A Békés Megyei Önkormányzat - szolidaritást vállalva erdélyi testvérmegyéivel, Hargita és Kovászna megyével - kitűzte a székely zászlót, és erre buzdítja a békési településeket is - közölte a Békés megyei közgyűlés fideszes elnöke csütörtökön.
Farkas Zoltán közgyűlési elnök közleményében Békés megye valamennyi települését szolidaritása kifejezésére buzdította, miután Hargita és Kovászna megye kormánymegbízottai körlevélben tiltották meg a székely zászló használatát.
Mint írta, a megyei önkormányzat Kovászna megyével 1993 óta, Hargita megyével pedig 1998 óta működik együtt. Tavaly mindkét testvérmegyének egy-egy címeres magyar zászlót és megyecímeres zászlót adományoztak, amelynek viszonzásaként székely zászlóval gazdagodott Békés megye - tette hozzá.
Farkas Zoltán úgy fogalmazott, a Békés Megyei Önkormányzat számára a székely zászló kitűzése nemcsak egy testvérmegyei ajándék méltó elhelyezése, hanem kiállás két testvérmegyéje mellett, kiállás egy nemzetközösség szimbóluma mellett, amelynek használata nem ütközik törvénybe.
A székelység jelképét korábban már több magyarországi önkormányzat - például Budafok-Tétény, Siófok, Gyöngyöspata, a budapesti VII. kerület - elhelyezte hivatali épületén.
(MTI nyomán)