Alább olvasható Kuruc.info Volner Jánossal készített interjúja. Szóba kerül a jobbikos képviselő rendőr múltja, a Magyar Gárda jövője, az elszámoltatás és Lakatos Attila cigányvajda nyilatkozata is.
Kuruc.info: Orbán Viktor nemrég kijelentette: az a rendőr, aki a Magyar Gárda "irányába hajlik", dezertőrnek minősül. Vannak jelenleg a Gárdának olyan tagjai, akik rendőrök, katonák? Ön szerint miért tette Orbán ezt a kijelentést - netán sokan szimpatizálnak a rendőrségen belül a Gárdával és annak tevékenységével, ezért indokoltak a kemény szavak?
- A Gárdában sok volt katona, rendőr, tűzoltó tevékenykedik, de akadtak már olyan segítői is, akik a hivatásos állomány aktív tagjaiként vettek részt a gárdisták felkészítésében. Tudom, hogy a Gárda elleni jogsértő rendőri fellépések miatt sokan azt hiszik, hogy a rendőrök ellenszenvvel viseltetnek a gárdisták iránt, de ez csak egy részükre igaz. Azt a rendőrt, aki az utcán üldözi a bűnt, soha nem lehetett arról meggyőzni, hogy nincs cigánybűnözés. A legtöbb rendőr kifejezetten örül annak, hogy a Gárda sikeresen ráirányította erre a politika által szőnyeg alá söpört, súlyos társadalmi problémára a figyelmet.
Orbán Viktor pedig egyértelműen politikai hátsó szándékkal beszélt arról, hogy az a rendőr vagy katona, aki gárdistának áll, dezertőrnek minősül. Ezzel az a célja, hogy a nyertes választások után népszerűsége csúcsán levő népvezérként leválassza a Gárdáról azokat a Fideszre szavazó milliókat, akiknek imponál a Gárda fellépése. Ebben egészen messzire mennek el, nemrég például Kontrát Károly belügyi államtitkár az Országgyűlés plenáris ülésén azt ecsetelte, milyen rendesek a börtönből az árvízi védekezésre kivezényelt rabok, amiért nem léptek meg. Hátuk mögött a fegyveres őrséggel, persze. Ezzel szinte egy időben Orbán – ahelyett, hogy megköszönte volna a gárdisták százainak az árvízi védekezésben folytatott önzetlen munkáját – elkezdte a dezertőrözést…
Kuruc.info: Ön is rendőr volt. Pontosan meddig és milyen feladatot látott el a rendőrségnél? Miért jött el onnan?
- ’89 és ’94 között dolgoztam a rendőrség állományában. Már óvodás koromban is katona vagy rendőr szerettem volna lenni, nagy álmom vált tehát valóra, amikor zsaru lettem. Rövid járőri szolgálat után az ország bűnügyileg egyik legfertőzöttebb körzetét kaptam meg, ahol kemény és következetes fellépéssel komoly sikereket értem el. Emellett küzdősport-tudásomat kihasználva közelharc-kiképzőként tevékenykedtem. Nagyszerű, izgalmas munka volt, több száz bűnözőt juttattam a rács mögé. Szerettem…
Kuruc.info: Akkor miért jött el onnan?
- A rendőri fizetésből már akkor is csak nyomorogva lehetetett megélni, én is csak úgy tudtam vállalni azt a munkát, hogy mellette két sikeres vállalkozást működtettem, így nem voltak anyagi problémáim. De ezt így nem lehetett sokáig csinálni: rendőrködni, céget vezetni és tanulni - túl sok volt egyszerre.
Kuruc.info: Hogyan fogadták egykori kollégái a Magyar Gárdában való aktív részvételt?

- Óriási szimpátiával. Nagyon sok rendőr ismer, eddig gyakorlatilag minden Gárda-rendezvényen lelkesen rám köszöntek. De ez nem is csoda. A választókerületemben működő Gárda-századot is egy volt rendőr vezeti, ahol lakom, ott is egy volt rendőrtiszt irányítja a gárdistákat.

Kuruc.info: Mi lesz a Gárda sorsa? Az egyenruha a szekrényben fog megporosodni? Nagyon régen volt avatás, külső szemlélőként úgy látszik, hogy az újonnan hozott törvényekkel sikeresen ellehetetlenítették a Magyar Gárda működését.

- Szerencsére nem ez történt, a gárdisták új jogi keretek között ténykednek tovább. Létrejött egy új társadalmi tömegmozgalom, a Magyar Nemzeti Gárda, mellette pedig a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület. A Fidesz a jelek szerint erre nem találja a hatékony ellenszert.

Kuruc.info: Budaházy György egyik írásában kifejtette: szerinte létre kéne hozni Cigányiát, Kelet-Magyarországon pár megyét oda kellene adni a cigányoknak, oda kell költöztetni mindet Borsodba és akkor nyugtunk lesz. Eme ötletét (amelyet egyébként több éve hirdet) még maga Toroczkai László is hevesen ellenzi. Önnek mi a véleménye erről?


