Pillanatkép a Más Klubból
Eger egyetlen nem kommersz szórakozóhelye, az Egál, ismertebb és korábbi nevén Más Klub deviánsok, anarchisták, szélsőbalosok és -liberálisok gyülekezőhelye. Hiába a helyi lakók tiltakozása, hiába önkormányzati tulajdon, a jobbodali városvezetés tétlenkedik. A nemzeti zenekaroknak nincs hol fellépniük, a baloldal náciveszéllyel riogat, miután lenyúltak 150 millió forint EU-támogatást.

Az Egál Klub egy alternatívnak mondott szórakozóhely a hevesi megyeszékhelyen. Az otthont adó ingatlan Eger város tulajdonában van, az előző, balliberális városvezetés ingyenes használatba adta az Egri Alternatív Kulturális Egyesületnek, de azzal a kikötéssel, hogy az ifjúság teljes zenei érdeklődését szolgálják ki. Persze ez a gyakorlatban máshogy történt, egy szűk rétegen kívül más irányzatok nem is álmodhattak arról, hogy lehetőséget kapjanak. S hogy ez a kiváltságos réteg mit jelent, azt jól jellemzi, hogy többször elnyerték a Magyar Narancs szélsőliberális lap díját „Az év klubja” kategóriában. Az ingyenes használatot biztosító szerződés hatálya azonban 2005-ben megszűnt, s annyira nyeregben érezték magukat az elvtársak, vagy tán az anarchistáknál nem szokás ilyennel foglalkozni, mindenesetre a szerződést nem hosszabbították meg, amíg tehették volna... Tehát a klubot azóta jogalap nélkül használja az egyesület, melyet egészen véletlenül a Soros Alapítvány és a Holland Nagykövetség is támogatott. 

Bár a klub üzemeltetői és a város maszopos, illetve szadeszos képviselői tagadják, hogy problémák lennének a szórakozóhellyel, valamint a rendőrség is partner a mellébeszélésben, a helynek mégis szörnyű híre van a városban. Az Egálban a 18 éven aluliak mértéktelenül fogyasztanak alkoholt, a környék utcáit részegen összevizelik.

A klubban a kábítószer fogyasztását is tolerálják. Nem kell hozzá professzornak lenni, ha egy pincében valaki rágyújt egy füves cigire, csak akkor nem feltűnő az illata, ha egyébként már előtte mások is megtették ugyanezt. A Konszenzus Alapítvány (amely amúgy része a helyi szocialista polipnak) honlapján a következő információ található drogprevenciós szolgáltatásukról: „Az elmúlt egy évben (2004. május - 2005. május) 25 alkalommal nyújtottunk prevenciós- és ártalomcsökkentő szolgáltatást terepen; ebből 22 alkalommal az Egál-klubban, 3 alkalommal pedig a Művészetek Házában dolgoztunk, összesen (kb.) 130 munkaórát töltve kliensek között.” Tehát a drogfogyasztás ténye egyértelmű, kipipálva. Hiába tagadták a helyi szocionisták és barátaik.


Jánosi Zoltán, a FIB alelnöke- ezúttal nem fegyveresen
A helyi baloldal szükségesnek érezte, hogy kampányt fűzzön az „ügyre”, megszólalt a volt szoci polgármester, Nagy Imre és az összes megélhetési politikus: Jánosi Zoltán és Pál György MSZP-s önkormányzati képviselők, valamint az Új Generáció és a Fiatal Baloldal képviselői is. A kampányban kivette a részét egy honlap, amely Egál mizéria néven külön mappában gyűjtötte össze az általuk fontosnak tartott „híreket”. Persze azt nem hangsúlyozták, hogy a honlapot működtető Lehetőséget Mindenkinek Alapítvány egy szocialista önkormányzati képviselő lakásán székel, és azt sem, hogy az alapítvány tikára, mindenese Ipacs Tamara, az egri MSZP elnökségének tagja… Ezek után már az sem véletlen, hogy az alapítvány 762 ezer forintot nyert honlap kialakításra és üzemeltetésre a Gyermek és Ifjúsági Alapprogramból. A honlapot természetesen a Jánosi Zoltán (06-20-466-8324) MSZP-s önkormányzati képviselő Builtmore Kft. nevű cége szerkeszti. Jánosiról, a Fiatal Baloldal országos alelnökéről közzétettünk olyan fényképet is, melyen terepszínű egyenruhában, fegyveres gyakorlatozáson látható komcsi elvtársaival.

