A Jobbikot rágalmazta a tavalyi kampányban, Vona Gábort zsidónak hazudva, most meg azt szeretné elhitetni, nem ezt hálálták meg azzal, hogy színházat kapott, lapját pedig hirdetésekkel hizlalják majd. Csurka István író, MIÉP-elnök februártól a Dörner György igazgatósága alatt működő új Új Színház "szellemi atyja", aki csak annyit tud válaszolni arra, hogy az imádott Fidesze Tom Lantos Intézetet avat, hogy "persze hogy avat".
Részlet a Heti Válasz interjújából.
- Ideológiailag a Jobbikkal árul egy gyékényen, közben Orbán Viktort dicséri lapja, a Magyar Fórum. Szimpla sértettség, amiért előbbiek elcsaklizták a radikális tábort?

- Tőlünk loptak mindent. Balczó Zoltán megfogta a csomagot, és a MIÉP-ből átvitte oda. Abból élnek, amit mi teremtettünk meg. Közben a Jobbik az MSZP és az SZDSZ előretolt hadoszlopa volt, amellyel a Fidesz kétharmados győzelmét akarták megakadályozni. A Jobbik tele van kommunistával, innen dobbantott renegáttal, értéktelen emberekkel.
- Ha már kommunisták: önt internálták, de be is szervezték. Nincs lelkiismeret-furdalása, amiért aláírt?
- Én voltam az egyetlen, aki a rendszerváltás után nyilvánosságra hozta, hogy megtettem. Amikor ez történt, úgy láttam, nincs értelme, hogy börtönben rostokoljak, hiszen a világ megváltozott.
- Ez volt az ára, hogy kint lehessen.
- Igen. Író akartam lenni. Fenyegettek családilag, anyám a halál kapujában volt, amit kaptam, senkinek nem kívánom. Tudatosan léptem, és nem sározódtam be. Erről szól Az esztéta című regényem.
- A 1970-80-as években sem tűnt elnyomottnak. Major Tamás játszotta főszerepét a Katonában, Kádár János tapsolt a darabjának...
- Amikor a Döglött aknákat beadtam, Major elolvasta és felnyerített örömében, hogy óriási szerepe van. Egyszerűen el akarta játszani. El is játszották Kállai Ferenccel, madarat lehetett fogatni velük. Aczél Györgynek viszont kételyei voltak: mégiscsak egy reakciós és egy kommunista találkozik benne az idegosztályon. Ezért a harmadik előadásra elhozta Kádárt. Kádár meg végigröhögte az egészet, onnantól nem volt gond, mehetett.
- 2006-ban a MIÉP együtt indult a Jobbikkal. Utóbbi akkor még nem volt kommunista szellemű SZDSZ-hadoszlop? Ráadásul nem valami veszélyes az SZDSZ-Jobbik-összeesküvés: a kétharmad is összejött a Fidesznek.
- Nem kívánok dicsekedni, de hogy így lett, ahhoz nekem is van némi közöm. Az őszödi beszéd után vált egyértelművé számomra, hogy az ország kilábalásának egyetlen esélye a Fidesz-KDNP kétharmados győzelme. Ezért állítottam át a Magyar Fórumot annak szolgálatába, hogy amennyit csak lehet, lefaragjunk a Jobbikról. Több százezer ingyenpéldányt szórtunk szét az országban, a kisgazda nézetű emberek közül ennek hatására rengetegen pártoltak el a Jobbiktól.
- Ezt hálálja hát meg a Fidesz azzal, hogy színházat ad?
- Azért kaptuk meg a színházat, mert belátták, hogy a magyar drámának színház kell. Igaz, hogy a MIÉP egykori programjánál mérsékeltebb az, amelyet a kormány követ, de ki csodálkozhat azon, ha ezt a politikát támogatom? Én ne támogatnám a bankadót? Már 1992-ben megírtam, mit gondolok ezekről a bankokról. Ki is zártak a frakcióból, az MDF-ből, ezért alapítottam a MIÉP-et. Mi az, amiben nem volt igazam? Van sok minden, amit a kor miatt és Orbán bölcsességének köszönhetően nem vettek át a programunkból, de ma már jól látszik, hogy a bankok ügyében igazam volt, pedig azt a tanulmányt 1992. augusztus 20-án írtam. Két hét sem telt bele, mire Tom Lantos az amerikai kongresszusban hajszát rendezett ellenem.
- A Fidesz meg éppen Tom Lantos Intézetet avat. Hogy lehet ezt bírni meghasonlás nélkül?
- Hát, igen. Persze, hogy avat.
- Nem kötelező. Döntés kérdése.
- Biztosan megvan rá az okuk.
- De hogy itt ne álljunk meg: a Fidesz az izraeli Likud testvérpártja.
- Ugyan kérem! Lózungos gondolkodás lenne csak ezért elítélni a Fideszt. Persze, testvérpárt, abba a pártcsaládba tartozik, de honnan is jött most haza Orbán Viktor? Szaúd-Arábiából. Nem az igazságos rendezést támogatta a Gázai övezetben történtek után? De.
- Nem lehet mégis, hogy ön többet árt, mint használ a Fidesznek?
- Nem. Az embereknek meg kell tudniuk az igazságot. De Kövér László is elmondta, hogy ha tehetné, inkább a MIÉP-et választaná ellenzéknek, mint a Jobbikot. Amikor én voltam a frakcióvezető, rend volt. Ha valamire azt mondtam, igen, az igen volt, ha nemet, az nem. Másrészt nézzék meg, mennyire népszerű az izraeli politika az ENSZ-ben. A közgyűlés 90 százaléka felállva tapsolt a palesztin államalapítás tervének bejelentésekor. Harmadrészt: nem bántok én senkit. Nem vagyok antiszemita.
- Ez most komoly?
- Hol tudják bizonyítani, hogy azért bántok valakit, aminek született? Ha valakit ütök-vágok, az azért van, amit tesz.
- Csakhogy annak magyarázataként, hogy valami nem tetszőt tesz, általában az van megjelölve, hogy az illető zsidó. Surányi György Dávid-csillag közepén a Magyar Fórum címoldalán...
- Mert nem magyar érdeket szolgál, hanem zsidót. Ki volt a jegybank elnöke, amikor sorra gyalázatos dolgok történtek? Surányi. Szolgált más érdeket, mint azokét? Nem.
- És amikor "a szefárd zsidó Vona Gáborról" írt, azt honnan vette?
- Át akartak verni. Elküldtek nekem egy hitelesnek látszó iratot Vona barmicvójáról. Az egész hamisítvány volt: ezt derítettem ki és írtam meg.
- Mégis, kétharmados győzelem után nem furcsa a magyarság elnyomatásáról írni - ahogy a színházi pályázatban áll?
- Nem. A magyarság jelentős része ma is liberális nyomás alatt áll. A liberális televíziók túlsúlya kétségtelen, és ezt a magyar dráma sínyli meg.
- A pályázat PR-tervei közt azt olvassuk, hogy a "nemzeti tartalmú újságokat, médiumokat" célozzák meg. Hirdetésekhez jut tehát lapja, a Magyar Fórum is?
- Természetesen.
Kapcsolódó: