Friss: A hazánkat tönkretevő, minden mozdíthatót ellopó MSZP úgy fogalmazott az ügy kapcsán: az Országos Választási Iroda (OVI) weboldala elleni támadás egy "durva és brutális akció a választások lebonyolítását segítő szervezet ellen". Hazudnak vagy síkhülyék a szocik, mi inkább az előbbire gondolunk, mert valójában szó sincs semmiféle betörésről, támadásról, mi csak arra világítottunk rá egy vicces módszerrel, hogy a százmilliókból készített (valójában ellopott, másra költött) honlap valami hihetetlen gyenge technikailag.
Az egész botrányt az robbantotta ki, hogy közzétettünk néhány valasztas.hu-ra mutató linket, ahol a pártok neveinél nem a szokványos dolog volt olvasható. Alább néhány képernyőfotó az OVI oldaláról, pirossal kiemelve a lényeg.
Maszop:

Így nézett ki a korrigált oldal
Zsidesz:

Jobbik:

Tessék megkapaszkodni, ugyanis a választási oldalon a link szerkezete valami ilyesmi volt: valasztas.hu/akarmi.jsp&NEV=Magyar Szocialista Párt. Ha a link végét átírjuk, például arra, hogy ...&NEV=Balf@sz szocik, és így beütjük azt a böngészőbe, akkor ez szöveg jelenik meg a párt neve helyett az OVI honlapján, ennyi lenne tehát a "brutális és durva támadás"... Helyesebb ezt egy médiahacknek nevezni, figyelemfelkeltés, ahhoz tudnánk hasonlítani, mint amikor százmillióért felépítenek egy családi házat, de nem raknak rá tetőt, aztán csodálkoznak az elvtársak, ha beázik az első kis esőtől...
Korábban, február 23-án 15:36-kor írtuk: A bűnpártoló Országos Választási Bizottság honlapja megérett egy kis korrigálásra - vélte a Kuruc.info egyik programozója keddre virradó éjjel, s tréfás kedvében egy perc alatt megváltoztatta a www.valasztas.hu egyes oldalainak címeit. Az ócska portálra több, mint egymilliárd forint közpénzt fordítottak - erre a lopásra is fel kívánta hívni a figyelmet a Kuruc.info.
Amint arról a Zipp.hu portál korrekten beszámolt: az eset külön érdekessége, hogy az Országos Választási Iroda által működtetett honlapra az utóbbi két választások előkészítése során több mint bruttó egymilliárd forintot költött az állam az adófizetők pénzéből. A megbízást meghívásos tenderen nyerte el az Idom 2000 Konzulens Zrt. A mostani választásokra készülvén az Idom mintegy bruttó 600 millió forintot kapott, négy évvel ezelőtt pedig 412,5 milliót számlázhattak. Hogy nem a honlapra fordították ezt a pénzt, az biztos.
Valójában nincs szó a honlap feltöréséről, csak rendkívül amatőr a portál szerkezete. Miután ezt a Buherablog ma délelőtt elemezte, és fórumokban is megírták a valóságot, később a Zsindex is pontosította cikkét (bizony, zsindex.hu címen is elérhető minden cikkük, ez sem hekkelés), illetve ellentmondásosan továbbra is írnak informatikai támadásról, miközben bővítették cikküket ezzel a bekezdéssel:
Technikailag nem igazi feltörésről vagy hackelésről van szó, maga a weboldal volt rosszul megírva, ezt használta ki a támadó. A honlap címében ugyanis volt egy "NEV" változó, aminek a tartalma megjelent a honlapon. Így nagy szakértelem nem kellett a feltörés látszatához: ha valaki egy böngésző sorában az oldal címébe beírta például azt, hogy NEV="vérmókus", akkor a "vérmókus" szó jelent meg a pártok neve helyett.
Az OVI közleményében azt tudatta, hogy az elkövetők (hírportálunk) ellen az üzemeltetővel közösen feljelentést tesznek. Az Origo azt írja: "A számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekményeket a Büntető Törvénykönyv 300-as paragrafusa írja le. Eszerint a számítástechnikai rendszerben tárolt, feldolgozott, kezelt vagy továbbított adatok megváltoztatása, törlése számít bűncselekmények." Ezzel szemben mi nem nyúltunk hozzá semmilyen szerveren tárolt adathoz.
A tartalmi beírások mögött nem volt különösebb célzatosság a Kuruc.info részéről. A Jobbik ma valóban az egyetlen tiszta párt, de kritikusan rajta tartjuk a szemünket, s szükség esetén akár a vonagabor.hu-t is "meghekkeljük" - persze azt nem volna ilyen egyszerű, hiszen bár nem egymilliárd forintból hozták létre, mégis profibb oldal...
Jellemző a valasztas.hu üzemeltetőinek fejetlenségére, hogy "hekkelésünk" után először egy fél órára teljesen levették a honlapot, majd azóta folyamatosan nem érhető el a legfontosabb "Jelöltek, listák" oldaluk (tehát a jelöltállítás helyzete sem követhető, hogy kik tudták már leadni az ajánlószelvényeiket).
Az alábbi szövegek voltak olvashatók az általunk megadott linkeken korábban, ám közben ezeket javították, így már a pártok valódi nevei jönnek be.
Lendfai Ildikó
főkorrektor
Kuruc.info főhadiszállás