Szombaton Mezőkövesden egy hungarista férfi házának udvarán - azaz magánterületen - állították fel Szálasi Ferenc első emlékművét. Az egykori nemzetvezető halálának évfordulóján a Hungarista Mozgalom jelképével ellátott emlékoszlopot állítottak neki. Az avatáson részt vettek a Pax Hungarica Mozgalom, a Lelkiismeret '88, a borsodi Gárda és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom képviselői a Független Hírügynökség híradása szerint. (A hír megjelenése után röviddel arról tájékoztatta lapunkat a HVIM egyik elnökségi tagja, hogy HVIM-esek csak magánszemélyként voltak jelen, "koszorút pedig egyáltalán nem helyeztek el".)


Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn a Független Hírügynökség kérdésére elmondta, hogy a rendőrségnek tudomására jutott az eset. Emiatt megkezdték annak kivizsgálását, hogy megvalósult-e a tiltott önkényuralmi jelkép használata, vagy annak minősített esete, mikor a tiltott jelképeket nyilvánosan propagálják. Az önkényuralmi jelkép használata egyébként vétség, és az eset súlyától függően 75 ezer és 108 millió forint közötti pénzbüntetést szabhat ki érte a bíróság, ha valakit elítélnek ezért.
(FH nyomán, kép: Kitartás mozgalom)
Alább látható a HírTV összeállítása, melyből kiderül, hogy Szálasi "hungarista diktátor" volt, aki "a hitleri Németország bábjaként került hatalomra":