Újabb fáklyás felvonulást szervezett a Jobbik és az Új Magyar Gárda a debreceni közbiztonság érdekében a Sámsoni úti menekülttáborhoz. Az egy hónappal korábbi, hasonló megmozdulás célja az volt, hogy fölhívják a figyelmet a befogadóállomáson tartózkodó több mint ezer menekült szélsőséges magatartásából adódó problémákra. A szerda esti újabb demonstráció pedig azért jött létre, mert az illetékesek hangzatos ígéretei ellenére a közbiztonsági helyzet semmit sem javult.

A gyülekezőhelyről a menet rendőri biztosítással, csöndben és méltóságteljesen vonult a menekülttábor elé, ahol Ágoston Tibor, a Jobbik helyi frakcióvezetője nyitotta meg a felszólalások sorát. Elmondta, hogy a fáklyás vonulás során ezúttal is sokan nyilvánították ki egyetértésüket és szolidaritásukat a résztvevők felé, akár a környező házakból, kertekből figyelve a menetet, akár pedig autóval elhaladva a felvonulók mellett. Sőt ezúttal is akadtak, akik menet közben csatlakoztak a tiltakozókhoz.
- Volt azonban egy asszony - folytatta Ágoston -, aki a menetben mellém kerülve nekem szegezte a kérdést: "Ha maguk becsukatják a befogadóállomást, akkor mi elveszítjük a munkánkat. Miért akarnak munkanélkülivé tenni minket?"
- Nos, megnyugtatásul elmondhatom, hogy ha a menekülttábor a jelenlegi formájában meg is szűnne, a helyén létesülhetne akár anyaotthon vagy a devizahitellel pórul járt emberek átmeneti szállása, ahol ugyanúgy szükség lenne szociális munkásokra, kiszolgáló személyzetre, szakácsra, takarítóra, karbantartóra, sőt talán még többre is, mint jelenleg, tehát nemhogy munkanélküliséget nem okozna a Jobbik által felvázolt program, hanem egyenesen munkahelyeket teremtene.

Ágoston Tibor elmondta: a napokban előkerült egy 1991-es tudósítás felvétele, amelyet a Debrecen Televízió készített a menekülttábor létesítéséről. Ebből világosan kiderül többek között az is, hogy annak idején a még liberális Fidesz a nagy testvérével, az SZDSZ-szel együtt ellenezte a debreceni menekülttábor megnyitását. (A demonstráción a 22 évvel ezelőtti riport hanganyagát le is játszották a résztvevőknek.)
A debreceni frakcióvezető ezután a mikrofonhoz szólította Herpergel Róbertet, akit úgy mutatott be, mint a menekültügyi téma kiváló ismerőjét. Mint elmondta, Herpergel Róbert neve ismerős lehet azok számára, akik figyelemmel követik a szebbjovo.hu hírportál tudósításait, publicisztikáit. A fiatal, diplomás jobbikosnak több írása, elemzése is megjelent a hírportálon menekültügyi témákkal kapcsolatban, és a szakdolgozatát is e tárgyban írta.
Herpergel Róbert felsorolta azokat a bűneseteket, amik csak az elmúlt egy hónapban, az első fáklyás felvonulás óta történtek Debrecenben, s már ez a lista is tekintélyesnek bizonyult. Szerepelt rajta a bolti lopástól kezdve a verekedésen át a fegyveres rablásig számtalan erőszakos bűncselekmény. Mint elmondta: gyakorlatilag minden hétre jut két-három, menekültek által elkövetett bűneset, de valószínűleg ennek többszöröse történik a városban, ám az esetek többsége nem kap nyilvánosságot.

Herpergel Róbert maga is részt vett azokon a közbiztonsági terepbejárásokon, amiket a helyi Jobbik szervezett a környéken, s ezekről így számolt be: "Tegnap este kilenc óra után a Sámsoni úton már csak két gyalogos rendőrjárőrt láttunk, továbbá egy traffipaxoló egységet és három-négy polgárőrt. Ennek hatására menekültekből viszont egyre többet. Hová lett a megerősített rendőri jelenlét? A jól ismert bérrettegők az első felvonulásunk óta jobbikosok és gárdisták félelemkeltő masírozását vizionálják, ehelyett én csak jelentős számú külföldi tekergőt láttam tízfős csoportokban ordibálni, megbotránkozást és félelmet kelteni. Kérdezem a városvezetést és Pintér Sándort: ez már az új rend? Vagy a törvényük mögé bújva maguknak édes mindegy, hogy mi történik a városban? Mit várhatunk azoktól, akik luxusautóik szélvédője mögül próbálnak tájékozódni a valóságról?"
Harmadikként Kulcsár Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője lépett a mikrofon elé, és először a demonstrációt biztosító rendőrök felé fordult, közölve, hogy a Jobbik fellépése nem ellenük irányul, nem rajtuk kérik számon a tarthatatlan állapotokat. Ismertetett egy olyan esetet is, aminek egy éjszakai terepbejáráson voltak tanúi a jobbikosok, amikor is két hazafelé tartó fiatal nő mellett megállt a járőrautó, és a rendőrök felajánlották a hölgyeknek, hogy hazaszállítják őket. Ez a cselekedet még annak tudatában is elismerésre méltó, hogy néhány nappal a Mátyás király utcai bűncselekmény után történt, amikor is két menekült késsel felszerelkezve rabolt ki két fiatal nőt.
Kulcsár Gergely úgy fogalmazott, nem szívesen nevezi menekülteknek a befogadóállomás lakóit. Véleménye szerint az ott tartózkodók többsége a hazájában is törvényszegő életmódot folytatott, és nem politikai vagy vallási üldöztetés miatt hagyta el szülőföldjét. Legtöbbjük végcélja Nyugat-Európa, s hazánkat csak átmeneti állomáshelynek tekintik, ennek megfelelően is viselkednek.

Ezután ismertette, hogy milyen juttatások járnak a befogadóállomás lakóinak a szálláson túl: ingyenes oktatás, napi háromszori étkezés, aminek az árát egyébként (950 Ft/nap) pénzben is elkérhetik, továbbá fejenként havi 7130 Ft költőpénz (ez csecsemőkorú gyermekek után is jár), valamint havi egy higiéniás csomag. Ez utóbbiról a képviselő megjegyezte: a környékbeliek elmondása szerint a higiéniai csomag tartalmát rendszeresen eladják a menekültek, és a pénzt alkoholra és más élvezeti cikkekre költik.
Kulcsár Gergely végül, a másik két felszólalóhoz hasonlóan, a következőkről biztosította a megjelenteket: "A Jobbik azt üzeni minden tisztességes debreceni polgárnak, hogy ha reménnyel fordulnak felénk, akkor segítünk megoldani a problémáikat. Ezért gyújtott fáklyát legutóbb is a párt, és nem hagyja ellaposodni a témát, amíg a debrecenieknek ebből a rájuk erőltetett együttélésből csak a hátrányok járnak osztályrészül. Semmilyen bűncselekmény nem maradhat rejtve, nyilvánosságot fogunk adni neki, ha máshol nem, a szebbjovo.hu hírportálon mindenképpen."

Végezetül Ágoston Tibor tájékoztatta a megjelenteket, hogy egy másik nagyon fontos ügyben, a földtörvény kapcsán is demonstrálni fog a Jobbik Debrecen főterén péntek délután 17 óra 30 perces kezdettel, ahová mindenkit várnak, aki a szívén viseli a magyarság jövőjének alakulását.
Bogdán Szabolcs - szebbjovo.hu