A lengyel konzervatív napilap cikke azokról az üdvös lehetőségekről ír, melyeket a globális gazdasági válság az ország vállalatai számára felkínálnak. Soha még ilyen olcsóak nem voltak sem a lehetséges beruházások, sem pedig maguk a vállalatok, így máris megindult az ágazatokon belül a különböző cégek fúziója, illetve a beszerzési források diverzifikációja.
A cégek piaci értéke jelentősen esett, a válságot relatíve kevesebb vesztességgel átvészelő vállalatok pedig most megindultak a könnyű befektetések irányába, felvásárolva azokat, melyeknek a túlélés nem sikerült. Ugyanakkor az a tény, hogy a bankok ötször meggondolják, hogy beszálljanak-e egy-egy finanszírozásba, a most kibontakozó tranzakciókat igen biztonságossá, megfontolttá teszi, s mindez ugyancsak egyik záloga a jövőbeni sikernek.
Következésképpen az egész lengyel piacon pezsgés tapasztalható, a legtöbb cég pedig olyan partnerek után néz, melyek sikeresnek bizonyultak a nemzetközi porondon. A válság tehát furcsa módon felgyorsította a lengyel vállalatok nem csak európai, vagyis uniós, de globális integrációját is.
(Rzeczpospolita, Glóbusz)