- Természetesen én is erősen ellenzem! A cigánybűnözés ellen a Jobbik programjában is szereplő csendőrség újbóli bevezetése jelenti a megoldást. Volt rendőrként biztosan tudom: a bűnözőket csak a kemény és hatékony fellépés rettenti el. A rendőrség egy ilyen feladatra jelenleg teljesen alkalmatlan, szakmailag és morálisan egyaránt lezüllött. Szerencsére vannak biztató jelek is, egyre több becsületes zsaru ébred öntudatára és lép be a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetébe.

Kuruc.info: "Kíméletlenül szembesítette a cigánybűnözést tagadó Orbánékat az igazsággal a borsodi vajda" - írtuk korábbi cikkünkben. Az világos, hogy Kolompár Orbánokkal nem lehet együttműködni, de mi a helyzet Lakatos Attilával? Érdekes felvetés volt részéről, amikor arról beszélt, hogy a 10-12 éves gyerekeket börtönlátogatásra kell elvinni, hogy ne éljen bennük tovább a romantika a börtönéletről. Támogatnának egy ilyen kezdeményezést?
- Nagyon is! A cigánybűnözőket mentegető liberális jogvédők nem hajlandók tudomást venni a tényekről: a cigányságon belül kialakult egy olyan, több generáción átívelő bűnöző populáció, akik számára bűnözés és a börtönlét természetes velejárója az életnek. Egy becsületes életmódot folytató magyar vagy cigány ember számára börtön ijesztő közeg. Egy tipikus cigánybűnöző számára azonban csupán az élet természetes velejárója. Ezért is kell tenni azért, hogy a börtönéveket senki ne kívánja vissza! Sokan nem is tudják, pedig igaz: a mai wellness börtönökben a cigánybűnözők többsége jobb higiénés körülmények között lakik, rendszeresen és változatosabban étkezik, mint odahaza. Ne csodálkozzunk tehát azon, ha ezeket az embereket egy ilyen börtönnek titulált műintézmény nem rettenti el a bűnelkövetéstől. Mivel nem dolgoznak, unalmukban egymást képzik bűnözésből, hogy aztán a büntetés letöltése után frissen és kigyúrva folytassák ott, ahol abbahagyták.
A Jobbik ezen radikálisan változtatni akar: mi bevezetnénk az önfenntartó börtönök intézményét, ahol a raboknak - az ellátásuk fejében – kötelező dolgozniuk. Véget kell vetni annak az állapotnak, hogy a bűnözők még a fogva tartásuk idején is henyélve, parazitaként élősködnek a társadalom nyakán. Ezügyben egyébként nagyon komoly nyomás alá helyeztük a Fideszt, a rájuk szavazó becsületes embereknek is imponálnak a Jobbik rendvédelmi elképzelései, ezért Orbánéknak sincs más választásuk, minthogy átvegyenek ezekből valamennyit. Na persze kutyából nem lesz szalonna, nem önként lépnek ebben sem, hanem a Jobbik jelentette kényszer hatására. Az első Orbán-kormány alatt, amikor még nem volt a Jobbik, a Fidesz megduplázta a vagyon elleni bűncselekmények értékhatárát, ennek nyomán szinte robbanásszerű fejlődésnek indult a megélhetési bűnözés, hiszen a bűnözők jelentős része ettől fogva a kedvezőbb elbírálást jelentő szabálysértési kategóriába lett átsorolva. Pintérék így kozmetikázták akkoriban a bűnözési statisztikákat.


