A nagy értékű gyógyszeres kezelések számának drasztikusan csökkentését tervezi a kormányzat az Emberi Erőforrások Minisztériuma honlapján megjelent előkészítő anyag szerint. Ha a kormány elfogadja, 1-2 milliárdot spórolhat a költségvetés, viszont azok az áttétes rákos betegek, akiknek már csak néhány hónapjuk van hátra, első körben nem juthatnának hozzá az életüket nagy eséllyel meghosszabbító modern gyógyszeres kezelésekhez.

Alapelv: a tb-t csak fizessük szépen, de ha reménytelennek találtatunk, dögöljünk meg minél hamarabb
Az orvosoknak szigorúbb előírások alapján kell kiválogatniuk a rákos betegek közül, hogy kik részesülhetnek a modern gyógyszeres kezelésekből, ha a kormány is rábólint arra a rendeletre, amelynek tervezete nemrég jelent meg az EMMI honlapján.
Az Országos Onkológiai Intézet nemrég körlevélben magyarázta a rákbetegkezelésben érintetteknek, hogy szükség van az erőteljes spórolásra az onkológia területén is. A minisztérium ezután tette közzé az „egyes egészségbiztosítási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról” szóló közleményében a rákbetegségekre vonatkozó új irányelveket.
A betegszám-csökkentés leginkább a vastagbélrákkal küzdőket érintheti, de a kiválasztáshoz a korábbiaknál jóval több kritériumnak kell megfelelniük például a mellrákkal küzdő nőknek is.
A laikusok számára nehezen kibogozható módosító szöveg lényegében azt írja elő, hogy első körben csak azok az áttétes vastagbélrákos betegek részesülhetnek a célzott gyógyszeres kezelésben, akiknél van esély arra, hogy véglegesen meggyógyulnak, vagy operálható állapotba kerülnek. A súlyosabb eseteknél, tehát azoknál, akiknél néhány hónapon belül végzetessé válhat a daganatok terjedése, első körben kemoterápiát kell alkalmazni, és csak akkor lehet váltani a gyógyszerre, ha a hagyományos kezelés nem javított az állapotukon.
Az orvosok betegellenesnek tartják
Bodoky György, a Szent László Kórház onkológiai osztályvezető főorvosa felháborítónak és betegellenesnek tartja azt az alapállást, amely jellemzi a napokban közzétett minisztériumi tervezetet. Bodoky György leszögezte, a tervezet kifejezetten ellehetetleníti a vastagbélrák kezelését, és 8-10 éves visszalépést okoz a gyógyítás színvonalában.
Magyarországon a vastagbélrák vezető halálok, és európai összehasonlításban is az egyik legrosszabb adat, évente átlagosan kilencezer új esetet regisztrálnak. A kilencből ötezer a betegség késői felfedezése miatt egy éven belül meg is hal. Bodoky György szerint a sok ezres betegcsoportból a rendelet egy egészen szűk réteget választ ki, kizárólag azokat, akiknél meg van a remény a végleges gyógyulásra.
A minisztériumi tervezetben kizárólag közgazdasági szempontok érvényesülnek, de ez nem tudja kifejezni azt, amit egy négy hónapos túlélés helyett egy 18 hónapos jelenthet egy-egy család számára – szögezte le Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke. A professzor szerint az emberi életeken nem szabad takarékoskodni, akkor sem, ha a gyógyszer nem tudja megmenteni a beteget, csak meghosszabbíthatja az életét.
A modern gyógyszerek kezelés előnye, hogy a végstádiumos betegnél is meghosszabbíthatja az az időtartamot, amíg az érintettek családjuk körében maradhatnak, sőt megőrizhetik munkaképes állapotukat is. A korábbi technológiák, mint a kemoterápia ezzel szemben drasztikus mellékhatásokkal járnak, legyengítik a betegek szervezetét, és folyamatos kórházi kezelést tesznek szükségessé.
(Index nyomán)
Frissítés: Jobbik-közlemény: Gazdasági érdek nem járhat a beteg érdeke előtt
A Jobbik jelen formájában elfogadhatatlannak tartja az EMMI rendelettervezetét, mely a végstádiumú daganatos betegek a betegségük előrehaladását lassító, és ezáltal az életüket meghosszabbító korszerű és igen drága gyógyszeres kezelést elvenné.
Érthető a kormányzat azon törekvése, hogy az erősen szűkös forrásokat, egészségügyi gazdasági megfontolásoknak megfelelve, a legoptimálisabban kívánják felhasználni. Azonban az a rendelkezés, hogy az orvosok mérlegelési lehetőségét szűkítik, a Jobbik szerint egyáltalán nem elfogadható. Előre meghatározott betegségkör mellett meg kell hagyni az egyéni mérlegelés lehetőségét is. A gazdasági érdekeken felül kell figyelembe venni a morális, nem csak a gyógyulással, hanem az élet meghosszabbításával járó lehetőségeket.
A rendelet végleges megfogalmazása során meg kell adni a lehetőséget arra, hogy egy szakmai orvoscsoport döntése alapján a szűk betegségkörben bizonyos esetek állapotuk előre látható lassabb romlása reményében támogatást nyerjenek. Mindezek alapján a Jobbik a rendelettervezetet ebben a formában elutasítja.
Kiss Sándor, a Jobbik országgyűlési képviselője