Kommentár nélkül közöljük a Heti Válasz interjúját.
- Hallgattassék meg a másik fél is – ezért kerestük meg, miután betiltották az ellenmenetüket. Miközben az egyesületüktől zeng a sajtó, önök hallgattak. Kínos lett volna megszólalniuk?

Jeszenszky Sándor, a Nemzeti Érzelmű Motorosok Egyesületének vezetője
- Önök az elsők, akik megkeresnek. Egyáltalán nem az volt a fejünkben, ami a médiában megjelent. Semmiféle ellenmenetet nem szerveztünk, az év eleji motoros gurulást már tavaly is megtartottuk, akkor is egy napra esett az Élet menetével, de semmilyen rendbontás vagy atrocitás nem történt. Botrány sem volt.
- Azt akarja mondani, hogy miközben tiltakozó nyilatkozatok tucatjait váltották ki, valójában önök egy totális félreértés áldozatai?
Felfújt hecckampány antiszemita megmozdulásnak nevezni a tavaszköszöntő motorozást.
- Adj gázt! elnevezéssel a Zsinagóga mellé vonulni, miközben gázkamrákban megöltek százezreire emlékeznek? Nemhogy hecc, még fejlett asszociációs képesség sem kell ahhoz, hogy ezt sértőnek és antiszemitának lássuk.
- Lehetnek áthallások, ezt nem tagadom. Nekünk azonban nem volt ilyen célunk.
- Azt azonban csak észrevették, hogy önökről kezdtek szólni a hírek? Hétfő reggel csak láttak egy Népszavát, a címlapján a tiltakozásokkal? S hogy már a Parlamentben is önökről beszélnek? Miért nem hallottuk mégsem: bocsánat, nem akartunk senkit megbántani?
- Próbáltuk felvenni a kapcsolatot különböző médiumokkal, de válaszra sem méltattak minket.
- Az MTI mellett működő Országos Sajtószolgálat mindenki előtt nyitva áll.
- Kicsi motoros csapat vagyunk, nem ismertük ezt a lehetőséget.
- Tessék, itt az alkalom, egy országos terjesztésű hetilap és egy online portál. Közölheti, amit szeretne, hallgatjuk.
- Nem igaz az a feltevés, hogy antiszemita megmozdulás lett volna, soha eszünkbe sem jutott ilyen gondolat. Fel sem vetődött bennünk, ha motoros rendőri felvezetéssel elvonulunk a Zsinagóga előtt, azt bárki veszélyként érzékelhetné. Úgy kezelnek minket, mintha náci csürhe lennénk.
- Ez inkább sértődött mentegetőzésként hangzik.
- De miért? Semmit sem csináltunk! Azt terveztük, hogy a szokásos tavaszi rendezvényünkön gurulunk a városban, eszünkbe sem jutott bárkit megfélemlíteni. Mi délelőtt motorozunk, az Élet menete pedig este van, nem is találkozunk velük. Tavaly is ugyanazon a napon volt a két felvonulás, és semmilyen botrány nem volt belőle.
- Megsérteni embereket akaratlanul, félreértésből vagy ostobaságból is lehet. Ha igaz, amit állít, hogy nem ez volt a céljuk, akkor még kevésbé értem, miért nem kér bocsánatot.
- Annak semmi akadálya nem lenne, hogy bocsánatot kérjek azoktól, akiket akaratlanul megbántottunk. A médiakampányt gerjesztőknek pedig bennünket kellene megkövetniük.
- Vegyük az első mondatot. Akkor most elnézést kért?
- Természetesen igen. Nem állt szándékunkban bárkit megbántani, különösen nem azokat, akiknek a hozzátartozói elhunytak, vagy más módon érintettek a második világháború alatt történtekben. A rendezvényünk nem antiszemita, semmilyen ilyen szándékunk nem volt.
- Ön a XI. kerületi Jobbik elnöke is egyben.
- Semmi köze a kettőnek egymáshoz, legfeljebb annyi, hogy a nagypolitika csap össze felettünk ebben az ügyben. Mi egy civil szervezet vagyunk, amit már hét éve vezetek, és ennek semmi köze a párttisztségemhez. A rendezvényről és az azóta történtekről sem egyeztettünk a pártommal.
- A kormányfő betiltatta a motoros vonulást. Mi következik most?
- Jogkövető társaság vagyunk, tudomásul vesszük a tiltást.
Kapcsolódó: