Budapest XXII. kerületi önkormányzata hétfőn arra szólította föl a magyarországi településeket, hogy hivatalaikra tűzzék ki a székely zászlót. Elsőként – megelőzve a kezdeményező Budafokot is – a jobbikos vezetésű Gyöngyöspata lépett.
Január 28-i közleményében Szabolcs Attila fideszes polgármester és Németh Zoltán, Budafok-Budatétény fideszes parlamenti képviselője a lépést azzal indokolta, hogy szolidaritást kívánnak vállalni a pénzbírsággal fenyegetett székelyföldi önkormányzatokkal.
Tavaly év végén ugyanis Hargita és Kovászna megye román prefektusai megtiltották, hogy a románon kívül más zászló jelenhessen meg a polgármesteri hivatalok épületein. Ettől csak ünnepnapokon (pl. március 15-én) lehet eltérni. Ennek ellenére a székelyudvarhelyi városházán jelenleg is ki van tűzve a sárga-arany lobogó. „Amíg büntetésben nem részesül az önkormányzat, addig kint is marad” - közölte az önkormányzat sajtóosztálya.
A XXII. kerületi önkormányzat felhívást intézett a többi magyarországi településhez, arra kérve őket, vállaljanak szolidaritást a székelyföldi polgármesterekkel és valamennyi erdélyi magyarral, hogy érezzék, nemcsak paragrafusokban él a nemzeti összetartozás.
A Fidesz nem sieti el
A felhívásnak eddig nem sok követője akadt, az Index kedden két fideszes fővárosi önkormányzatot is megkeresett. A Rogán Antal vezette V. kerület nem válaszolt, Kocsis Máté VIII. kerülete pedig közölte, hozzájuk az ügyben semmiféle megkeresés nem érkezett. A Fidesznek nincs álláspontja az ügyben, mint mondták, az önkormányzatok saját hatáskörébe tartozik, milyen zászlót tűznek ki.
A zászló kihelyezésével egyelőre a kezdeményező budafoki városvezetés is adós. Az eseményre az önkormányzat sajtóosztálya szerint február 5-én délelőtt fog sor kerülni, a hivatalos ünnepségre meghívót kapott mindhárom erdélyi magyar párt, az RMDSZ, az EMNP és az MPP is.
Egységes nemzet
Kedden a jobbikos vezetésű Gyöngyöspata képviselő-testülete határozatot fogadott el, miszerint a polgármesteri hivatal homlokzatára a magyar zászló mellett az egységes nemzet részét képező székely nemzeti közösség zászlaját is kitűzik.
Zoom
Fila László jegyző elmondta, a határozat nemcsak a székelyek, hanem minden Kárpát-medencei magyar közösség melletti kiállásról szól, akiknek jogszerű önrendelkezési törekvéseit, szimbólumainak használatát korlátozzák.
Juhász Oszkár polgármester kifejtette, a Jobbik eddig is támogatott minden olyan kormánypárti kezdeményezést, amely nemzeti érdeket szolgált, és így fognak tenni a jövőben is. „Ez egy pártokon felül álló kezdeményezés, ami nemes ügyet szolgál, ezért arra szólítunk fel minden nemzetben gondolkozó önkormányzatot, hogy minél szélesebb körben hirdessék a tollal megrajzolt határokon átívelő magyar-magyar testvériséget” – fogalmazott Gyöngyöspata vezetője.
Gyöngyöspata a magyarországi települések közül elsőként ma délelőtt tűzte ki a székely lobogót.
Juhász Oszkár hozzátette, hamarosan (napokon belül) újabb, „a közérdeklődésre számottevő” bejelentésre készül.
(barikad.hu nyomán)