Hanuka ünnep idején könyvbemutatóra került sor a Budapesti Izraelita Hitközség Goldmark termében. Zámír Kohén izraeli rabbi válogatott előadásainak magyar nyelvre fordított kötetét mutatták be az úgynevezett „megtérítő” néven ismert rabbi személyes részvételével. A magyarul Házas-pár-bajok című kötet kiadását Szegedi Csanád bőkezű pénzadománya tette lehetővé – írja az izraeli Kol Háj Rádió honlapja és a Kol Házmán című ortodox zsidó hírportál.
Zoom
Szegedi Csanád – A jókedvű adakozót szereti az Isten
A legutóbbi hanuka (a zsidó szervezetek figyelmébe: mondat közben kisbetűvel írandó, akárcsak a karácsony – H. J.) a politikai megnyilvánulásokon túl a könyvkiadás terén is tartogatott meglepetést. A Budapesti Izraelita Hitközség Goldmark termében bemutatták az Izraelben „megtérítő” rabbiként ismert Zámír Kohén válogatott előadásait magyar nyelvre fordítva csokorba gyűjtő könyvet, amelynek témája a házaséletben felmerülő problémáknak a Tóra szellemében történő megoldása. A Házas-pár-bajok című könyv bemutatóján kiderült, hogy a kötet kiadását Szegedi Csanád nagylelkű pénzadománya tette lehetővé.

Szegedi Csanád és a tórai leckeadója, Slomó
A Kol Háj (Élő Hang) nevű rádióállomás honlapján olvasható beszámoló írója újra fölidézi Szegedi Csanád csodálatos megtérésének történetét, némi, eddig nem ismert újdonsággal fűszerezve: „Szegedi Csonád (a héber sajtóban következetesen ’Csonádnak’ írják a keresztnevét – H. J.) a magyarországi antiszemita párt megalapítója (a Magyar Gárdáról ezúttal elfeledkeztek – H. J.), s a magyar parlamentbe is bekerült húszszázalékos párt második számú embere volt”, emlékeztetett a régi szép antiszemita időkre a beszámoló írója, majd Szegedi megtérésének történetét így folytatja: „Csonád az antiszemita és az Izrael népe elleni összejövetelek központi szónoka volt, mígnem egy szép napon hirtelen felfedezte zsidó mivoltát (a titkos hangfelvételekről nincs szó – H. J.), világossá vált számára, hogy ő maga is zsidó. Csonád szörnyű holokausztot túlélt nagyanyja eltitkolta a holokauszt után születet leánya (Csanád édesanyja – H. J.) előtt azt a tényt, hogy zsidó, s így aztán a leánya és az unokája úgy nőttek föl, hogy egyáltalán nem tudtak a zsidóságukról”, olvasható az izraeli honlapon.
Zoom
A budapesti könyvbemutató ellesett pillanata (balról az első Zámír Kohén rabbi)
„Ám amióta Csonád felfedezte a gyökereit, élénken érdeklődik a zsidóság iránt, tórai leckéket vett, s elkezdett közeledni a valláshoz, betartani a zsidó vallási parancsolatokat. S amikor mindezt az antiszemita pártban (szinte hihetetlen, de a célzás a Jobbikra vonatkozik – H. J.) mindezt észrevették, hangos médiafelhajtás közepette eltávolították a párt soraiból”, írja az eddig nem ismert verziót a Kol Háj Rádió honlapja.
Hering J. – Kuruc.info