Oroszország elhalasztotta annak a légelhárító rendszernek a leszállítását Irán részére, amely jelenleg a világ egyik legfejlettebb védelmi eszközének számít. Az S-300-PMU kódjelű rendszer föld-levegő rakétákkal képes bármilyen repülő objektum megsemmisítésére, még annak célbeérését megelőzően. A lapnak nyilatkozó elemzők egyöntetűen az amerikai-orosz kapcsolatokban történt pozitív változással magyarázzák Moszkva döntését.
Szajed Hasszan Firuzabadi vezérőrnagy, Irán vezérkari főnöke aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a védelmi rendszer leszállítása ismét késést szenved. Moszkva és Teherán 2007-ben írt alá keretszerződést az üzletről, melynek értelmében egymilliárd dollárért Teherán egy S-300-PMU-rendszer vásárolt volna az oroszoktól. Az eszközök leszállítására már idén tavasszal sort kellett volna keríteni, de Moszkva kivárt, majd most ismét fél évet kért a kérés teljesítésére. A Vedomosztyi ugyanakkor nem tartja valószínűnek, hogy Oroszország teljesíti az igényt, már csak azért sem, mert múlt hónapban Szergej Ivanov, a miniszterelnök első helyettese gyakorlatilag elismerte: visszalépnek az üzlettől.
Mindez azonban komolyan érintheti a két ország gazdasági-kereskedelmi kapcsolatainak egyéb dimenzióit is. Néhány évvel ezelőtt Teherán megegyezett Moszkvával, hogy az iráni állami repülőtársaság flottáját, első lépésben öt új Tu-204SM személyszállító géppel bővítik, később pedig további beszerzéseket is kilátásba helyezett Teherán. Az iráni hatóságok azonban most olyan üzeneteket küldtek, melyek azt valószínűsítik, vissza kívánnak lépni ettől az üzlettől.
A Tupoljev gépeket gyártő komplexum szóvivője kizárta, hogy a két tranzakció között bármilyen összefüggés lehetne, mások pedig a Tupoljev gépektől való elállást az idei iráni elnökválasztás nyomán beállt belső hatalmi módosulásokkal magyarázzák. Ugyanakkor a moszkvai Stratégiai és Technológiai Elemzések Központjának igazgatóhelyettese, Konsztantyin Makienko szerint egyáltalán nem lehet kizárni, hogy az S-300-as üzlet elmaradása nyomán komolyan megromlanak a bilaterális kapcsolatok, és Irán egyéb üzletekről is lemond majd.
(Vedomosztyi, Glóbusz)