Az viszont már mindenki számára ismert, hogy egy 14 évét még be sem töltött leány mások szeme láttára orálisan kielégített egy fiút a klubban. Sok kép készült fényképezőgéppel és mobiltelefonokkal az esetről. Már lassan egy éve, hogy kipattant a botrány, keringtek a képek az interneten, majd lelkes kisgimnazisták kinyomtatták, és teleplakátolták vele a Dobó Gimnáziumot. Kicsi a város, mindenki tudja, hogy az eset megtörtént. Azt kevesen, tán csak SZDSZ-es pedofilok, hogy a pornográf felvétel készítése egy kiskorúról önmagában is bűncselekmény. A leányt, J. Annát egy más városban lévő iskolába íratták át a szülei, az intézmény kérésére. Ilyen még nem történt a több mint 200 éves iskola történetében…




Az, hogy a klub vezetője, Juhász Mihály a Magyar Narancsnak adott interjúban elismerte a színpadsarki, orális szex megtörténtét, honlapjukon még a mai napig is megtalálható. Persze ha hivatalból indítandó eljárásról van szó, a rend „éber” őrei nem olvassák, csak a Kuruc.info-t...

Az MSZP-közeli csapat közben létrehozta a fasiszta veszély rémeként megjelenő klubunterschied nevű blogot, mely állítólag a klub megszerzésére tört. A helyi baloldalnak kellett a mumus, Hitler-képekkel, náci linkekkel. Rendőrség sem vizsgálja, ki az, aki náci eszmékkel mételyezte a gyanútlan, egri fiatalok lelkét, holott magyar szerveren volt a blog. Csak a szocialisták tartottak egy jó sajtótájékoztatót, hogy tessék, itt vannak a nácik, akkor inkább igyanak a közpénzen fenntartott szórakozóhelyen, meg menjen az orális szex a színpadon. Amikor már nem volt rá szükség, vagy tán már a lebukás veszélye forgott kockán, egyszerűen eltűnt a blog, melynek szerzőiről a Kuruc.info által megkérdezett, jó öreg egri szélsőjobbosok prominenseinek egyike se tudott semmit. Elég átlátszó az MSZP taktikája…

A város mostani vezetése szeretett volna pályázatot kiírni a klub hasznosítására, de az állami tulajdonú, EU-s pályázati pénzek elosztását is koordináló VÁTI Kht. megfenyegette: ha nem az Egri Alternatív Kulturális Egyesület üzemelteti tovább a klubbot, akkor - sajátos szerződésértelmezése alapján - a 25 milliárd forintos Phare-program keretében kötött szerződést felbontja, és az egész Szent Miklós városrész rehabilitációjára elnyert, 320 milliós pályázati pénz (ebből 110 milla jutott a Más Klubra) teljes egészét vissza fogja fizettetni a várossal. (Közbeszéd egyébként, hogy ennek durván felét lenyúlták, tehát a fejlesztések valójában nem kerültek annyiba, bizonyítani azonban eddig csak olyan apróságokat lehetett, mint pl. hogy az Egál Klub városvezetés általi, legutóbbi leltározásánál a 12,5 milliós műszaki állományból csak tízzel tudtak elszámolni. De kerülhet még a privatizátor Nagy Imre egy cellába Zuschlággal...) Mondanunk sem kell, a VÁTI ijesztésétől a fityeszes városvezetés megijedt, s azóta kussolnak.

Az ügy további pikantériája az is, hogy amíg a korábbi, szocialista-szabaddemokrata vezetése volt a városnak, öt év alatt 9 millió forinttal támogatták a klub működését. Nehezen lehet megmagyarázni, hogy miért kell a városnak egy egyesületet, illetve klubbot a többi szórakozóhellyel szemben anyagilag ennyire támogatnia. És a piaci versennyel mi lesz? Nem beszélve arról, hogy milyen devianciákat támogatnak ezzel... A képek a klubról önmagukért beszélnek.


Fiúk a Más Klubból



Kultúrmocsok az EU támogatásával


Rákay Fülöp – Kuruc.info