A Jobbik szerint elképesztő, hogy a rendőrség nyomozásba kezdett a vasárnapi kajászói "földfoglalás" ügyében - jelentette ki kedden Magyar Zoltán, a mezőgazdasági bizottság jobbikos tagja.
Magyar Zoltán kedden hangsúlyozta: a jelenleg érvényes földtörvény szerint magánszemély 300 hektárt vagy hatezer aranykorona értékű termőföldet birtokolhat, ez a bérleti jogviszony esetében is érvényes. Ezzel szemben az érintett kápolnásnyéki lakos a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet pályázatán 284 hektár 8194 aranykorona értékű területet kapott bérbe húsz évre. Vagyis ebben az esetben nem csak a "politikai indíttatás gyanúja áll fenn", hanem egyértelmű a jogsértés - mondta a jobbikos politikus.
Visszautasította, hogy politikai akcióról lenne szó. Mint mondta: a helyi gazdák először az NFA-t, a kormányt és a helyi kormánypárti országgyűlési képviselőt keresték meg az ügyben, és csak miután nem kaptak érdemi választ, azután szánták el magukat az akcióra és fordultak a Jobbikhoz is.
Magyar Zoltán hozzátette: a jelenlegi földpályázati rendszer tarthatatlan és mutyikkal terhes. Az ellenzéki párt szerint a kormány háborút indított a gazdák ellen, ezért felszólítják a kabinetet, hogy ne üldözzék a gazdákat, hanem hagyják őket dolgozni.
(MTI)
Frissítés: Magyar Zoltán közleménye: A jogsértések felszámolásáért felül kell vizsgálni a földpályázati rendszert
Bár több tucat példa bizonyítja, hogy a Fidesz a haveri körök kifizetésére használja a termőföldet, Kajászó esete azért különleges, mert itt bizonyított a konkrét jogsértés. Egy magánszemély birtokában ugyanis maximum 300 hektár nagyságú és 6000 aranykorona értékű földterület lehet, a hírhedt Fidesz-közeli nádfedő azonban több mint 8000 aranykorona értékű földre tette rá kezét.
A kajászói gazdák csak az után fordultak a Jobbikhoz, hogy minden más lehetőséget (Nemzeti Földalap, helyi képviselők) kimerítettek, és semmilyen visszajelzést nem kaptak. Mivel a Jobbik megalakulása óta következetesen képviseli a gazdák érdekeit, képviselői mindent megtesznek, hogy hozzáférjenek a titkosított pályázati dokumentumokhoz, ám a hatóságok hátráltatják az adatszolgáltatást.
A Jobbik több olyan esetről is tud (mind az MSZP, mind a Fidesz kormányzása idejéből), amikor a pályázatokkal az államot komoly kár érte, itt egyszerű bírósági eljárással megsemmisíthetők a szerződések. Továbbá a nemzeti erő több olyan Fidesz-közeli nagy cégről is tud, amelynek az elmúlt két évben lejárt a bérleti ideje, mégsem adták át bérelt földterületeiket, és az erről szóló dokumentációt is visszatartják.
A Jobbik kormányra kerülése esetén azonnal nekilát a mutyikkal terhes földpályázati rendszer felülvizsgálatához, amely a teljes, 470 ezer hektáros területre ki fog terjedni.