A Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) - amelynek márciustól egy éven át Magyarország látja el a soros elnökségét - Budapesten, illetve Debrecenben tartja idei két közgyűlését - jelentette be Takács Szabolcs, az IHRA "magyar" elnöke, az IHRA-elnökségért felelős miniszteri biztos kedden sajtótájékoztatón Debrecenben.
A Miniszterelnökség európai ügyekért felelős államtitkára a felújított Pásti utcai ortodox zsinagógában kiemelte: a "magyar" elnökség idején szeretnék elérni, hogy növekedjen az IHRA súlya, láthatósága, és csökkenjen az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a gyűlöletbeszéd.
Takács Szabolcs annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a magyar társadalom többsége elítéli az idegengyűlöletet, a rasszizmus minden formáját.
Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester Magyarország spirituális központjának nevezte Debrecent, ahol békében, együttműködve élnek különböző felekezetek, vallási közösségek - számol be a rendkívül örvendetes eseményről az MTI.
Zoom
Papp László
A Dehir cikke további részletekkel is szolgál:
Nagyszabású nemzetközi holokauszt-konferencia lesz Debrecenben
Harminc állam képviselőinek részvételével tartják novemberben a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség közgyűlését Debrecenben.
A Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség, röviden IHRA elnökségét ebben az évben Magyarország látja el. Takács Szabolcs elmondta, a tagállamok egyöntetűen szavaztak erről.
A szervezet soros elnöke szerint ez egy üzenet a magyar kormánynak arról, hogy az antiszemitizmus és az idegengyűlölet elleni fellépést a nemzetközi közösség hitelesnek és követendőnek tartja.
Latorcai Csaba, a kiemelt társadalmi ügyekért (mint pl. a holokauszt-ipar - a szerk.) felelős helyettes államtitkár bejelentette, a kormány zsinagóga- és temetőfelújítási programmal segíti a hazai zsidó közösségek erősödését. Erre példa a már "megszépült" Pásti utcai zsinagóga is. A szövetségnek azért esett a választásra Debrecenre, mert a főváros után itt él a legnagyobb zsidó közösség.
Zoom
Latorcai Csaba
Papp László polgármester szerint megtiszteltetés, hogy Debrecen ad otthont a nemzetközi találkozónak. Hozzátette, a városban a különböző felekezetek között békés egyetértés van, éppen ezért elítél minden olyan megnyilvánulást, amely például a holokausztból viccet csinál. A polgármester ezzel az egyik jobbikos önkormányzati képviselő tavalyi megnyilvánulására is utalt.
A nemzetközi konferenciát november 2-a és 5-e között rendezik majd meg a Kölcsey Központban.
Frissítés: nem múlik el eredmény nélkül e csodálatos sereglés: agymosó központ fog nyílni a zsinagógában:
Korábban írtuk: