A Barikád.hu szerkesztett összefoglalója a pártelnök beszédéről:
Vona Gábor beszédének elején kiemelte, ostoba ember ahol fényt lát, ott sötétséget akar - utalva ezzel a Colosseum elsötítésére. 2012-ben nem jött el a világvége, az emberiség és a Jobbik is megmaradt. Az elmúlt év komoly változásokat hozott. Példaként említette az USA költségvetési agóniáját, az EU vergődését, az elhúzódó gazdasági válságot, az arab rezsimek megdőlését, valamint a riói földcsúcsot.
Zoom
Ami a világban zajlik, az nem válság, hanem a globális kapitalizmus és a liberális demokrácia végjátéka. Vona Gábor elborzasztó nemzetközi adatokkal szemléltette a pénz pusztító térnyerését, az adósságcsapdát, a kamatrabszolgaságot.
A globális kapitalizmus vége önmagában még nem jó hír Vona szerint. A kérdés, a hatalmas "lufi kipukkanása" után mi lesz. Új világ jön, új világrenddel. Vona elmondta: a lokalizmusban hisz, egymással versengő régiókban. Vona szerint a változásokra az EU és hazánk is felkészületlen és legyengített. Orbánék tovább folytatják a megszorítás politikáját, ami pr-politika.
Kérdés, a Jobbik milyen államot akar a változások után. A Vona által elképzelt állam erős. Feladata nem csak az adók beszedése, az államigazgatás imitálása, hanem a rábízottak védelme. Fejlesztő állam, amely nem értéksemleges, hanem hagyományőrző. A kulcshelyekről elűzi a gagyit, a destruktívat, a devianciát.
Kérdés az is Vona szerint, milyen társadalmat akarunk. Organikus, szerves társadalmat, ahol minden testrész fontos. A fej gondolkodik, a láb nem a lavórba, a kéz nem a bilibe lóg. Érdem- és kötelességalapú társadalomra van szükség. Vona szerint gazdasági értelemben ökoszociális nemzetgazdaságra van szükség. Az elmúlt ciklusok pontosan az ellenkezőjéről szóltak, mint amilyennek a jövő Magyarországának lennie kéne.
A bűnöket ki kell emelni, ha az előző kormányokról szólunk. Ilyen például a nemzetközi elszigetelődés: Orbánék összerúgták a port a Nyugattal, a Kelettel meg nem tudtak mit kezdeni.
Hazánknak szövetségi rendszert kellene építenie, mégis egymagunkban állunk. Orbánék külföldön nem a magyar nemzeti érdekekért álltak ki, hanem például a médiatörvényért, a bírák nyugdíjazásért, a választási eljárásért, hogy minden vörös helyett narancs legyen. Csak a hatalom érdekében perlekedett kicsit a brüsszeli haverokkal, miközben a beígért elszámoltatás is elmaradt.
Zoom
A Fidesz sem a külföldi tőkétől, sem a nagybirtokrendszertől nem védte meg hazánkat. Vona Orbánék "új" alkotmányát az 1989-es 2.0-jának nevezte. Vona Orbánék bűnei közé sorolta a cigánybűnözést, a gazdagokat segítő adórendszert, a különadókat mint rejtett megszorításokat. Vona emellett kiemelte: ettől még a jó Isten mentse meg az országot, hogy a szocialisták visszatérjenek, mert ők még a kormányrudat is ellopják. Vona szerint a rendszerváltozás szemétdombjából ered a hatalma az összes eddigi kormánynak.
22 év alatt romhalmazt hagytak a kormányok maguk után, miközben a Jobbikra mint legfőbb rosszra mutogatnak. 22 év a jóból sem kevés, de a rosszból rettenetesen sok - szögezte le Vona.
Vona szerint 2012 a Jobbiknak is sorsfordító év volt. A sikerek után temérdek ember özönlött a pártba. A legtöbben tudták, hova jönnek, de néhányan sodródtak is ide, vagy küldve lettek. Ez a probléma 2010-ben és 2011-ben lappangott, 2012-ben azonban a felszínre tört. Az elnök a párt nehézségeiről is beszélt, de kiemelte a tavalyi sikereket, például a tiszavasvári győzelmet, valamint a kosdi sikert.
