Egyre szorosabb szálakkal kötődik a balliberális kormányzathoz a Dessewffy Tibor által vezetett Demos Magyarország Kft., amely több millió forintos megbízásokat kapott a Miniszterelnöki Hivataltól (MeH) néhány hónapja.

Ez derül ki a Kormányszóvivői Iroda által lapunknak megküldött ötmillió forint alatti szerződések listájából, amely egyébként azért nem kerül föl a MeH honlapjára, mivel az üvegzsebtörvény csak az ötmillió forint feletti megállapodásoknál teszi ezt kötelezővé. A listán a tavalyi szerződések között kétszer is felbukkan a Demos neve. Először november–decemberben kaptak 4,8 millió forintot a „magyarországi országképformálás gyakorlatában közreműködő szervezetek felkutatásáért”, illetve az országképformálás hazai és nemzetközi helyzetének „prezentálásáért”. Másodjára pedig decemberben írtak alá egy 3,1 millió forintos szerződést a tanácsadó céggel, amelyért egy százoldalas tanulmányt kellett készíteniük az országképformálás hazai és nemzetközi helyzetéről.

A 2005-ben Dessewffy Tibor által alapított és jelenleg is általa vezetett Demos önmagát pártoktól függetlennek titulálja, ugyanakkor beszédes tény, hogy ennek a szervezetnek a könyvsorozatában jelent meg Gyurcsány Ferenc Útközben című alkotása, amelyhez a Demos „intellektuális segítséget” is nyújtott. Emellett Gyurcsány Ferenc gyakori vendége a Demos rendezvényeinek, és a szervezet védőszárnyai alatt elindított politikai iskola megnyitásakor éppen ő tartott ünnepi szónoklatot. A kormányfőhöz fűződő kapcsolatáról Dessewffy Tibor így nyilatkozott a közelmúltban: „Szoktunk beszélgetni, persze mélyebben úgy kéthavonként. Fogalmam sincs, ezek milyen hatással vannak rá.” A szociológus azt is mondta: meglepődne, ha 2010-ben nem Gyurcsány nyerne.

A Demos ötmillió forint feletti s így a közintézmények honlapján nyomon követhető megbízásokhoz is jutott az elmúlt időszakban. Amint arról korábban lapunkban beszámoltunk, tavaly tizenhét millió forintnyi közpénzt nyertek el egy pályázaton, amelyet a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal írt ki. A társaság a kreatív gazdaság lehetőségeit vizsgálja majd egészen jövő júniusig. Dessewffy Tibor „nagyon jó kutatásnak” minősítette a Demos pályázatát, amelynek eredményeként képet kaphatnak arról, hogy Magyarország mely részein van a legtöbb találékony ember.
Megkeresésünkre a Kormányszóvivői Irodán azt állították: a megbízások nincsenek összefüggésben azzal, hogy a miniszterelnök Útközben című könyve éppen a Demos-könyvek sorozatában jelent meg. Elmondták, hogy a Miniszterelnöki Hivatal minden évben számos tudományos kutatót és céget bíz meg olyan eseti tanulmányok elkészítésével, amelyeket nem tud saját stábja munkarendjébe illeszteni.

Amint azt a Magyar Nemzet korábban megírta, a kancellária 2006 márciusában 18,4 millió forintot fizetett a Dessewffy Tibor által alapított Ithaka Kht.-nak egyetlen tanulmány elkészítéséért, amely a Modern, szolgáltató állammodellek címet viseli. (Tény: a szerződés aláírásakor Dessewffy már nem volt benne a társaságban.) Egyébként az Ithakával az idén is szerződést kötött a kancellária, és a cég egy hónapi szoftver-tanácsadási munkával 3,5 millió forintot keresett.

Érdekesség, hogy Dessewffy Tibor 2002 és 2004 között többségi tulajdonosa volt a Vision Consulting nevű tanácsadó cégnek is, azóta viszont nem vállal benne szerepet. A közelmúltban a társaság egyik politikai elemzőjét, Budai Bernadettet nevezték ki kormányszóvivőnek. A Vision Consulting is kiveszi a részét a Miniszterelnöki Hivatal munkájának segítéséből: 2005 óta a társaság négy megbízást kapott a kancelláriától több mint nyolcmillió forint értékben. 2005-ben például egy 11 oldalas politikai helyzetelemző tanulmányért nem kevesebb, mint kétmillió forinthoz jutottak.

(MN)