A Győri Keksz anyavállalata, a Danone exkluzív tárgyalásokat folytat az amerikai Kraft Foods csoporttal keksz-és gabonapehely gyártó üzletágának (LU) eladásáról - közölték kedden a francia cégnél. Az ügylet révén a Kraft erősíthetné pozícióit Európában - főként Kelet-Európában, ezen belül Oroszországban - illetve a feltörekvő országokban.

A Kraft előzetesen jelezte: Franciaországban legalább három évig nem tervezi egyik Danone kekszgyár bezárását sem. Ugyanakkor a Kraft Foods idén februárban közölte, hogy alkalmazotti állománya 9 százalékát - mintegy 8 ezer főt - akarja leépíteni, hogy növelje jövedelmezőségét. A világ nagyságra második élelmiszer- és italgyártója a költségcsökkentési terv szerint 20 termelőhelyet számolna fel. 2004 óta a Kraft Foods 5500 munkahelyet szüntetett meg.

A hírek szerint a Kraft 5,3 milliárd eurót fizetne a Danone-ért, miközben az LU divizió tavaly 2,2 milliárd euró árbevételt ért el. A Kraft árbevétele tavaly 34,4 milliárd dollár volt, ebből 6,7 milliárd jutott az Európai Unió tagországaira. A keksz üzletág forgalma tavaly 5 milliárd dollár volt, a Danone átvételével a forgalom elérheti a 9 milliárd eurót. A kekszgyártás a Danone tevékenységében kisebb súllyal szerepel, tavaly árbevételének 16 százalékát adta. Az üzletág árbevétele 3,1 százalékkal nőtt tavaly, miközben tejtermékeké 9,2 százalékkal, az italoké 14,8 százalékkal.

A Kraft Foods olyan híres élelmiszermárkákat forgalmaz a világ több mint 155 országában, mint a Kraft sajt, a Maxwell House és Jacobs kávé, a Nabisco apró sütemény és sós keksz, a Philadelphia krémsajt, az Oscar Mayer húsáru, a Post gabonapehely és a Milka csokoládé. A Kraft Foods 2004 januárjában jelentette be, hogy a magyarországi leányvállalatának átszervezése keretében bezárja budapesti kávé- és édesüzemét, s a termelést Ausztriába és Szlovákiába helyezi át. Kraft Foods Hungária Kft. azóta csak kereskedelmi és marketing tevékenységet folytat.

A Győri Keksz Kft.-nél idén januárban azt közölték, hogy 93 munkavállaló távozik a cégtől az év végéig tartó létszámleépítés keretében, miután a társaság úgy döntött, hogy a jövőben csak a székesfehérvári üzemben folyik majd kekszgyártás. A Győri Keksz Kft. jelenleg két üzemben, Győrött és Székesfehérváron készíti termékeit.

A Danone 2001-ben be akarta zárni a győri gyárat, de a tiltakozások, a vásárlói bojkott és az akkori kormány beavatkozására elállt a tervétől, de elbocsátottak több mint háromszáz embert. A Danone-csoportnak három leányvállalata működik Magyarországon, a keksz üzletágat a Győri Keksz Kft., a palackozott vizek üzletágát a Magyar Víz Kft., a tejtermék-üzletágat a Danone Kft. képviseli.

(Stop)

Kuruc.info kommentár: Több mint érdekes, hogy egy amerikai cég, miközben leépítéseket hajt végre alkudozásba kezd egy francia céggel egy magyar termék megvásárlásáról, mindezt Magyarországon. A megszállóként viselkedő francia Danone és a menedzseri arroganciát képviselő amerikai Kraft alkudozik a miáltalunk létrehozott termékről, a mi fejünk felett, a politikai elitünk orra előtt. Itt már tényleg azt csinálhat mindenki amit akar, kivéve ha magyar az illető. Gyarmat lettünk, ami egyúttal azt is jelenti, hogy nincs már veszteni valónk. Azaz kezdődhet a nagytakarítás, mert a szimpla vásárlói bojkott szükséges ugyan, de már rég nem elégséges! Harcra fel, magyarok!

Ceterum censeo: Szabadságot a politikai foglyoknak! (Florian Geyer)