A népirtások megelőzését szolgáló központ nyitását tervezik Budapesten – hangozott el a második Budapesti Emberi Jogi Fórumon; a csütörtökön kezdődött kétnapos nemzetközi tanácskozáson megvitatják a népirtás nemzetközi megelőzésének lehetőségeit is.
A Szabó Vilmos külügyi államtitkár által megnyitott konferenciát videóüzenetben köszöntötte Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Navanethem Pillay, ENSZ emberi jogi főbiztosa. Mindketten támogatásukról biztosították a budapesti központú Népirtások Megelőzésének Nemzetközi Központja létrehozását.
Javier Solana üzenetében hangsúlyozta, hogy előzetes jelekből következtetni lehet népirtások, tömeggyilkosságok bekövetkeztére, ám a megelőzéshez, a beavatkozáshoz politikai szándék is szükséges. Navanethem Pillay szerint a létrehozandó budapesti központ segíthet abban is, hogy fejlődjön a civil és nemzetközi szervezetek, valamint a kormányok együttműködése.
A budapesti központ tervét 2008. augusztus 28-án, az első Budapesti Emberi Jogi Fórumon jelentette be a Külügyminisztérium. A megvalósíthatósági tanulmány mostanra készült el, és a fórumon mutatta be Enzo Le Fevre Cervini, a Külügyminisztérium különleges tanácsadója, valamint Lakatos István emberi jogi nagykövet.
Lakatos István azt mondta, hogy Budapest azért jó helyszíne a központnak, mert több humanitárius szervezetnek működik irodája a magyar fővárosban, és ez megkönnyíti a velük való együttműködést. Ugyanakkor a gyarmatosító múlttal nem terhelt Magyarország elfogadható helyszín Afrika, Ázsia és Latin-Amerika országai számára. A megvalósíthatósági tanulmány 2-2,5 millió euróra becsüli a központ éves fenntartási költségét, amelyet széles körű nemzetközi támogatás biztosítana.
(MTI)