Változatlanul fennállnak az előzetes letartóztatás okai, így a bíróság meghosszabbította mind a nyolc, az olaszliszkai gyilkosságban való részvétellel gyanúsított személy előzetes letartóztatását. Emlékezetes, a tanárt gyermekei szeme láttára verték agyon. Néhány hete a gyilkosság egyik gyanúsítottja százmilliós kártérítést követelt, majd ezt visszavonta.

Két hónappal meghosszabbította az olaszliszkai magyarellenes lincselés nyolc gyanúsítottjának előzetes letartóztatását a bíróság – közölte hétfőn a távirati irodával Szabó József, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság szóvivője. A bíróság döntése szerint mind a nyolc esetben változatlanul fennállnak az előzetes letartóztatás okai – közölte Szabó József. A megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának tájékoztatása szerint a tavaly októberi, több ember által különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt indított nyomozás befejezés előtt áll, s a bizonyítékok értékelése és az ügyészséggel való konzultáció után ügyészségi szakaszba lép.

Emlékezetes: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszka Kossuth utcájában, tavaly október 15-én, egy több tucat főből álló cigányhorda gyermekei szeme láttára verte agyon Szögi Lajos tiszavasvári tanárt, mert autójával elsodort egy kislányt, aki az ütközés következtében könnyebben sérült. Ezt követően a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt folyó eljárásban nyolc gyanúsítottat helyeztek előzetes letartóztatásba.

Mint arról július végén lapunk is beszámolt, az egyik barbár gyilkos százmillió forint nem vagyoni kártérítést követelt, és egymilliárd forint közérdekű célra fordítandó bírság kiszabását indítványozta. Mint a gyanúsított – az elsodort kislány apja – ügyvédje akkor elmondta, a követelés alapja, hogy az ügyészség és a bíróság több esetben a lincselés szót használta a bűncselekménnyel kapcsolatban. Borbély Zoltán ügyész, a Legfőbb Ügyészség szóvivője akkor úgy reagált: álláspontjuk szerint jogszerű és megalapozott volt a tényállás, és az ügyben eljáró ügyészek és bírák ennek megfelelően végezték feladatukat. A lincselés szó a köznyelvben elfogadott, az értelmező kézi szótárban is megtalálható: indulati alapon, tömegesen elkövetett, erőszakos önbíráskodásra utal.

Mint mondta, az olaszliszkai tragédia nem a „lincselés" kifejezés, hanem a bűncselekmény miatt került a figyelem középpontjába.

Néhány nappal később a gyanúsított indoklás nélkül visszavonta kártérítési igényét.

(MN nyomán)