkra, amelybe a zsidó kultúra is beletartozik. A magyar kormány uniós forrásokkal is segítette a debreceni Kápolnási utcai és a Pásti utcai zsinagóga felújítását. További 15 zsinagóga felújítása várható az országban, köztük van a hajdúböszörményi és a berettyóújfalui, a temetőrekonstrukciós program keretében pedig 1500 zsidó temetőt újítanak fel.
- Vannak más tervek is, melyeket megemlített
- Valóban ezek egyike a zsidó vallási zarándokturizmus, melynek térképére is felkerül Magyarország, s több ezer zsidó zarándok várható majd az Amerikai Egyesült Államokból és Izraelből, ami lelki megújulást is hozhat az országnak.
- A magyar kormánynak milyen elvárásai vannak az IHRA elnökség kapcsán?
- Elsősorban az, hogy a világ számára is ismertté és elismertté válik az a virágzó zsidó kultúra, ami Magyarországon, a fővárosban, de vidéken is, legerősebben itt Debrecenben megtalálható. Büszkék vagyunk arra a befogadó közegre, ami Magyarországot mindig is jellemezte, s jellemzi. Persze nem lehet figyelmen kívül hagyni a történelmünk fekete foltjait sem. De az a nyitottság, vallásközi nyitottság, ami mindig is jellemző volt a magyarokra, ez érzékelhető most is, ezt a kormány kifejezetten támogatja
- Lesz a szervezetnek egy jeruzsálemi konferenciája, ott a kormány képviselteti magát
- Természetesen, ahogy két évvel ezelőtt, úgy most is képviselteti magát a kormány megfelelő szinten. Még nem tudom, hogy ez mit jelent, ki vezeti a delegációt, folyamatos egyeztetések zajlanak a kormányok, a nagykövetségek között, sok minden függ attól is, hogy milyen programokat sikerül összeállítani. Az bizonyos, hogy a delegáció vezetője majd ellátogat a Jad Vashem Intézetbe, amellyel az eddigi projekteket mindenképpen folytatni szeretnénk.