A jobbikos Novák Előd felszólalása okozott hosszas vitát az egyházügyi törvényjavaslat záróvitájában keddre virradó éjszaka az Országgyűlésben. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki politikus szavaira reagálva közölte, pártja nem tudja tovább tiszta lelkiismerettel tűrni "azt a zsidózást és cigányozást", amit a Jobbik egy éve folytat a parlamentben.


A nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője először bocsánatkérésre szólította a jobbikos Novák Elődöt a parlament plenáris ülésén, amiért az egyházügyi törvényjavaslat záróvitájában úgy fogalmazott, Fónagy János nemzeti fejlesztési államtitkártól "mit is várhatnánk mást", mint a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség bevett egyházként történő elismerésének javaslását.
Novák Előd ezt követő felszólalásában nem kért bocsánatot az államtitkártól, Fónagy János pedig közölte, nem is várja ezt el a jobbikos politikustól, hiszen szerinte ő nem mondott mást, mint amit "szellemi példaképei" is mondtak.
Az államtitkár Novák Előd felszólalására reagálva megjegyezte: a Dohány utcai zsinagógában azért találhat olyan kevés embert, mert az országból hatszázezer ember hiányzik, hiszen Novák Előd "szellemi példaképei oda ezt a helyzetet teremtették". Fónagy János arra kérte a jobbikos képviselőt, ne hányja a zsidó közösség szemére, hogy kevesen vannak. "Hogy nem szégyelli, az rendben van, de azért számon ne kérje tőlünk" - fűzte hozzá.
Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője úgy foglalt állást, a vita hevében "elnézhetők" Novák Előd szavai, ahogy az is, hogy Fónagy János "gyilkosok utódainak nevezte" a Jobbik 850 ezer szavazóját. A Jobbik elnöke szerint a vitában kizárólag a bocsánatkérést váró Lázár János felszólalása volt "kígyó, (..) farizeus magatartás".
Lázár János ismételt felszólalásában azt mondta, a kormánytöbbség megteremti annak törvényes feltételeit, hogy "egyszer és mindenkorra" véget vessen a jobbikos képviselők "zsidózásának és cigányozásának".
(MTI)
A vita itt tekinthető meg: (A képhibákért olvasóink elnézését kérjük!)
Novák Előd az új "zsidó egyházról" - Salamon László (KDNP) - ismét Novák - Lendvai Ildikó (MSZMP) első perce: Novák Előd: Mi mást is várhatnánk Fónagytól - Lázár János (Fidesz): Novák kérjen bocsánatot! - Novák (közben megvonják tőle a szót): Nem kérek bocsánatot, Fónagy szégyellje magát! - Ismét megvonják tőle a szót, majd Schiffer  András (LMP): "Novák Előd emberek emberi méltóságát megsérti": Mirkóczki Ádám: Önök akarják eldönteni, hogy ki lehet egyház? Önök, akik egy nyomorult Károlyi-szoborra vagy egy szovjet "hősi" emlékműre képtelenek lelkiismeretük szerint szavazni? - Bemutatkozik egy vallásos MSZP-s: Nyakó István:  Gaudi-Nagy Tamás módosító javaslata: Fónagy János: Hatszázezer ember hiányzik ebből az országból, ezt a helyzetet teremtették Novák szellemi elődei:  Vona Gábor:  Lázár magatartása a kígyó, a képmutató farizeusság magatartása volt, szégyellje magát! Lázár nem tudja tűrni, "és nem is fogják hagyni a zsidózást és cigányozást" - Mirkóczki Ádám reagál: Balczó Zoltán: Lehetetlenné teszik a döntést: