Hat lakóépület kapujára festettek horogkeresztet ismeretlenek Hatvanban a Mártírok útján.
A péntek este fehér festékkel felvitt nagyméretű jelképpel főleg olyan ingatlanokat jelöltek meg, amelyeket az önkormányzati vezetés szándékai szerint rövidesen szanálnak.
– Néztem akkor este a híradót, amikor jött az unokaöcsém, és mondta, hogy valaki horogkeresztet festett a kapunkra – nyilatkozta az egyik ház lakója, aki elmondta: miután kimentek, látták, hogy az utcában az összes cigányok által lakott házon hasonló jelkép található.
A Hatvani Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke, Baranyi Lajos Dezső (Csocsó) közölte: a történtek nyomán a rendőrség elvégezte a helyszínelést. A "romáknak" állítólag elképzelésük sincs, kik festhették a házakra a horogkereszteket (nekünk azonban van némi sejtésünk, Nagykanizsán és Forrón ugyanis nyilvánvalóan "önmerénylet" történt - a szerk.).
Zoom
Ugyanannyira "szakszerű" alkotás, mint az előző esetekben. Egy nemzetiszocialista nem ilyen horogkeresztet fest fel
Az önkormányzati hivatal vezetése sajnálkozását fejezte ki. Dr. Szikszai Márta jegyző arról tájékoztatott: megvizsgálják a térfigyelő kamerarendszer felvételeit, s ha valamilyen adatot találnak, átadják a bűnüldöző szerveknek, a közterület-felügyelet pedig kiemelt figyelmet fordít a cselekmény elkövetésének helyszínére, annak környékére.
Frissítés: A szokásos: rettegő purdék és bakancsos szkinhedek - már csak a fekete autó hiányzik
– Néztem pénteken este a híradót, amikor jött az unokaöcsém, és mondta, hogy valaki horogkeresztet festett a kapunkra. Kijöttünk, és láttuk, hogy itt az utcában az összes, romák által lakott házon van – mondta Baranyi László. – Hívtuk a roma kisebbségi önkormányzat elnökét, és együtt jelentettük be a rendőrségen. Nem értjük, hogy miért tették ezt, hiszen eddig Hatvanra nem volt jellemző az effajta dolog. Itt, a Mártírok útján együtt élünk romák és magyarok, soha semmi problémánk nem volt, itt becsületes emberek laknak. Kisgyermekes családok is élnek, akik félnek, nem mernek aludni - részletezre.
Hozzátette: reméli, hogy csak gyerekcsínyről van szó, de furcsának találja, hogy miközben helyszíneltek, szirénázva érkezett egy újabb rendőrautó, mert valaki betelefonált, hogy tömegverekedés van az utcában.
Oláh Lajos is a Mártírok útján lakik, azt mondja, pár nappal ezelőtt az egyik szomszédja azt mesélte, több bakancsos, terepszínű ruhás embert látott.
– Nem tudjuk, hogy miért jártak itt és mit csináltak, de utána kerültek a kapukra a horogkeresztek – vélekedett.
(Heol - Hatvan online nyomán)