Két kérdést tett fel a Magyar Nemzet brüsszeli tudósítója tegnap a belga fővárosban tartott közös ülés után a sajtót tájékoztató külügyminisztereknek. Liebermantól azt kérdezte, meddig tervezi Izrael semmibe venni az ENSZ és az ENSZ BT határozatait, valamint, hogy meddig maradnak még a megszállt (palesztin) területeken, Martonyitól pedig arra szeretett volna választ kapni, vajon meddig fogja jutalmazni az EU Izraelt a fentiek miatt, miközben más országokat, például Fehéroroszországot bünteti sokkal kisebb bűnökért is azoknál, amelyeket Izrael napi szinten követ el.


Egyik válasz sem okozott meglepetést. Lieberman szerint annyira "előítéletes" volt a kérdés, hogy abban sem volt biztos, válaszolnia kellett volna-e rá egyáltalán. Ennek ellenére megpróbált "megmagyarázni" pár szempontot - ékes angolsággal -, s, megcsillogtatva a csodálatos cionista logikát, elmesélte, hogy ők betartottak néhány ENSZ-határozatot, de egyikből sem származott semmi jó Izraelre nézve (ne csodálkozzon tehát a kedves érdeklődő, hogy azóta sem követtek el ilyen hibát - szól a ki nem mondott következtetés).
Martonyi válasza: az EU nem jutalmaz vagy büntet (vesd össze ezt pl. az Irán elleni szankciókkal - a szerk.), továbbá megvan a maga Izraelre vonatkozó politikája, mely nagyon erős történelmi és kulturális kapcsolatokon, valamint közös értékeken (lásd gázai mészárlás, a segélyhajó legénysége egy részének legyilkolása, megszállás, kiéheztetés stb.)  és őszinteségen alapszik, de az Unió néha kritikát is megfogalmaz, bizony...
Bővebben az alábbi videón. Előbb az eredeti, angol változat - aki érti a nyelvet, ezt nézze, a fordítás ugyanis botrányosan pocsék.
Magyar fordítási kísérlettel:
(Kuruc.info)