Vona szerint nincs a jobbikosoknak szégyenkeznivalójuk. A belépési hullám után el kellett jöjjön a letisztulás időszaka.
Vona szerint Szegedi Csanád példája a Jobbikot méltatlan helyzetbe hozta, esküt szegett, majd az addig hangoztatott értékrenddel ellentétes dolgokat mondott. Szegedi a pártelnök szerint a zsidóságnak ártott a legtöbbet. Az ügye felszínre hozott egy belső konfliktust. Ennek a mélyében nincs más, mint hogy Vona vezetésével a Jobbik az eredeti úton akar maradni.
Vona szerint a Jobbikot rombolók, akik távoztak, azóta sem építettek semmit. A jobbikosok viszont építkezni akarnak, hogy minél hamarabb építeni lehessen a nemzetet és a hazát. Vona elmondta, hazánknak egy olyan kormányra van szüksége, amely egyesíti a szakmai felelősséget a kemény hazafisággal.
A radikalizmus nem más, mint a megoldás keresése. A szakmaiság pedig nem a radikalizmus ellentéte. A szakmaiság azt jelenti, hogy amit mondunk, az nem csak jó a nemzetnek, de megvalósítható is.
A Jobbik felelőssége, hogy olyan programot adjon kormányra kerülve, amely talpra állítja Magyarországot. Miközben konzervatívként értékközpontúak vagyunk, nem kell avíttnak sem lenni. Büszkén kell felvenni a küzdelmet a jelennel, és bátran nézni a jövőbe. Erősnek és frissnek kell lenni. A frissesség adja a lendületet, amely a győzelem kulcsa lehet. Vona kiemelte: a fiatalok körében ma a legnépszerűbb párt a Jobbik. Aki a fiatalok támogatását élvezi, azé a jövő, ez persze nem automatikus. Vona szerint két nagy probléma van: az értelmiség árulása és a fiatalok kivándorlása.
Vona szerint az értelmiség gyakorlatilag eltűnt, felszívódtak a pártok útvesztőiben. A Jobbik elnöke bejelentette a Magyar Tavasz Mozgalom létrejöttét, melyet a fiatal magyar értelmiségiek gyűjtőhelyének, műhelyének szán.
Zoom
Vona szerint a Pannon Pumából legfeljebb csak a ketrecszag vált érezhetővé. Egyik kormány sem volt képes a gazdaságot fellendíteni. A felsőoktatás kapcsán Vona kiemelte: a strukturális átalakítás egy nagy hazugság. A magyar gazdaság jelen állapotában nem képes munkahelyeket biztosítani a felsőoktatásból kikerülők számára, ezért is hatalmas az elvándorlás.
A valódi kérdés a csapdahelyzet a felsőoktatásban. De ugyanez az államigazgatásban, a közigazgatásban is ott van. Gazdasági fordulat kell, kellő számú munkahellyel.
Növekedés és egyensúly kell. Lehet ilyen fordulatot végrehajtani. Hét nagy projekten dolgozik a Jobbik. Ez a Hét Vezér terv. Sarokpontjai a következők: a magyar feldolgozó- és élelmiszeripar feltámasztása a keleti nyitással karöltve, a nemzetközi gyógyturisztikai központ létrejötte, a stratégiai vízgazdálkodás, Duna-Tisza csatorna, a nemzeti ásványkincsre stratégia, a bányászat és az ipar újraindítása, nemzeti energetikai tervre is szükség van stratégiai beruházásokkal; országos otthonteremtési program kezdeményezése; magyar infokommunikációs terv.
Vona elmondta, komoly akadálya is van egy ilyen tervet végigvinni. Magyarország nemzetközi helyzete, az egyoldalú nyugati függés ilyen. Hazánk az EU-ban nettó ráfizető. Ezért van szükség a keleti fordulatra, a gazdasági egyensúly megteremtésére, a kelet-közép európai nemzetek szövetségére. Ma a lengyel-magyar-horvát tengely lenne a legnépszerűbb: északtól délig, tengertől tengerig.
A lengyel-magyar-horvát tengely mellett a keleti fordulat is minél égetőbb. Oroszország, Törökország egészítené ki a német gazdaságtól való függőségünket. Finomra kell hangolni a törekvéseket az orosz-török-német háromszögben.