Kuruc.info: Meglepő lehet, hogy a Jobbik rendvédelmi miniszter-jelöltje nem az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságában, hanem a gazdasági és informatikai bizottságban kezdett dolgozni.
- Hosszú ideig dolgoztam az üzleti szférában, két évtizedes vállalkozói tapasztalat áll mögöttem, ugyanannyi tanulással, önképzéssel. A Jobbik Gazdasági Kabinetjében is jó ideje dolgozom már, nem idegen tehát tőlem ez a terület sem. Ugyanakkor fontos az is, hogy a Gazdasági Bizottság tagjaként beleláthatok a közvélemény elől elzárt szerződésekbe, olyan papírokba is, amelyek bizonyítják gazdasági bűncselekmények elkövetését. Egyszerre vizsgálhatom ezeket az ügyeket rendőrként és gazdasági szakemberként egyaránt, ez nagyon komoly előnyt jelent a munka során.
Kuruc.info: Hogy állnak a politikusbűnözők elszámoltatásával? Mit tesz a Fidesz és mit a Jobbik?
- Haladunk szépen. Mint ahogyan azt sejteni lehetett, a jelenlegi Országgyűlésben a Jobbik az egyetlen olyan párt, amely valóban el akar számoltatni, nem csak beszél róla. A Fidesz vezetése a választások előtt egyfolytában azt harsogta, hogy a kormányváltást követően felszámolja a politikához kötődő gazdasági bűnözést. Aztán ahogyan közeledtünk a választásokhoz, ezek a hangok egyre halkabbak lettek, a végén pedig már Orbán Viktor is csak az elszámoltatás nehézségeit szerette ecsetelni, Pokorni Zoltán pedig ki is jelentette, hogy „Vigyázni kell mert az elszámoltatás kétélű fegyver!”. Nyilván nem véletlenül mondta.
Kuruc.info: Érdemes megnézni azt is, hogyan és kivel készül „elszámoltatásra” a Fidesz: Papcsák Ferencet, az elszámoltatásért felelős kormánybiztost az első Fidesz-kormány rendesen kitömte közpénzekkel, 240 millió forintos megrendelést kapott jogszabály-előkészítés és jogi tanácsadás címén, emiatt büntetőeljárás is indult ellene, mivel a gyanú szerint kamuszerződések alapján történtek a kifizetések. Aztán persze az ex-fideszes legfőbb ügyész, Orbán nagy barátja, Polt Péter semmilyen törvénytelenséget nem talált az ügyben…
Nem meglepő, a Fidesz tele van – ahogy mondani szokás – törvényes, de nem etikus ügyekkel. De visszakanyarodva az elszámoltatáshoz: tényleg komoly eredményeink vannak, a választások óta a feljelentéseim nyomán három különböző ügyben indult büntetőeljárás, a Magyar Államot ért kár meghaladja ezekben a 200 milliárd forintot.
Kuruc.info: Nagyon keveset lehetett erről hallani a médiában, milyen ügyek ezek?
- A médiavilág többsége - finoman szólva - nem kedveli a Jobbikot, igyekeznek agyonhallgatni minket és az eredményeinket. Elsőként a választások idején az Idom 2000 ügyében tettünk feljelentést, mivel a választási szoftver forráskódját egy olyan marokkói állampolgár nevén futó cégbe játszották át, aki még soha nem járt a schengeni övezetben, így Magyarországon sem. Nem csak a választások tisztasága került ekkor veszélybe, de milliárdos értékű gazdasági bűncselekményekre is fény derült, azóta már egy kiterjedtnek tűnő bűnszervezetet vizsgál behatóan a Nemzeti Nyomozó Iroda.
Röviddel később a Malév privatizációs ügyében az orosz vevő részére nyújtott 32 millió eurós viszontgarancia ügyében tettem feljelentést. Jellemző, hogy az ügyben Oszkó Péter, a szocialisták pénzügyminisztere három hónapon át vizsgálódott, majd a Fidesz is ugyanott folytatta, feljelentés mégsem született. Mi azonban – ahogy országgyűlési képviselőként beleláttunk az ügybe – másnap reggel már feljelentést tettünk a nyilvánvaló gazdasági bűncselekmény miatt, el is indult a nyomozás.
Országgyűlésen kívüli pártként erre esélyünk nem lett volna, korábban szinte minden hasonló feljelentésünket visszadobták. Most már nem merik, hiszen hozzáférünk a bizonyítékokhoz is.
A Postabank ügyében is büntetőjogi felelősségre vonást kezdeményeztünk. A Magyar Állam keresettel fordult a bírósághoz, kártérítés címén 171 milliárd tőke és kamatai megfizetésére egyetemlegesen kérte kötelezni a Postabank könyvvizsgáló cégeit, első rendű alperesként a korábban az Oszkó Péter által vezetett a Deloitte-ot, az Arthur Andersent és a Prudentiat. A Magyar Államot a keresetben foglaltak szerint amiatt érte ez az óriási kár, hogy a könyvvizsgáló cégek a könyvvizsgálati szabályok, a nemzetközi szakmai tenderek, valamint a bank prudens működésével összefüggő könyvvizsgálati szabályok megsértésével, a valóságot elfedő jelentéseikkel és tájékoztatási kötelezettségük sorozatos elmulasztásával megtévesztették az államot, így az illetékesek megtévesztő hitelesítő záradékkal ellátott éves beszámolók adatai alapján hozták meg a bank tőkeemelésről szóló döntéseiket. Emlékezzünk csak: a bank konszolidációjára ebben az időszakban 152 milliárd Ft-ot fordítottak az adófizetők pénzéből. Hogy, hogy nem, a magyar államot képviselő ügyvédek „elfelejtettek” a szakkérdésre vonatkozó bizonyítási kötelezettségüknek a törvényes határidőn belül eleget tenni, így a pert a Magyar Állam végérvényesen elveszítette a könyvvizsgáló multikkal szemben. Jellemző, hogy ebben az ügyben sem a Fidesz, sem az MSZP nem látta úgy, hogy meg kellene keresni és a büntetőjog eszközeivel felelősségre kellene vonni a vétkeseket.
Kuruc.info: Ott van az Országgyűlésben a Jobbik is.
- Mi nem azért mentünk oda, hogy asszisztáljunk az ország szétlopásához. Mi elszámoltatunk minden politikusbűnözőt, bármilyen párthoz tartozzon is. Jelenleg is több jelentős gazdasági bűncselekményt vizsgálunk, van köztük az MSZP-hez és a Fideszhez köthető is. Komoly meglepetések lesznek!
Kérdezett: Hollik Péter - Kuruc.info