A Bild Zeitung úgy értesült, hogy a Deutsche Bank elnöke tárgyal a görög adósság felének elengedési feltételeiről. A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung arról tudósít, hogy illegális kifizetésekkel az Opel megvásárolta szakszervezeti vezetőinek jóindulatát.
A magánbankok az athéni államadósság felének elengedésére is hajlandók lennének
A lapnak a pénzügyi és kormányzati körökből származó értesülése szerint a svájci Josef Ackermann, a Nemzeti Bankszövetség (IIF) vezetője meghatározó szerepet játszik a görög adósság elengedéséről folytatott tárgyalásokban. A kiszivárgott információk szerint a tárgyalásokon felmerült, hogy a magánbankok formálisan akár az athéni államadósság felének elengedésére is hajlandók lennének. Hogy ebben az önkéntességben e hét végéig meg tudnak-e állapodni, elkerülendő Görögország hivatalos államcsődjét, az igencsak kérdéses. Az ország magánhitelezői már július végén jelezték, hajlandók a Görögországgal szembeni követeléseik 21 százalékáról lemondani.
Bild Zeitung
Sajátos fizetési módszerek az Opelnél
Az elmúlt években az Opel vezetése és az üzemi tanács egy olyan fizetési rendszert dolgozott ki, amely szöges ellentétben áll az önkéntes és fizetés nélküli szakszervezeti munka eredeti ötletével. Az Opel nem csak jogellenes fizetéskiegészítést ad nekik, ráadásul Klaus Franz, az üzemi tanács vezetője saját jövedelmét az önkiszolgálás elve alapján oldja meg. Minden hónapban az Opel egy állandó összeget utal a szakszervezeti vezetőknek, amely 300 eurónál kezdődik és egészen 1500-ig emelkedik. Az üzemi tanács vezetőjének javadalmazása ismeretlen. Franz magyarázata szerint ezzel a juttatással az üzemi tanács tagjainak többletmunkáját ellentételezik. Csakhogy a túlórákat senkinek sem kell igazolnia, az összeg minden hónapban azonos nagyságban érkezik az érintettek számláira. Legutóbb a nélkülözésekkel teli 2010-es évben emelték, amikor a dolgozók kénytelenek voltak a karácsonyi jutalmuk feléről lemondani. Ez a többletkifizetés a legtisztább jogsértés, mert az üzemi tanácsoknak költségtérítés nélkül kellene dolgozniuk – érvel Gregor Thüsing, a bonni egyetem munkajogi professzora.
Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung
(MNO)