Utazás a zsidó örökségekbe - ez a neve a Debreceni Zsidó Hitközség projektjének, melyet az Új Széchenyi Terv pályázatra nyújtott be, és meg is nyert. A projekt legfőbb célja a több száz éves magyar-zsidó együttélés emlékeinek, szellemi és kulturális örökségeinek való emlékállítás, ennek megvalósításán az EMIH és a DZSH közösen dolgozik - adja hírül a Zsidó.com.

A beszámolóból kiderül, hogy a siker megünneplésének alkalmából díszvacsorát rendeztek Debrecenben, amin részt vett Ilan Mor, Izrael nagykövete, Kósa Lajos, a város polgármestere, Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke, Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija és Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke.
A programban egy vallási, kulturális és turisztikai útvonal szerepel, mely az Észak-Magyarország zsidó örökségének "szimbolikus, szent helyeit" tárja fel, a régióban egykor élt zsidó közösség életét, mindennapjait és ünnepeit mutatja be interaktív módon. A helyszínek zsinagógák, rabbiházak, temetők, "csodarabbik" sírjai.
A projektet a tervek szerint két éven belül megvalósítják - olvasható a Zsidó.com-on. Arról nem tesznek említést, hogy hány milliót szánnak a csodarabbik emlékének ápolására a magyar adófizetők pénzéből.
(Kuruc.info)
Frissítés: A Mazsihisz honlapjának beszámolója az eredeti "helyesírással" (kiderül többek között, hogy a díszvacsorát a zsinagóga javára rendezték, mert  "zsinagógát felújítani az egyik legnemesebb cselekedet", és ez volt "a 2013-as év egyik legrangosabb debreceni eseménye"):
A Debreceni Zsidó Hitközség ismételten egy különleges programmal jelentkezett Debrecen városának kulturális rendezvényei közt. Jótékonysági díszvacsorát rendeztek a Pásti Utcai Zsinagóga javára.
Az est bevétele szintén részét képezi annak a felújítási keretnek, melynek jelentős részét a közelmúltban sikeresen pályázó hitközség Európai Uniós Pályázati keretből elnyert.
A Pásti Utcai Ortodox Zsinagóga hosszú évek óta vár arra, hogy a külső, homlokzati felújítás után a belső szerkezet is megújuljon, a zsinagóga tere visszanyerhesse régi arculatát. Nemrégiben értesülhettünk arról, hogy a Debreceni Zsidó Hitközség a Nagykálló-Debrecen Zarándokút Program keretében a debreceni zsinagóga felújítási projektje nyertes pályázat lett, így szabad út nyílik a régi elképzelések megvalósítására újszerű tervekkel és elképzelésekkel egybekötve.
Ebben a munkában kiemelkedő szerepe van Horovitz Tamásnak a Debreceni Zsidó Hitközség és a Határontúli és Magyarországi Zsidó Szervezetek Egyesülete elnökének.
A projekt keretében a debreceni zsinagóga kulturális és oktatási feladatokat is el fog látni a vallási liturgikus feladatok mellett, ezzel utat nyitva Debrecen város lakosai számára, megadva annak lehetőségét, hogy a zsidó kultúra és vallás ismérveivel megismertethesse az érdeklődőket.
A díszvacsora különlegességét nem csak az adta, hogy egy zsinagóga felújítása a cél, hanem az Izraeli Magyar Nagykövet Őex. Ilan Mór és a város illusztris személyeit Kósa Lajos Polgármester jelenlétével együtt, egyszerre tudhatta vendégei közt, ezzel kiérdemelve a 2013-as év egyik legrangosabb debreceni eseményének címét.
A díszvacsora köszöntőit Horovitz Tamás a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke kezdte, a vendégeket üdvözlő gondolataival, melyek közt kiemelte a zsinagóga regionalitásának fő szerepét és annak jelentőségét, hogy összefogás, együttműködés keretében valósulhatnak meg céljaik. Az elnök megköszönte a város vezetése által nyújtott eszmei és anyagi támogatást is kiemelve Halász János Kulturális Államtitkár, Kósa Lajos Polgármester, Dr. Pap László Alpolgármester, Somogyi Béla Alpolgármester, Szabó György MAZSÖK Elnök segítségét és Dr. Köves Slomo személyes támogatását is.
Kósa Lajos beszédében utalt arra, hogy Debrecen városának a kezdetektől fogva nagyon jó kapcsolata van a zsidó közösséggel, akkori bizonyíték erre, hogy a város segített a zsinagóga helyének megtalálásában és építésében, és bízik abban, hogy ez a kapcsolat sok hasonló gyümölcsöző projekt alapja lehet.
Szabó György MAZSÖK Elnök gondolatai a zsidó kultúra és hagyomány ápolásának kiemelkedő szerepéről szóltak, amelyek Debrecenben megvalósulnak.
Dr. Köves Slomo a közös projekt fontosságáról szólt, valamint az adakozás jelentőségéről, ami közelebb viheti közösségeinket céljaik megvalósításában.
Heller Zsolt a Debreceni Zsidó Templomért és Temetőért Alapítvány Elnöke arról beszélt, hogy ma Magyarországon zsinagógát felújítani egyedülálló és az egyik legnemesebb cselekedet, és ha ez a kezdeményezés még kulturális és oktatási funkciót is magába foglal, akkor annak esszenciális értékéhez kétség nem fér.
Őexc. Ilan Mor Nagykövet az antiszemitizmus elleni harca hívta fel a figyelmet és példaértékűnek tekinti Debrecen városának és a hitközségnek kapcsolatát.
A köszöntők után a vendégek Debrecen Hangjai díjazottjai műsorát tekintették meg, ízelítőt kaphattak a hitközség konyhájában készített kóser különleges ételek világából és Ungár Anikó bűvész műsorából. Az est végén jótékonysági festményárverést rendeztek a lokális, neves galériák és festőművészek felajánlásával a zsinagóga számára.