Kártérítést követel a Szögi Lajos-gyilkosság egyik gyanúsítottja. A tiszavasvári tanár agyonverésével gyanúsított Horváth Dezső ügyvédje elmondta: egymilliárd forintot kérnek a magyar államtól, amiért "lincselőnek" nevezték a jegyzőkönyvekben védencét. A kártérítést még a férfi családja sem támogatja, szerintük ez csak árt a helyi romáknak.

Csak azt nem tudom, hogy mi a büdös k*rva anyját akar a Dezső? Mi, akik itthon maradunk, helyette is bűnhődünk, akkor meg mi a k*rva anyját akar?" - tette fel a költői kérdést a férfi egyik hozzátartozója, aki állítása szerint maga is szemtanúja volt az esetnek (de persze eszébe sem jutott segíteni a megtámadott embernek - a szerk.) , és mindent elmondott a nyomozóknak (vagy nem - a szerk.).

Hogy mit akar Dezső? Nem tudni, annyi azonban bizonyos, hogy nem tud megbékélni sorsával, hiszen néhány honapja még az öngyilkosságot is megkísérelte

Jelenleg nyolc embert vádolnak Szögi Lajos agyonverésével, de rendőrségi információk szerint elképzelhető, hogy még egy embert megvádolnak majd, aki - akárcsak Horváth Dezső felesége, Éva - a gyanú szerint szóval bíztatta a feldühödött tömeget, miután kiráncigálták a tanárt gépkocsijából. Horváth és fia egyébként már beismerték tettüket, így nem maradt túl sok ütőkártya Gyuri József ügyvéd kezében.

Igaz, arra senki sem gondolt, hogy a cigányhorda elképesztő arcátlansággal százmillió forint nem vagyoni kártérítést kér és egymilliárd forint közérdekű célra fordítandó bírság kiszabását indítványozza majd, csak mert az ügyészség és a bíróság több esetben a lincselés szót használta a bűncselekménnyel kapcsolatban. A "lincselés" szóval mindössze annyi a probléma, hogy nem szerepel a Büntető törvénykönyvben. A védő véleménye az, hogy e miatt a jelző miatt "hátrányosan ítélik meg a romákat", sőt még a döntéshozókat is befolyásolhatja az ítélet kimondásakor.

(Stop nyomán)