"Uborkalopás közben áramütés ért egy férfit

Életét vesztette egy férfi, amikor hétfőn az éjszakai órákban Kesznyétenen két társával bemászott egy kertbe, hogy uborkát lopjon, és eközben érte őket áramütés.
A Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának tájékoztatása szerint a kertet már több alkalommal megdézsmálták tolvajok, ezért a tulajdonos, egy idős férfi áramot vezetett ingatlana köré.
Bárdos Zoltán, a főkapitányság felderítési osztályának vezetője keddi sajtótájékoztatóján közölte, hogy a 68 éves kesznyéteni férfit őrizetbe vették, ellene több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt indított eljárást a rendőrség.
Az eset előzményeiről elmondta: a férfi alumínium drótfonattal körbehúzta a kertjét, majd 220 voltot táplált a szerkezetbe. Úgy gondolta, ez törvényes, hiszen a magántulajdonát védi. Minden este 10 órakor bekapcsolta, reggel hat órakor pedig áramtalanította a rendszert.
A három kesznyéteni - 28, 30, illetve 48 éves - férfi keddre virradóra egy közös mulatozás után azzal az ötlettel állt elő, hogy menjenek el uborkát lopni az idős férfi portájára. (Kuruc.info: Csak úgy a buli kedvéért mentek uborkát lopni. Azaz franc köze sincs megélhetési bűnözéshez meg szegény éhező gyerekeinek ennivalót lopó felelős szülőhöz... Bebasztak (abból a pénzből - a miénkből, akár segílykeként kapták, akár tőlünk lopták, rabolták -, amiből ételt vehettek volna), aztán mentek lóóópni...) Előtte figyelmeztették egymást arra, hogy áram van a kertben, ennek ellenére mindhárman átugrottak a kerítésen - tette hozzá az osztályvezető. (Kuruc.info: Akkor ez nem más, mint önygyilkosság.)
 
Mint mondta, nem egyszerre ugrott a három férfi; ketten azonnal áramütést szenvedtek, míg harmadik társuk ezt látva segítségért rohant. A legidősebb, 48 éves férfi a helyszínen életét vesztette, az elsődleges adatok szerint áramütés okozta sokk miatt. A másik, aki szinte vele egy időben ugrott, súlyos, életveszélyes állapotban került kórházba, jelenleg a Borsod megyei kórház kardiológiai osztályán küzdenek az életéért (Kuruc.info: Szintén a mi pénzünkből. Azaz: mi fizetünk azért, hogy egy tetves bűnöző, ha – sajnos – felépül, újra ránkszabaduljon!!). A harmadik személy a sokkon kívül 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, megégette a lábát - ismertette Bárdos Zoltán. 
Időközben a tulajdonos áramtalanította a kertet, a helyszínen pedig megjelent a három kesznyéteni férfi felbőszült rokonsága (30-50 ember), hogy elégtételt vegyen a történtekért. A rendőrség jelenleg is biztosítja a helyszínt. (Kuruc.info: Hogyhogy kivonultak, pedig még Gárda sincs ott, és csak egy paraszt gádzsót akartak meglincselni dicső romáink?!)
Az idős ember vallomást tett, elmondása szerint eszébe sem jutott, hogy tragédiát okozhat, pusztán a kiskertjét akarta megvédeni. A férfi őrizetben van, a rendőrség kezdeményezi előzetes letartóztatását - közölte Bárdos Zoltán. (MTI)"
(NOL)
Kommentár: Azért ez röhej, hogy a valaki megcsinálja a disznóságot, aztán még az Ő rokonsága indul elégtételért! Nem csalogatta senki őket a kertbe, sőt! Volt kerítés is, amin átmásztak. Ha belül kút van és abba potyognak, akkor is elégtételvevés jön?! Bakker! Normális országban a kerítésem belső oldalára akár ugróaknát is telepíthetnék!
Szerintem egy állam törvényes kormányzata kétféle álláspontot képviselhet a kérdésben:

1) Nincs jogod megvédeni a tulajdonodat, de nincs is rá szükség, mert az állam védi meg azt.

2) Jogodban áll megvédeni a tulajdonodat, mert az állam nem tudja, vagy nem akarja megvédeni azt.

Amennyiben egy kormányzat nem hajlandó megvédeni polgárai tulajdonát, és egyúttal azt is megtiltja nekik, hogy saját maguk megvédjék, az a kormányzat elárulja a polgárait, és törvényen kívül helyezi magát...
Nagyon komoly védelmet kellene felállítani, mégpedig nem a vagyonvédelmi törvényekre és egyebekre alapozva, hanem arra, miszerint senki nem büntethető, ha az adott szituációban az általában emberileg elvárható módon járt el.

