Jól van az a magyar kamionos, akinek járművét tucatnyi "menekült" rohamozta meg a calais-i határátkelőnél. A fuvarozó cég tájékoztatása szerint az eset még múlt hét csütörtökön történt, és a szállítmányban sem keletkezett kár.
Zoom
Illusztráció - ez másik eset, egy a napi több százból
A Waberer’s fuvarozó társaság megerősítette, hogy magyar sofőr vezette a Facebookon terjedő videóban szereplő kamiont. A videóban az látható, hogy tucatnyi betolakodó megrohanja a forgalomban araszoló kamiont a calais-i kompátkelőnél, hogy a járműre felkapaszkodva jussanak át Nagy-Britanniába. A jelenetet még múlt hét csütörtökön vette fel videóra egy bolgár sofőr, aki a magyar kamion mögött haladt.
A cég tájékoztatása szerint a 27 éves magyar sofőr sértetlenül úszta meg az esetet, és az ásványi kőből álló rakományban sem keletkezett kár, annak ellenére, hogy a videón is jól látszik, hogy az illegális bevándorlók kinyitották a kamion rakterét, és bemásztak a dobozok közé.
Szentgyörgyi Tibor, a Waberer’s munkatársa azt is leírta válaszában, hogy a sofőr megvárta, míg kamionjával egy ellenőrzőponthoz ér, ott már a francia hatóságok intézkedtek, és több "menekültet" elfogtak. Nem egyszer előfordult az is, hogy az ellenőrzések ellenére egy-egy élősködőnek valahogy mégis sikerült feljutnia egy Waberer’s-es kamionra, de a fuvarozó cégre kirótt büntetések nagy részét a sofőr vétlensége miatt elengedték, vagy összegét jelentősen csökkentették az angol hatóságok.
A csütörtöki eset nem egyedi, korábban többször is beszámoltunk arról, hogy a kamionosok mit tapasztalnak Calais kikötőjénél, ahol évek óta brutális állapotok uralkodnak. Az odavezető úton tömegével állnak Európa szétverői, szipolyozói, kirablói és megerőszakolói, akik a szigetországba akarnak átjutni, a sofőrök viszont nem tudnak védekezni az állatvilágból ismert felszökdösés ellen; és nem is akarják leszúratni vagy agyonveretni magukat.
(HVG korrigálva)