Az emberi jogok helyzetéről és gazdasági együttműködésről is tárgyalt az Országgyűlés Külügyi bizottsága tíznapos kínai látogatásán. Mint Németh Zsolt, a testület elnöke elmondta, Kína a világ harmadik legjelentősebb gazdasága, így fontos a rendszeres kapcsolat. Az atlantista-cionista fideszes ingyenélő lényegében megismételte Gyurcsányék vérfagylaló kijelentéseit arról, hogy csak tessék, kínaiak, áramoljatok befelé.

Az Országgyűlés Külügyi bizottsága Németh Zsolt (Fidesz) elnök és Szabó Vilmos (MSZP) alelnök vezetésével tíz napot töltött az ázsiai országban: Pekingbe, Xianba és Tibetbe látogattak el. Mint Németh Zsolt a FigyelőNetnek elmondta, bíztató, hogy rendszeressé váltak a magyar-kínai találkozók (a bizottság tagjait többek között a parlament alelnöke is fogadta), hiszen - emelte ki a politikus - Kína ma megkerülhetetlen világpolitikai tényező. Ráadásul hihetetlen fejlődésének köszönhetően a harmadik legjelentősebb gazdasággal rendelkezik.

"A gazdasági kapcsolatok szempontjából fontos, hogy Kína úgy tekinti Magyarországot, mint egy kaput az Európai Unió felé. A jövőben valószínűleg még több kínai brand (De szépen beszélsz magyarul, Zsolti - a szerk.) fog Magyarországon megjelenni, és a turisztikai együttműködést is igyekszünk szorosabbá tenni" - hangsúlyozta a bizottság elnöke. Németh Zsolt kiemelte ugyanakkor, hogy Magyarországnak a jogállamiságot és az emberi jogokat kell képviselnie a Kínával való tárgyalások során, és reményét fejezte ki, hogy Gyurcsány Ferenc szeptember 2-i látogatásakor - amikor az elnökkel találkozik - is ezt fogja követni. "Emiatt volt fontos, hogy ellátogattunk Tibetbe. Ez is jelzésértékű volt, de valamennyi tárgyalás során napirenden tartottuk az emberi jogok kérdését" - mondta Németh Zsolt. (Kuruc.info kommentár: hát persze Zsoltika, ezt el is hisszük. Szinte magunk előtt látjuk, ahogy öklöddel az asztalra sújtva beszóltál a kínaiaknak. Mindamellett jobb volna, ha általában a magyarországi emberi jogok helyzetét tartanád napirenden, és nem kussolnál maszopszadis elvtársaidhoz hasonlóan, amikor Lantos a magyar belügyekbe avatkozik. Vagy legalább holokausztistaként ne játszd a nemzeti-jobboldalit, te nyomorult )

A látogatás konkrét eredményei között a politikus kiemelte: felvetődött egy Kőrösi-Csoma Sándor-emléktábla felállítása Tibetben, illetve megállapodtak egy testvérvárosi együttműködésről is Győr és Xian között.

(FN nyomán)