Márpedig ha egy idős ember, aki az ingatlanát az adott helyen eladni nem tudja (tehát nem tud fizikálisan elmenekülni) azzal a helyzettel találja szembe magát, hogy - precendensekkel igazolható módon - a hatóság semmiféle, a világon semmiféle módon nem védi meg őt és tulajdonát a bűnözőktől, akkor a tőle emberileg elvárható az, ha minden rendelkezésére álló eszközzel - akár árammal is- megvédi ő maga.

Itt az kérdéses, hogy az áramot hol és hová vezette, ha úgy alakított ki egy belső kordont vele, hogy véletlenül arra járó, teljesen vétlen és tájékozatlan járókelő semmilyen körülmények között se legyen veszélyeztetve (tehát a kerítésen fizikálisan át kellett mászni, a kaput feltörni, és az ingatlanra illetéktelenül behatolni ahhoz, hogy valakit az megrázhasson), akkor ez védhető.

Hogy a dolog nem irreális, azt mutatja az is, hogy mára nagyjából elfogadottá vált, hogy ha jól bezárt kerítésen belül, a megfelelően kitáblázott "a kutya harap" feliratok mellett a besurranó tolvajt megeszik a komondorok, akkor nem vonják felelősségre a tulajdonost. Márpedig végeredményben ez ugyanaz, mint az áram - akinek szól, az biza meg is érdemli.

(És itt most senki ne érveljen mondjuk pajkos kisgyerekekről, egyfelől felül szögesdrótos kerítésen, lelakatolt kapun pajkos kisgyerekek nem szoktak átjutni, másfelől olyan kisgyerek, aki még semmilyen szinten nem képes felmérni egy ilyen dolog következményeit az elvileg nem lehet felnőtt, szülői felügyelet nélkül.)
Még az NLC-n is nyílt az ügyről egy topic. idézzük onnan egy roma(!!!)(101.) hozzászólását (rajta, fajvédők, lehet nyüszíteni, nácizni, rasszistázni!!) :

 "Ahol mi lakunk -egy pici somyogyi faluban-ott is sok a szegény ember. A falu azt hiszem 1/3-a cigány.
 
Nincs munka a környéken, messzire kellene menni, akinek meg van, az vigyáz rá, mint a szeme fényére.
 
Kb. 15 éve történt, amit mesélni akarok: mi nem vagyunk tehetösek, de van egy kis (800 négyzetméter) kertünk, házzal. Azt ugye mert nincs sok pénzünk, gondoltuk, vessük el a kertet, tartunk baromfit, pár disznót. Csak saját fogyasztásra.
A szomszédaink-mind cigányok- naphosszat jajgatnak, hogy nincs pénz, nics munka, nincs mit enni, de eszükbe nem jutna, hogy elvessék a kertet...
 
Inkább árjtártak hozzánk lopni. Mindent. De szószerint mindent loptak. Mindent, ami nem volt odaszögelve, de nem is: ha nem volt odabetonozva, ellopták. De még apám rozoga biciklijét is, pedig mellette állt a keresztanyám(eljött pletykálni) új Montenbikeja.
 
Meg ilyen: ért a zöldségünk,a szomszéd lelopta, elrakta télire, azt jött a szép paprikával, hogy nézzük, milyen szépet rakott el...
  Meg ért kint a bab, mondja anyám: menjünk ki, 4-en (szüleim, tesóm-én) egy óra alatt leszedjük. De még a harmattól nedves volt a csumája, bementünk, azt 3 óra múlva megyünk, hát mind le volt szedve, semmit nem hagytak. azt a szembe szomszéd hirtelen aznap az egész pereputtyával nagy pofával, széles kárörvendéssel puculja a borsót a teraszán. Hogy milyen jó a termése az idén. de kertje az nem volt....
Ha meg jól meglopták magukat, után a kert többi részét még egy kicsit meg is taposták, hogy má´ ne legyen benne semmi...
 
Soroljam még milyen ganyék vannak a kisebbségben????
 
Apám is azon gondolkozott, hogy úgy csinál, mint az öreg bácsi, de mi jobban féltünk a büntetéstöl...inkább nyeltük a mérget, meg veszekedtünk a szomszédokkal, ha eltünt valami.
 
De szívböl megértem az öreget, szegény...
 
Engem az bosszant legjobban az ilyenben, hogy nem a nyomorból megy lopni, hanem hogy másnak ártson.Aki meg munkát idöt fáradtságot nem kímélve vet, meg szeretne valamit pl. télire felhalmozni, attól meg ellpoják...és megbüntetni nem tudják, nem fogják.
 
Anyámék mindig mondták, a mai napig is: ha bejön kérni, egy ebédre valót gondolkodás nélkül odaad. De nem. Az ilyen ganyék rögtön az egészet ellopják.
Megérdemelte a pasi, remélem a másik is megkrepál.
 
Még mielött elkezd valaki anyázni: Magam is cigány vagyok."