A magyar kormány elfogadja az európai együttműködés szabályait, de azt nem, hogy idegenek kormányozzák a magyarokat, ahogyan azt sem, hogy EU-s intézmények tiszteletlenül bánjanak velük - jelentette ki Orbán Viktor az október 23-i állami ünnepségen, a budapesti Kossuth téren, mintegy négyszázezer ember előtt elmondott szájkaratéjában, amelyben arról is szólt, hogy az 1956-os magyar forradalommal az egész világ jobb lett.
A miniszterelnök - akit a tömeg Viktor, Viktor skandálással fogadott - 1956 ünnepét szentnek nevezte, mert azt megszentelte a magyarok szabadságért hullott vére, majd azt mondta, "itt van velünk lélekben minden szabadságszerető magyar Kolozsvártól Budapesten át Los Angelesig".
Az 56 évvel ezelőtti forradalom hősei ütötték az első és végzetes rést a szovjet világbirodalmon, ők "ébresztették fel a nyugati baloldal lelkiismeretét", négy évtizeddel később, a rendszerváltáskor pedig ők adtak erőt a szovjetek kiszorításához, a szocialista munkáspárt földre döntéséhez és a szabad világtól elválasztó aknazár és szögesdrót akadályok megsemmisítéséhez - próbálta beszédében Orbán összemosni a szabadságharcot a '89-es elvtelen megalkuváshoz.
Az 1956-os forradalmat leverőknek a törekvései nem tűntek el a magyar közéletből. Elég 2006. október 23-ára gondolni: "lovasroham, könnygáz, vasbotok, gumilövedékek és utána a brutalitásban élen járók kitüntetése és megjutalmazása" - sorolta a kormányfő, mintha egy lépést is tett volna eddig a posztkommunista bűnösök elszámoltatásáért.
Európa ma a feje búbjáig eladósodott, a saját dogmái kötik gúzsba, a világban jelenleg zajló változással azonban el fog dőlni, "ki gályázik reménytelenül az adósságtengeren, és ki az, aki visszanyerve szabadságát partot ér" - biztatta nyáját az adósságállomány serény visszafizetésére a kormányfő.
Az Európai Unióra rátérve a kormányfő azt mondta, Brüsszelben szép számmal találni olyanokat, akik az európai gazdaság megújítása helyett a "megroggyant pénz- és bankkapitalizmusba" akarnak újra életet lehelni, akik azt akarják, hogy csak az emberek viseljék a válság terheit. "Ezt nem fogadhatjuk el" - nyomatékosította az előtte még a tengernyi adósság visszafizetésére buzdító Orbán, nagy tetszést kiváltva ezzel rövid emlékezetű hallgatóságában.
A miniszterelnök a 2010 óta eltelt időszak kormányzati eredményeit sorolva azt mondta: 2010-ben az európai válság ellenére képesek voltak visszarántani Magyarországot a csőd széléről, 20 évvel a rendszerváltás után új alkotmányt adtak a nemzetnek (történeti alkormányunk feledésre kárhoztatásának árán - a szerk.), és 90 évvel Trianon után sikerült a határokon átívelő nemzetegyesítéssel több százezer embernek visszaadni a magyar állampolgárságot.
A több mint 4 millió létminimum alatt nyomorgó ember országának miniszterelnöke úgy folytatta dicsekvését: az elmúlt két évben a "válság szélviharában" is képesek voltak faragni az adósságból, a pénzvilág ellenében is sikerült kimenteni több százezer devizahiteles családot az adósságcsapdából, és a nehéz pénzügyi helyzet ellenére is meg tudták védeni a nyugdíjakat és a béreket, emelték a minimálbért, csökkentették a családok adóterheit, valamint sikerült segély helyett munkát adni 200 ezer embernek.
"És ha kitartunk, képesek leszünk megnyitni a kifizetődő munka és a nagyobb megbecsülés távlatát a bérből és fizetésből élők előtt is, és képesek leszünk olyan Magyarországot ácsolni, ahová néhány év múlva visszajönnek az idegen földön szerencsét próbáló fiataljaink is" - fogalmazott a kormányfő. (Tehát már csak kicsit kell szorítani a nadrágszíjon és itt a Kánaán. Mintha hallottunk volna már hasonlót - a szerk.)
(MTI nyomán)
Korábban írtuk: Az MTI szerint 150 ezer orbánista vett részt a Békemeneten
Egyes programok még csak most kezdődnek, de már most látni, hogy százezreket mozgatnak meg a különböző pártok és szervezetek október 23-i rendezvényei Budapesten. Az alábbiakban az MTI által becsült számadatokat adjuk közre.
A Demokratikus Koalíció Egyetem téri rendezvényén mintegy ezren jelentek meg.
A Jobbik Deák Ferenc téri nagygyűlésén néhány ezren vesznek részt.
Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért egyesület demonstrációjának kezdetekor mintegy 20 ezren gyűltek össze.
A Széna térről a Kossuth térre tartó Békemeneten mintegy 150 ezer ember vesz részt. Az MTI tudósítóinak beszámolója szerint a menet eleje megérkezett a Kossuth térre, míg a vége a Margit híd közepénél jár.