"Elfogadhatatlannak és minősíthetetlennek" tartja Semjén Zsolt Románia és Bulgária schengeni csatlakozásának a halogatását. A miniszterelnök-helyettessel a Krónika erdélyi magyar napilap közölt interjút keddi számában.
Zoom
A tipikus balfasz magyar politikus: aki még élvezi is, hogy megalázzák és gúnyt űznek belőle, sőt még ő sajnálkozik, amiért már a franciáknak sem kellenek sem az oláhok, sem a cigányaik
Semjén Zsolt úgy vélte, Romániának teljesen igaza van Schengen-ügyben. "Amit a brüsszeli bürokraták művelnek, az elfogadhatatlan és minősíthetetlen. Egyszer már meghatároztak egy kritériumrendszert, amit Románia és Bulgária teljesített, ezek után újabb és újabb lehetetlen kifogásokat találnak ki, hogy elszabotálják a két ország schengeni csatlakozását" - jelentette ki.
Szavai szerint egyes nyugat-európai országok a cigányok bevándorlására hivatkozva, belpolitikai okokból akadályozzák az integrációt. Megjegyezte, ez azért is elfogadhatatlan és értelmetlen, mert Románia és Bulgária teljesítette a felvételi kritériumokat, de azért is, mert a cigánysággal kapcsolatos probléma semmilyen összefüggésben nincs a schengeni határral.
Semjén Zsolt úgy vélte, az lenne a megoldás, ha Brüsszel több pénzt fordítana Románia, Bulgária, Szlovákia vagy Magyarország olyan programjaira, amelyek a "romák felemelésére" irányulnak.
A miniszterelnök-helyettes "a román belpolitika viharos hullámveréseinek", titulálta Traian Basescu államfőnek a lap újságírója által felidézett korábbi kijelentéseit, amelyek szerint tűrhetetlen, hogy a magyarországi politikusok "szabadon lófrálnak Romániában", valamint hogy Bukarest élharcos kíván lenni Budapest rendreutasításában. Semjén Zsolt szerint ezek a mondatok "nem elsősorban Magyarországnak és a magyarságnak szóltak, hanem bizonyos román választói csoportoknak", ezért "ezeket a helyükön kell kezelni".
Semjén Zsolt nem kívánt reagálni Tőkés László felvetésére, hogy a magyar kormány vállaljon védhatalmi státust Erdély fölött. (Magyarul nem hajlandók teljesíteni a saját szövetségesük kérését - a szerk.) Méltatlannak és inkorrektnek vélte viszont azt a támadást, amelyet a román politika intézett Tőkés ellen e kijelentés kapcsán. "Akármit csinálnak, őt nem lehet kiírni sem a magyarság, sem Románia történelméből, a politikai élet szereplőinek el kellene ismerniük a rendszerváltásban betöltött szerepét" - fogalmazott.
Azt is hozzátette azonban, hogy a magyar állam semmilyen módon nem viszonyulhat ahhoz, hogy egy román kitüntetést adnak vagy elvesznek. "Ennek a lehetetlen dolognak az erkölcsi felelőssége azokat terheli, akik belpolitikai haszonszerzés céljából igyekeznek felhasználni ezt az ügyet" - vélekedett.
(Krónika nyomán)