Százötvenmillió forint pályázati támogatást kapott Salgótarján önkormányzata "halmozottan hátrányos helyzetű" családok (azaz cigányok) "felzárkóztatására".

Az egykor szebb napokat megélt putritelep
Az úgynevezett Zöldfa úti komplex-telepprogram első körében hetvenöt főt vonnak be az egyéni fejlesztési folyamatba. Közülük negyvennyolcan szakképzésben is részesülnek. A célok megvalósításában segíti az önkormányzatot a Türr István Képző és Kutató Intézet, valamint a Kézfogás az esélyegyenlőségért Közhasznú Egyesület is. A nyertes pályázatról szóló támogatói szerződést várhatóan július huszadikáig aláírják, majd kivitelezőt választanak egy bázishely kialakítására. A Csillag Szolgáltatóközpont a Déryné út elején lesz, ahol tanácsadás, szolgáltatások, internet elérhetőség, oktatás, közösséget erősítő rendezvények kaphatnak helyet, de a szolgáltatóközpontban például mosási lehetőséget is biztosítanak majd a rászorulóknak.

Így néz ki a felzárkózni vágyók családok udvara
A kialakítás időszaka alatt átmenetileg az óvodában és az iskolában biztosítanak teret a tervezett funkcióknak. A "bizalomépítő munkát" azonban már a központ megnyitása előtt elkezdi a két szociális munkás és mellettük egy "roma származású, felsőfokú végzettséggel rendelkező szociális szakember". A közösségfejlesztésbe bevonják a református egyház hitoktatóját és az állítólag önmagukon segíteni tudó sorstársakat is.
(RF nyomán Palócbetyár.com)