A Der Tagesspiegel Berlin több mint 50 000 eurót költött a romákra című cikkében ismerteti a 110 romániai cigány két hónapos tartózkodásának költségeit.
Berlin a spandaui menekültszállásra befogadott cigány csoportra több mint 50 000 eurót (mintegy 15 millió forintot) költött. A szállás és ellátás megközelítőleg 26 000 euróba került Berlinnek – nyilatkozta Heidi Knake-Werner (Baloldali Párt), Berlin szociális szenátora csütörtökön a fővárosi képviselő-testület ülésén. A hazautazásuk támogatásának költségei a szenátor adatai szerint meghaladták a 25 000 eurót. A menekültszállásokon alkalmazott mediátorokra 1000 eurót költöttek.
Knake-Werner egyúttal védelmébe vette a szenátus eljárását a Romániából turistaként beutazott cigányokkal kapcsolatban. Mint mondta, az eset hozzájárult ahhoz, hogy szembesüljenek gyerekek, nők és családok akut vészhelyzetével. Ő abból indul ki – folytatta –, ezek a személyek most már abba a helyzetbe kerültek, hogy képesek lesznek gondoskodni magukról.
A szenátor hangsúlyozta, egy Berlin méretű metropolisz esetében helyesen cselekedtek, mert egyértelműen fennállt a humanitárius szükséghelyzet.
Közel 100 roma tartózkodott tavasszal öt héten keresztül Berlinben, és legutóbb a spandaui menekülttáborban szállásolták el őket. A cigányok, akik berlini lakásban és munkában bíztak (főleg az utóbbiban, és ez egészen, 100%-ig biztos - a szerk.), előbb egy kreuzbergi parkban kempingeztek, majd egy egykori bethaniai kórházban találtak szállásra. Napokkal később megszálltak egy templomot (!), mielőtt a Motardstrassén fekvő intézetbe kerültek. Június közepén elfogadták a szenátus ajánlatát, hogy pénzért cserébe hazatérjenek. Arról ugyanakkor nincs tudomása a városvezetésnek, hogy valóban hazautaztak volna.
(MNO nyomán)