Frissítés: Szerkesztőségünket azzal a felszólítással kereste meg Pintér István ügyvédje, hogy azonnal távolítsuk el az alábbi cikket a portálról, mert sérti ügyfele jó hírnevét, ugyanakkor valótlan állításokat tartalmaz. Azt is követelték továbbá, hogy közöljük helyreigazításként, hogy valótlanságokat közöltünk - különben beperelnek, és kártérítést követelnek.
Válaszunkban közöltük az ügyvéddel, hogy a pereskedéssel való fenyegetőzés bennünket nem hat meg, ugyanis semmi esélyük, viszont a korrekt tájékoztatás jegyében természetesen helyet adunk álláspontjuknak. Felhívtuk ugyanakkor a figyelmét, hogy az alábbi állítások nem a mi állításaink - ha veszik a fáradságot, és el is olvassák, ami ellen tiltakoznak, akkor látni fogják, hogy mind az elején, mind pedig a végén egyértelműen kiderül, hogy a HVG cikkéről van szó.
Ettől függetlenül tehát: Pintér István és ügyvédje azt szeretné közölni olvasóinkkal, hogy állításuk szerint nem felel meg a valóságnak, miszerint - idézzük az eredeti értelmes megfogalmazást -: "korábban emberölési kísérlet miatt ítélték el a tévedésből kihallgatott szolnoki férfit, másrészt, hogy emberölési kísérlet miatt ítélték el 2003-ban a szolnoki Pintér Istvánt. A valóság az, hogy Pintér Istvánt emberölés kísérlete miatt soha nem ítélték el."
Az eredeti cikket pedig természetesen nem távolítjuk el, hiszen akkor nem lehetne tudni, mire reagáltak.
A korábbi hír: A HVG szerint emberölési kísérlet miatt ítélték el 2003-ban a szolnoki Pintér Istvánt, akit a gyilkosságért keresett Tintér István helyett fogtak el tévedésből a rendőrök kedden. Pintért ezért keresték a gyilkosság után a rendőrök. Szakemberek szerint még ez sem menti fel azokat, akik az akciót végrehajtották. Amikor 1997-ben egy akció során rossz lakásba törtek be a három rablót kereső kommandósok, lemondott a Rendőrség Különleges Szolgálatának vezetője.
Az emberöléssel gyanúsított Tintér István helyett egy Pintér István nevű helybelit vittek be a rendőrségre és tartottak fogva órákon át a családjával együtt kedden a TEK és szolnoki rendőrkapitányság emberei, miután a városban meggyilkoltak egy vállalkozót. A tévedésre a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt a magyarázatot adta, hogy a rendőröknek nem volt mérlegelési lehetőségük.
Ugyanakkor emberölési kísérlet miatt 2003-ban Pintér is büntetőeljárás alatt állt, és elítélték, emiatt került képbe gyorsan a keddi tragédia idején, és ezért keresték a férfit a városban. A lap az Országos Rendőr-főkapitányságot is megkérdezte, mi miatt történt a tévedés a szolnoki elfogás során, de csak azt közölték, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok megye rendőrfőkapitánya találkozott Pintér Istvánnal, és tájékoztatta arról, hogy miért ő került a rendőrök hálójába, a magyarázatot a férfi el is fogadta. Hogy ez az indok mi volt, nem árulták el.
Már az elején elszúrták
Teplán Tibor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi és rablási osztályának egykori nyomozója szerint ugyanakkor már az akció kezdete is szakszerűtlen volt. "Az elfogott férfi beszámolója alapján az akció során semmit nem mondtak neki, egyszerűen csak bevitték a kapitányságra. Pedig intézkedés közben már igazoltatni kellett volna a férfit, megkérdezni, hogy ki ő, és megnézni a személyes iratait. Azok alapján már felvetődhetett volna a rendőrökben, hogy talán nem jó embert tepertek a földre és állítottak elő." A volt BRFK-s nyomozó hangsúlyozta, hogy a hiba lehetőségét nem lehet kizárni, de "amikor ők ártatlan embereket ütöttek meg", néhány perc alatt kiderült a tévedés, és természetesen minden esetben bocsánatot kértek tőlük. Azt pedig végképp nem értette Teplán Tibor, hogy a férfi családtagjait miért vitték be a rendőrségre. "Jogellenes fogva tartás miatt eljárást lehetne indítani az akcióban részt vettekkel szemben" – vélte.
