Jászberény fideszes városvezetése több mint fél milliárd (!) forintot kíván költeni a Faiskola utcai önkormányzati cigánytelep és környékének rehabilitálására. Azon szegregátum felújítására, melynek tagjai az egyik okozói annak, hogy Jászberény városának – csak a bérleti díjak sorozatos nem fizetése miatt - több mint 37 millió forint fennmaradása van.

Az ún. „komplex telep program” a következőképpen fogalmaz:
„…hátrányok felszámolása, enyhítése érdekében szociális, közösség-fejlesztési, oktatási, egészségügyi, képzési és foglalkoztatási elemeket tartalmaz, továbbá elősegíti a telepszerű környezetben élők lakhatási körülményeinek javítását (…) A program célcsoportjába a telepeken, telepszerű lakókörnyezetben, szegregátumokban élő, halmozottan hátrányos helyzetű, alacsony, illetve elavult iskolai végzettséggel rendelkező, jellemzően szociális és anyagi gondokkal küzdő, roma és nem roma egyének és családok tartoznak…”
Alább Budai Lóránt (a Jobbik jászberényi elnöke, önkormányzati képviselője) sajtónyilatkozata:
Ez a program a mi olvasatunkban a szép csomagolás ellenére, sajnos még mindig arról szól, hogy egy bizonyos társadalmi csoportot, réteget hozzon helyzetbe. Kissé kifinomultan, rafináltan megírva, de erről szól.

Első olvasatra teljesen fogyasztható, hiszen lehet takarózni a szép célokkal. Ám a pozitív diszkrimináció továbbra is benne található, mivel nem tudja egyforma arányban igénybe venni minden, azonos szegénységben élő.
Miért mondom ezt: köztudott, hogy telepeken, szegregált területeken, ma Magyarországon elsősorban cigány családok élnek. Ha mégis ott ragadt köztük néhány magyar család, az a településrész, utca, nem miattuk lett ennek minősítve.

És nem az a baj, hogy ezen telepek életkörülményeinek javítására pályázat készül. A baj az, hogy újra diszkriminálja azon elszegényedett magyar embereket, családokat, akik hasonló mélyszegénységük okán, nem álltak össze teleppé és nem teremtettek maguk köré szegregátumot, esetleg szeméttelepet.
Mivel ők szétszórtan élnek, máris kiestek a pályázatból. Továbbra sem találtunk benne olyan elvárásokat, biztosítékokat, ami garantálná, hogy nem lapátoljuk újra egy feneketlen kútba a pénzt.

Álláspontunk szerint a település vezetőinek a legnagyobb erőfeszítéseket mindenek előtt a rend kialakítása és megszilárdítása érdekében kell kifejteni. Ha nincs rend egy településen, akkor a közösség haldoklik. Csak a rendre, mint szilárd alapra lehet építeni a különböző beruházásokat és a településfejlesztéseket.