Megbolydult a parlament a héten kezdődött alkotmányozástól, ám úgy tűnik, nem a feladat hozta lázba a T. Házat - írja a Blikk, melynek alább közölt összeállítása igazolja Novák Előd jobbikos képviselőt, aki ezt ülés közben tette szóvá, s melyre Navracsics azt válaszolta (azt sugallva, hogy nem kell ebben célzatosságot keresni): mindenki oda ül, ahová akar, nincs értelme mindenbe belekötni.


A képviselők nem voltak túl nagy számban jelen a héten kezdődött öthetes alkotmányozási vitán - az MSZP és az LMP távol maradt -, a kormánypártiak igyekeztek elhitetni a tévénézőkkel: nem annyira foghíjasak a padsorok.

A felszólaló Salamon László előtt ült Kontur, mögé pedig Semjén Zsolt telepedett

A fideszes és KDNP-s honatyák és honanyák közül többen is folyton a köré a felszólaló köré ültek, akit a kamerák éppen mutattak. Így volt olyan, akit a nézők 3-4 különböző szektorban, más-más székeken ülve is láthattak, amint a szónok mellett egyetértően bólogat.

Kontur (balra) a saját helyén, de Balla György (világos zakóban) és még két képviselő már „idegenben”

A parlamenti „üléshalmozó" bajnoki címéért nagyon szoros verseny folyt. A legszorgalmasabbak a kereszténydemokraták voltak. Közülük lelkiismeretesen ingázott a székek között Vejkey Imre, Puskás Tivadar, de nem esett le az aranygyűrű Hoffmann Rózsa államtitkárnak az ujjáról sem, ha egy kis „társadalmi munkáról" volt szó.

A szónokló fideszes Szűcs Lajos beszédekor Kontur Pál egy székkel a saját helye mellé ült, így a kamerák őt is vehették

A pálmát azonban vélhetően Kontur Pál (Fidesz) vitte el, aki órákon át kötelességtudóan bolyongott a padsorok között.
Kontur vándorlása Salamon László (KDNP) felszólalásával kezdődött. Az alkotmány-előkészítő bizottság elnökének beszédét a fideszes egy székkel saját helye mellett figyelte. Bár mindkét székről ugyanolyan jól hallhatta Salamon gondolatait, ám így a kamera látószögébe jobban belekerült.
Ezután Szűcs Lajost is figyelmesen követte, ám szintén nem a saját helyéről: egy székkel újra közelebb ült a szónokhoz. A honatyát így pont a képernyő szélén láthatták a tévénézők is. Kontur Pál a Blikknek elismerte, hogy tudatosan ült mindig a felszólaló közelébe.

Hoffmann Rózsa (KDNP) mögé ült Kontur Pál, így mind a két képviselő látszott a felszólaló mögött a tévéközvetítésben

– Nagyon nehéz ország-világ előtt beszélni, és jólesik az embernek, ha így buzdítják a társai – magyarázta átülései történetét a Blikknek a fideszes honatya. – Ha valaki mellett ott ülünk, az biztonságot ad. Ez olyan, mint a család. Ha van valaki az ember mögött vagy mellett, akkor jól tud dolgozni – vélekedett. A politikus szerint semmilyen megállapodás nem volt a Fidesz frakcióban erről.
A parlamenti „tömegnövelés" legviccesebb pillanata az volt, amikor Vécsey László (Fidesz) kapott szót, akinek a környezetében mindössze egyetlen párttársa foglalt helyet. Valószínűleg ezt látva kapta magát Hoffmann Rózsa, nem kevesebb mint nyolc széket és két padsort nyargalt végig, s leült a szónok mögé. Ezt követően érkezett meg a mindig segítőkész Kontur Pál is.
A képviselőnek azonban nem volt szerencséje: Hoffmann éppen az ő helyét nézte ki. Így a honatya mit tehetett, egy sorral hátrébb tette le magát, s a többórás vándorlástól megfáradtan, álmosan hallgatta a beszédet.