Itt az eredeti cikk (Bencsik is megirigyelhetné), alább a fordítás.





Korábban írtuk: A fasiszták zászlaja alatt címmel közölt egész oldalas "elemzést" a magyarországi nemzeti radikális oldalról a Die Zeit.

A német hetilap legfrissebb számában Christian Schmidt-Hauer cikkének bevezetőjében felteszi a kérdést: Milyen mélyre tud süllyedni egy ország? Magyarország majdhogynem csődben van, "a szélsőjobboldaliak cigányokat, zsidókat és idegenszívűeket" támadnak meg, és alig néhányan szegülnek szembe velük.
A budapesti keltezésű írás felidézi a Magyar Gárda egyik budapesti masírozását, a felvonulókat a "náci idők magyar fasisztáihoz hasonlítva". Majd azt állítja, hogy a Kuruc.info honlapján Tamás Gáspár Miklós "filozófus" fényképe látható egy sírkereszten (erre mi is kíváncsiak volnánk, de valószínűleg ezt nézték sírkeresztnek - a szerk.), s felidézi a honlapon szereplő, "zsidók és más idegenek" lakcímét, telefonszámát és ismeretségi körét tartalmazó listát. Beszámol az elmúlt két év "romaellenes támadásairól", majd megemlíti azt is, hogy az elmúlt hetekben "számos MSZP-politikus házát próbálták felgyújtani".
"Ez lenne Magyarország, a legendás emlékek hazája?" – teszi fel a kérdést a cikkíró, emlékeztetve a "szocialista gulyásállamra", a vasfüggöny 20 évvel ezelőtt történt lebontására, az NDK-s menekültek távozását lehetővé tévő határnyitásra. A cikkíró szerint az országot ma ugyanúgy az összeomlás veszélye fenyegeti, mint a városközponton kívül eső negyedek neoklasszicista belső udvarainak málló angyalkáit.
A cikkíró hangsúlyozza: "Európa minden országában masíroznak szélsőjobboldaliak". A legtöbb helyen civil kezdeményezések és jogszabályok azonban karanténba tudják ezeket a mozgalmakat zárni. Magyarországon viszont nincsenek szervezett tiltakozások, a "szélsőjobboldallal szemben nem alakult ki demokratikus konszenzus".
(MTI korrigálva)