Gyülekezési szabadság jogának megsértése és különleges személyes adattal való visszaélés miatt feljelentést tett a Mazsihisz a Legfőbb Ügyészségen - közölte a szervezet pénteken. A Kuruc.info "szélsőjobboldali portál" nyomravezetői díj ellenében keresteti a Csatáry László lakásánál hétfőn este flashmobot rendező (értsd: magyar ember halálát kívánó) aktivistákat. Egyébiránt kedves a HVG-től, hogy megemlít bennünket, az MTI ugyanis "elfelejtette" megtenni.
Zoom
Együtt a nagy csapat
A Mazsihisz közleménye szerint "egy szélsőséges honlapon" az jelent meg, hogy pénzjutalmat ajánlanak azoknak, akiknek sikerül megszerezni a Csatáry László lakásánál a férfi felelősségre vonását követelő fiatalok személyes adatait.
A Kuruc.infón szerdán közzétett felhívás szerint a honlap szerkesztői százezer forintot ajánlottak fel azoknak, akik a legtöbb antifasiszta aktivistát beazonosítják, valamint adatokat gyűjtenek róluk. A felhívás szerint a nyomravezetői díjból 75 ezer forintot egy Amerikában élő magyar férfi ajánlott fel.
A feljelentésben hangsúlyozzák, hogy az elkövetők célja nyilvánvalóan az volt, hogy a hétfői demonstráción résztvevőket és más személyeket fenyegetéssel megakadályozzanak abban, hogy gyülekezési jogukat gyakorolhassák.
A Mazsihisz vezetői kérik a Legfőbb Ügyészséget, hogy rendelje el a nyomozást, és állapítsák meg az elkövetők személyét, intézkedjenek felelősségre vonásukról - tették hozzá.
A nyomozó ügyészek szerdán háborús bűntettel gyanúsították meg és őrizetbe vették Csatáry Lászlót, a második világháborúban egy kassai gyűjtőtáborban elkövetett állítólagos cselekményei miatt. Néhány órával később a Budai Központi Kerületi Bíróság Csatáry László házi őrizetbe helyezéséről döntött.
A 97 éves férfit emberek törvénytelen kínzásával megvalósított háborús bűntettel gyanúsítják. A "náci bűnösök" után nyomozó Simon Wiesenthal Központ szerint Csatáry 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott 15 700 zsidó Auschwitzba deportálásában.
(HVG - MTI - Kuruc.info)
Kapcsolódó: