Még idén bemutatják Magyarországon azt a dokumentumfilmet, amely egy amerikai lopakodó bombázó 1999-es szerbiai lelövését eleveníti fel. Az F-117-est a szerb légierő századosa, Dani Zoltán egysége semmisítette meg. Az alkotás a szarajevói filmfesztiválon különdíjat kapott.
Hatalmas szenzáció volt 1999 márciusában, amikor nyilvánosságra került, hogy a szerb légierőnek sikerült lelőnie a radarok által alig érzékelhető lopakodó bombázót.

F-117 Nighthawk

Az esemény hőse, Dani Zoltán százados - egy légvédelmi tüzéregység parancsnoka - már korábban is azt állította, hogy ártalmatlanítani lehet az F-117-es bombázókat. Külön módszert is kidolgozott erre, de felettesei nem vették komolyan, így saját felelősségére dolgozott, és sikerrel járt. 1999- március 27-én a Szerémség felett lelőtt egy F-117-est. A pilótát egy NATO-helikopter mentette ki.
Ez volt a típus egyetlen harctéri vesztesége, noha az F-117-eseket intenzíven alkalmazták egyebek mellett az 1991-es Öböl-háborúban és Irak 2003-as lerohanásakor is.
Ezek után Dani Zoltánt ugyan ezredessé léptették elő, de áthelyezték az adminisztrációba, majd gyorsan, idő előtt nyugdíjazták. Jelenleg a dél-bánáti Székelykevén vezet egy pékséget.
A következő videón Dani Zoltán sajnos szerbül meséli el az akciót, valamint a légvédelmi rakétákról és a lopakodó roncsairól is láthatók felvételek.


A nem mindennapi tettről a szarajevói filmfesztiválon mutattak be egy dokumentumfilmet, amely különdíjat nyert. Az alkotás széleskörű nemzetközi érdeklődést váltott ki, október végén a szerb filmek chicagói fesztiválján is bemutatják, majd Csehországban, Dániában és Svédországban kerül a közönség elé, valamint több külföldi tévétársaság is érdeklődött iránta.
 
A Huszonegy másodperc című alkotást még az év vége előtt Magyarországon is bemutatják.
Az amerikai légierőben egyébként idén befejeződik az F-117 Nighthawk-ok hadrendből történő kivonása, feladatukat az F-22 Raptorok veszik át, amelyek radarképe még az előzőnél is kisebb.
A következő képsorozat alatt a lopakodó amerikai pilótája mondja el, mi történt vele és a gépével.


(InfoRádió)

Sziasztok, Kurucok!

Pár évvel ezelőtt volt szerencsém végighallgatni Dani Zoltán előadását a „lopakodó” leszedéséről Székelykevén. (Színmagyar falu, ahol a betelepülő szerbek tanulnak meg magyarul!!!)
Értelemszerűen a cikkben említett filmet nem láttam, de néhány adalékkal szolgálhatok.



A szerb parancsnokság nem engedélyezte az eljárását, tehát nem tudta előre, hogy kitüntetést kap, vagy hadbírósági eljárást!

A technika összeszerelésének a kiváló minősítésű szintideje 40 perc, ők a kilövés után 22 perc alatt megcsinálták, ezért élték túl az ellencsapást.

Nem csak ezt a gépet szedték le, de a többi amerikai ellenőrzésű területre esett, ezért nem hozták nyilvánosságra! (Az egyik kémrepülőgép volt, a másikra nem emlékszem, elnézést.)

Az amerikai hadvezetés a „győzelem” után először Dani Zoltán jelentését kérte, gyakorlatilag semmi más nem érdekelte őket.

Mielőtt bárkinek ellenérzése támadna, hogy a szerb hadseregben szolgált, erről úgy nyilatkozott, hogy a szülőföldjét védte az agresszorral szemben.

Végezetül csak annyit: kirándulásunk során még szétlőtt városokon át vezetett az út, de az ipar már működött. Messziről csillogott egy gyár, hanyatt esett a napfény a vadonatúj csöveken, kéményeken. Közelebb érve ezt olvashattuk a gyárkapun: US STEEL!

A fenti képen épp egy kérdésre figyel előadás közben. Hangsúlyozom, a kép 2005-ben készült, tehát a ruházatát se az NBH, sem pedig valamelyik liberálbolsevik eszement ne hozza összefüggésbe a Magyar Gárdával! Inkább egy újabb bizonyíték, hogy a gárdisták egyenruhája a magyar hagyományokat tükrözi!

Szebb Jövőt!