Hogy mekkora zûrzavar és fejetlenség uralkodik a Fideszben, azt jól megmutatta a Demeter Ervin szánalmas ripacskodása a párt nagygyûlésének helyszínén. Ez a gátlástalan, pénzéhes karrierista – aki az MDF-ből azért lépett át a Fideszbe, hogy titokminiszter lehessen – kérdőre vonta a rendőröket: miért engedik a rendezvény helyszínére a Corvin közből érkező tüntetőket?

Nos, először is, honnan kellene tudnia azt bárkinek is, ki honnan jött? Én például ott voltam az 56-os szervezetek Corvin közi megemlékezésén, amely 14 órakor kezdődött. ¾ 3 körül azonban, még mielőtt a rendezvény véget ért volna, egyedül elindultam, hogy részt vehessek a Fidesz ünnepségén. Most akkor engem sem kellett volna oda beengedni Demeter Ervin szerint? Milyen alapon tilt ki ez az ember bárkit is bármiféle megemlékezésről? De ami a fő: A Corvin téri megemlékezésen részt vett és felszólalt Wittner Mária és Morvai Krisztina is. Wittner Mária a Fidesz parlamenti képviselője, aki miután elmondta beszédét a Corvin közben, átment a Fidesz gyûlés színhelyére. És ott elmondta ugyanazt a szónoklatot! Mármost akkor őt sem kellett volna odaengedni a fideszesek körébe? Hát ő is a Corvin közből jött, könyörgöm! Ő odamehetett, sőt felszólalhatott a Fidesz ünnepségén, míg azok, akik a Corvin közben hallgatták, és megtapsolták, sőt éljenezték, azok nem? Mi ez? Ennyire összezavarodtak a fiúk, vagy megint valami ravasz PR technikát dolgoztak ki, amelynek a lényege ugyebár, hogy a radikálisokat és a mérsékelteket is a saját zászlajuk alatt tartsák? Jelzem továbbá, hogy Orbán Viktor ünnepi beszédében roppant meleg szavakkal szólt a Civil Jogász Bizottság mûködéséről. Ennek a bizottságnak Morvai Krisztina és Gaudi Tamás a társelnökei. Ha Demeter Ervin nem tudná, akkor most közlöm: mind a ketten ott voltak a Corvin közi ünnepségen.

Ami pedig Orbán Viktor semmitmondó beszédét illeti, számomra egyetlen említésre érdemes mozzanata volt. Éspedig az, hogy a pártelnök az orosz nagyhatalmi törekvések újjáéledéséből fakadó veszélyekről beszélt. Ami roppant árulkodó: Orbán vagy nincs tisztában Magyarország valóságos helyzetével, vagy szándékosan vezeti félre hallgatóságát, nehogy észrevegyék a hazánkra leselkedő igazi veszedelmeket.

Magyarország ugyanis a nyugati pénzoligarchia és a cionisták gyarmata; nem Oroszország tette tönkre és vásárolta föl iparunkat, bankrendszerünket, energiaszolgáltató üzemeinket. Nem az oroszok teszik rá kezüket földjeinkre, nem ők települnek be ide, nem az ő szavuk szól a médiából, és nem Moszkva érdekeinek szolgálatában küldik ki a még megmaradt magyar katonákat. Igaz, Oroszország két alkalommal is leverte szabadságharcunkat, a második világháború után kegyetlenül kifosztotta, és 40 évig megszállás alatt tartotta hazánkat. És tény az is, hogy Oroszország Putyin uralma alatt ismét erősödik, és igyekszik bizonyos hadállásokat szerezni Kelet-Európában is. De az orosz befolyás a mai Magyarországon össze sem vethető a hazánkat teljesen leigázó és kirabló pénzoligarchia gyarmatosításával. Hát talán nem a „nyugati világ részeként”, NATO és EU-tagként süllyedtünk ide, alakult ki ez a mai diktatúra és „megélhetési válság”? Ebben tán mégsem az oroszok a hibásak. Sőt, egy okos nemzeti politika még örülhetne is Oroszország felemelkedésének, mert akkor hazánknak módja lenne a nagyhatalmak közötti okos egyensúlyozással nagyobb függetlenséget biztosítani a maga számára.

Orbán Viktor tehát – szándékosan vagy akaratlanul – onnan látja a veszélyt, ahonnan pillanatnyilag nem fenyeget. Ezzel szemben a nemzetünket végveszélybe sodró és megsemmisítéssel fenyegető nemzetközi pénzoligarchia ténykedéséről nem ejtett szót. És természetesen a zsidóság hazánk teljes alávetését célzó törekvéseiről sem. Ezzel szemben a népszavazást emlegette, mint amely gyógyír lesz majd minden bajunkra. Pedig soha, egyetlen ország sem szabadult még fel az idegen járom alól aláírásgyûjtésekkel és népszavazásokkal.

Bismarck mondta, jellemző módon mostanában senki nem meri idézni: a történelem nagy kérdéseit nem népszavazásokkal, hanem vassal és vérrel oldják meg. Ehhez képest Orbán szerint az erőszak nem elfogadható megoldás – mondotta éppen az 1956-os forradalom évfordulóján. És mondta ezt annak a nemzetnek, amely egy erőszakos, idegen uralom befolyása alatt áll.

Meglehetősen értelmezhetetlen számomra a középrétegek és a plebejusok összefogásának gondolata is. Középosztály Magyarországon nemigen létezik; akik mégis ehhez a réteghez sorolnák magukat, jórészt nem független egzisztenciák, hanem a pénzoligarchia járszalagján csüngenek. Az un. plebejusok pedig elbutítottak, önszerveződésre képtelenek, politikai képviseletük pedig nincs. Nagyobbik részük nem is hallott arról, mit ajánlgat nekik Orbán Viktor, de ha hallanának róla, nem is értenék, mit akarna tőlük ez a furcsa öltönyös ember. Ez a „politikus”.

Perge Ottó