Egy salátatörvénybe rejtett módosítóval a korábban tervezetthez képest 11 milliárd forinttal kevesebb állami támogatáshoz jut a felsőoktatás. Pedig már az eredeti javaslat is tízmilliárdokkal vágta meg az egyetemek és főiskolák támogatását, a megszűnés szélére sodorva az intézményeket.
A korábban tervezettnél is több pénzt von el a kormány jövőre a felsőoktatástól. A jövő évi költségvetés elfogadása előtt kedden a kormánypárti képviselők megszavaztak egy úgynevezett zárószavazás előtti módosító indítványt, amelyet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nyújtott be. A százoldalas módosító sok egyéb mellett 11,1 milliárd forinttal csökkentette az egyetemek és főiskolák támogatását.
2011-ben még 189 milliárd forint volt az egyetemek és főiskolák költségvetési támogatása (ennél több pénzből gazdálkodhatnak, de ez az összeg szerepel a költségvetésben direkt támogatásként), 2012-ben viszont már csak 158 milliárd (amiből 7 milliárdot novemberben zároltak). A 2013. évi költségvetésben eredetileg 134,6 milliárd szerepelt, de ezt végül visszavágtak 123,5 milliárdra.
A támogatás mellett a százoldalas módosító indítványban elrejett rendelkezések szerint 863 millió forinttal csökkentették az intézmények személyi kiadásait, és 12,5 milliárd forinttal vágták vissza a dologi kiadásokat. A módosító indítvány nem indokolja az egyes változtatásokat, csak annyival, hogy a kormány "megteszi a szükséges lépéseket", hogy a hiány 3 százalék alatt maradjon.
A kormány a költségvetési elvonásokkal párhuzamosan drasztikusan visszavesz a keretszámokból is: 2011-es 53 ezer főről idén 34 ezer főre szűkítették az államilag finanszírozott férőhelyek számát, jövőre pedig a kiszivárgott tervek szerint csak 10 480 új hallgató tanulmányait finanszírozza teljes egészében az állam, 46 ezer hallgatónak csak részösztöndíjat, vagyis 50 százalékos támogatást ajánlanának.
A kormányzati lépéseket kétféleképpen lehet értelmezni: lehet, hogy egyszerűen rövidlátó szemléletről van szó, és igyekeznek a ma még beláthatatlan jövőbe eltolni a költségvetési terheket, csak azért, hogy 2013-ban meg lehessen spórolni néhány tízmilliárdot. Az is lehet azonban, hogy a kormány valójában egyes intézményeket meg akar szüntetni, de ezt nem meri kimondani.
(HVG nyomán)