Teplán Tibor 1997. január 21-én részt vett abban a kommandós akcióban, amelynek során először rossz címre mentek be, és ami miatt a történtek után két nappal lemondott a kommandósok egységének, a Rendőrségi Különleges Szolgálat parancsnoka, Bökönyi István. "A központi ügyeletre bejelentés érkezett arról, hogy fegyveres rablók tartózkodnak a XIX. kerületben, a Kossuth utca egyik házában. A cím annyiban stimmelt, hogy ott korábban többszörösen körözött ukrán férfiakat fogtunk el" – idézte fel a történteket Teplán Tibor. A címet az ügyelet továbbította a különleges szolgálatnak, amelyhez a férfi az életvédelmi és rablási osztály nyomozójaként csatlakozott.
"Sietnünk kellett, mert azt az információt kaptuk, hogy a rablók el akarják hagyni az országot. A családi házban a lakókra rátörtük az ajtót, őket megbilincseltük, de ezt követően hamar tisztázódott, hogy ártatlanok. A lakók mondták el egyébként azt, hogy a valódi gyanúsítottak két házzal arrébb találhatóak" – mondta Teplán. A második akció sikeres lett, és nem csak a tetteseket kapták el, hanem előkerültek a rabláshoz használt fegyverek és az elvitt ékszerek is. Az egykori nyomozó hozzátette, attól függetlenül, hogy a címet nekik adták és már nem tudták leellenőrizni, hogy jó-e, Bökönyi lemondott. A volt rendőr Teplán szerint nem hibáztak, de nagyon kellemetlen volt számukra az ügy.
Igazoltatni kell
Tarjányi Péter rendőrségi szakértő is hasonlóan látja a téves rendőrségi akciót. "Az elfogást néha nagyon gyorsan kell végrehajtani, de az elkapott és megbilincselt személyt ekkor is ugyanúgy igazoltatni kell, mintha nem ilyen látványosan, hanem egyszerű statikus helyzetben veszik körbe az illetőt, akit a rendőri utasítások végrehajtása mellett – Tegye fel a kezét!, Térdeljen le! – fel kell szólítani arra is, hogy igazolja magát, mutassa meg személyi okmányait." Ez néhány percig tart – mondta Tarjányi Péter, aki szerint, ha felvetődik, hogy nem jó embert fogtak el a rendőrök, már az illető megbilincselésére sincs okuk. Amennyiben tisztázni kell a személyazonosságát, be lehet vinni a kapitányságra, de ott sem tart a dolog órákig, "és főleg nem viszem be az egész családot".
Tarjányi Péter szerint nem igaz, hogy a rendőröknek ilyenkor nincs mérlegelési lehetőségük. Megjegyezte, a legrosszabbnak azt tartja, hogy a rendőri vezetők még azzal sem tudják enyhíteni a történteket, hogy bocsánatot kérnek az ártatlan emberektől a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ tévedéséért.
A szakértő megemlítette saját, két évtizeddel ezelőtti ügyét, amikor még kommandósként dolgozott a rendőrségen. "Egy akció során azt hittük, hogy az általunk megfigyelt férfi azért nézett ki lakása ablakán, mert az egyik ismerőse dudálással jelzett neki. Elfogtuk az illetőt, előállítottuk, majd amikor kiderült, hogy a két férfinak semmi köze egymáshoz, azonnal elengedtük, sőt szolgálati autóval haza is fuvaroztuk bocsánatkérések közepette" – mondta el Tarjányi, megemlítve, hogy az egész történet másfél óránál tovább nem tartott.
Volt, amikor lehetett bocsánatot kérni
Egy két évvel ezelőtti rendőrségi akció miatt, melynek során vétlen embereket is meghurcoltak, Soczó László Tolna megyei rendőrfőkapitány elnézést kért. 2011 júliusában a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei őrizetbe vettek hét férfit, akiket azzal gyanúsítottak, hogy nőket közvetítettek és prostitúcióra kényszerítettek Németországban. Az elfogásról a rendőrség honlapján is részletesen beszámoltak. A kommandósok az elfogás közben az egyik gyanúsított szomszédjára is rátörték az ajtót; két vétlen lakót kihurcoltak a házból, letérdeltették őket és fegyvert fogtak rájuk. Soczó László elmondta: a rendőrök nem rossz helyre mentek be, de a házban a korábban egy légterű lakást fallal ketté választották, amiről a rendőrök nem tudtak.
(HVG nyomán)