Zoom
Vona négy stratégiai problémát sorol. Az elszakított magyarok ügyét, mely ügyben a nagy pártok csak vazallus kinti pártokban tudnak gondolkodni. A Jobbik a magyar érdekképviselet teljes változását szeretné.
A második probléma a devizahitelesek kérdése. A kormány a legjobb helyzetűeken segített. Vona szerint minden devizahiteles megmenthető lett volna. A Jobbiknak 2013-ban feladata a legelnyomorítottabbak mellett kiállni, a civil kezdeményezéseket is támogatni kell.
A harmadik kérdés a magyar föld. Jövőre végveszélybe kerül, védelmét a kormány leszavazta. Akik a magyar föld ügyét képviselik megalkuvás nélkül, azoknak egymásra kell találni ebben a rendkívüli helyzetben. Vona bejelentette: baráti jobbot nyújt Ángyán József felé. Szükség van egy nemzeti földvédő kerekasztal felállítására, pártoktól függetlenül, ebben Ángyán Józsefnek kulcsszerepet kell adni.
Utolsó kérdés az elszaporodott gyilkosságoké és a cigány-magyar együttélés. Vona szerint meg kell vonni a segélyt azoktól a családoktól, ahol valamelyik tag súlyos, erőszakos bűncselekményt követett el. Vona szerint az együttélés ügyében azonnal is tenni kell valamit, a segély megvonására tett javaslatot pedig népszavazásra bocsátja.
Vona leszögezte: 14 éve közszereplő, ennek minden mondatát, mozdulatát, vállalását büszkén vállalja, és ezt az utat végig is fogja járni.
Vona világossá tette: biztos benne, hogy előbb-utóbb meg fogják nyerni a választásokat, és fel fogják virágoztatni ezt az országot.
"Magyar vagyok, magyarnak születtem, és a harcot, ami ezzel jár, büszkén vállalom" - mondta Vona. "Ennek a népnek a leginkább küzdő és legbátrabb törzséhez szeretnék tartozni. Akiket megvetni nagyon könnyű, ám az útjukat járni annál nehezebb. Megtaláltam ezt a törzset. Egy vagyok közületek, ezt a sorsot örömmel vállalom, mert Atilla unokái vagyunk, és nem félünk semmitől" - zárta gondolatait a pártelnök. A tömeg vastapssal díjazta a beszédet.
Korábban írtuk: Évértékelőt tart Vona Gábor, a Jobbik elnöke-frakcióvezetője szombaton a XI. kerületi Sportház Sport- és Rendezvénycsarnokban 2500 meghívott vendég előtt.
Dúró Dóra, a nemzeti párt szóvivője korábbi tájékoztatása szerint a körülbelül egyórás beszédében a Jobbik vezetője a politikai pártok kilátásairól, az ország helyzetéről beszél, valamint az aktuálpolitikai témák mellett egy "átfogó, stratégiai programot is ad Magyarország, illetve a Jobbik jövőjét illetően".
Vona Gábor beszéde előtt és után is kulturális programokkal szórakoztatják a résztvevőket.
A szombati rendezvényen adják át első alkalommal a Jobbik pártalapítványa, a Gyarapodó Magyarországért Alapítvány által alapított Pongrátz Gergely Érdemkeresztet. A kitüntetést évente "egy a nemzeti oldalon köztiszteletnek örvendő, illetve a nemzet felemelkedéséért hatékony munkásságot folytató" személy kaphatja meg - fogalmazott Murányi Levente a párt alelnöke pénteken.
Az egymillió forint pénzdíjjal is járó elismerést először a Jobbik szombati rendezvényén adja át Vona Gábor pártelnök Bíró András Zsolt antropológusnak, humánbiológusnak, a Magyar Turán Alapítvány elnökének, a Kurultáj főszervezőjének, akinek a személyéről a párt elnöksége döntött.
A Jobbik 2010-es parlamentbe jutása óta az ellenzéki párt minden év januárjában évadnyitó rendezvényt tart, amelyeken Vona Gábor értékeli az előző évet és beszél a következő év feladatairól is.
A pártelnök beszédét terveink szerint a Kuruc.info élőben közvetíti, várhatóan 14:20-14:30-tól.
(Kuruc.info - MTI nyomán)