Mûködtetésbe adná a Heves megyei önkormányzat az egri megyei kórházat. A nyertes szakmai befektetővel 20 évre szóló szerződést kötnének - ezt sajtótájékoztatón jelentette be Sós Tamás, az egyetlen szocionista többségû megyei közgyûlés (az is csak egy fideszes képviselő áruló átállásával lehet) elnöke kedden Egerben. A Fidesz jelezte, ha kell, kivonulással és élőlánccal tiltakoznak a pályázat kiírása ellen. Pedig a jobbos vezetésû megyeszékhelyen a tulajdonukban lévő, gyerekpornónak helyt adó Egál Klub ügyét sem képesek rendezni.

Sós Tamás közölte: a mûködtetésbe adásról november 30-i ülésén dönt a közgyûlés, a lépésre pedig azért van szükség, hogy mûködőképes maradhasson, illetve fejlődhessen a Markhot Ferenc Kórház. Az utóbbi fél évben csökkent, de még mindig 500 millió forintos a hiány, ezzel az intézmény másfél éven belül mûködésképtelenné válna. Az önkormányzat idén már nem tudott pénzt fordítani a fejlesztésre - tette hozzá.

Lénárt András, a közgyûlés egészségügyi bizottságának elnöke hangsúlyozta: nem privatizációról van szó, a tulajdonos a megyei önkormányzat maradna. Hozzátette: a mûködtetési feladatot és a célvagyont engednék át a majdani mûködtetőnek, s erre nézve a pályázati tervezetben komoly garanciák szerepelnek.

Így a majdani nyertes szakmai befektetőnek 600 millió forintos egyszeri letétet kell biztosítania. Ennyi a kórház egyhavi OEP-bevétele, bármilyen gond esetén ez az összeg biztosítaná egy hónapig az intézmény mûködését. Előírják többek között, hogy súlyponti kórházként minden egyes szolgáltatást maradéktalanul biztosítani kell a Markhotban. A 20 évre nyolcmilliárdos kötelező fejlesztést írnak elő, és ezek csak a tulajdonos jóváhagyásával történhetnek. Négyéves, illetve hétéves időtartamot jelölnek ki a mûtőblokk, a digitalizált röntgen és az egynapos sebészet feltételeinek kialakítására, továbbá onkológiai központ létrehozására.

Hiesz György, az MSZP-frakció vezetője is azt hangsúlyozta, hogy a mûködtetési válságból külső tőke bevonása nélkül nincs kiút, de azt is jelezte, hogy a hevesi közgyûlés pártjai nem értenek egyet az ügyben. Közölte: a Fidesz jelezte, ha kell, kivonulással és élőlánccal tiltakozik a pályázat kiírása ellen. A szocionista frakcióvezető elmondta: a pályázatról a tervek szerint február végén döntenének, és 11 tagú bíráló bizottságot hoznának létre, benne 5-5 fideszes, szocialista és egy "független" képviselővel, tehát azt szavaznak meg, amit akarnak.

A Fidesz élőlánccal védené az egri kórházat

Akár élőlánccal is megvédené a funkcionális privatizációtól a Fidesz a Heves Megyei Önkormányzat által mûködtetett egri kórházat - jelentette be a Hevesi megyegyûlés Fidesz Polgári Frakciójának igazgatója csütörtökön Egerben.

"Mint anya ölelő kezével, át kívánjuk fonni a kórházat" - fogalmazott sajtótájékoztatón Herman István. Terveik szerint az élő lánc felállítására november 30-án, pénteken kerülne sor (a Kuruc.info információja szerint reggel 9 órakor az egri piacon gyülekeznek), azon a napon, amikor a Hevesi megyegyûlés szocialista vezetése tárgyalni kívánja a Markhot Ferenc Kórház vagyonkezelésének privatizációjáról szóló pályázat kiírását - tette hozzá a politikus.

A frakcióigazgató hangsúlyozta, hogy a kórház mûködtetését piaci alapokra helyezni több mint hiba, "ami emberek százainak az életébe fog kerülni". Az élőláncot abban az estben állítják fel, amennyiben a megyegyûlés nem veszi le napirendjéről a pályázat kiírásáról szóló javaslatot - tudatta a politikus.

Tatár László, a Fidesz Polgári Frakció vezetője felhívta a figyelmet arra: miközben a polgári oldal 19, a szocialisták pedig 20 képviselővel rendelkeznek a 40 tagú közgyûlésben, az előterjesztés szerint, öt szocialista mellett csak két fideszes kapna helyet a pályázatok elbírálását végző 12 tagú testületben. A többi tagot az egri önkormányzat, illetve az orvosi kar és a szakszervezetek delegálnák, csupán tanácskozási joggal. Ilyen körülmények között a Fidesz Polgári Frakció nem kíván közremûködni a testület munkájában, sőt a frakció fenntartja magának a jogot arra, hogy az előterjesztésről szóló közgyûlési vitában se vegyen részt.

A Fidesz Polgári Frakció tagjai, korábban már egy népszavazási kezdeményezéssel kívánták megakadályozni a Markhot Ferenc Kórház vagyonkezelésének tervezett privatizációját, azonban a bíróság úgy döntött, hogy a feltett kérdés nem bocsátható népszavazásra.

(MNO / MTI, Stop / MTI, Kuruc.info)

Kapcsolódó cikk:
Egri szocionisták a gyerekpornónak helyt adó Más Klub mellett