Néhány nappal ezelőtt öngyilkos lett a 2006-os gyurcsányista ávós terror egyik kilőtt szemű áldozata - derült ki a Nemzeti Jogvédő Szolgálat tegnapi filmbemutatóján.
"Volt egy rossz szeme, meg egy jó. A jót kilőtték, a rosszal meg nem látott. Kapott egy nem enyhe depressziót, és amikor felhívtam az édesanyját, megdöbbenéssel kellett értesülnöm arról, hogy Attila tragikus körülmények között meghalt" - számolt be a szomorú hírről Zétényi Zsolt, az áldozat volt ügyvédje.

Frissítés: Az esetről a Parlamentben is szó esett, Gaudi-Nagy Tamás szeretett volna ezzel kapcsolatban kérdést feltenni Orbán Viktornak Elégedett-e Ön a 2006-os őszi rendőrterror igazságtételével - különösen a felelősségre vonással? címmel. A miniszterelnök helyett Navracsics Tibor adott semmitmondó választ (a szakadozó közvetítés miatti hanghibákért olvasóink elnézését kérjük):
Kapcsolódók:
- 2006-os anyagunk, melyből kiderül, hogy Csorba Attilát célzottan, letérdelve, 15 méterről lőtte fejbe az egyik terrorista, mikor haza akart menni, miután lezárták a Kossuth teret: "Szivárgott az agyvize..." - szemtanú a rendőrbűnözők egy áldozatáról
- "Csak szemgolyó-eltávolítás" - Attila egyik nyilatkozata 2006 novemberéből. Egyébként az ő szemét is Tinesz Mihály lőhette ki.
A videó, melyben bejelentik a hírt:
Az MTI híre a filmbemutatóról:
"Res Judicata - 2006 ősze: ítélt dolog" címmel a 2006. őszi jogsértéseket, bírói ítéleteken és jogi határozatokon, személyes példákon keresztül dokumentáló filmet mutatott be vasárnap Budapesten a Nemzeti Jogvédő Szolgálat (NJSZ) és a Nemzeti Jogvédő Alapítvány (NJA).
Morvai Krisztina független európai parlamenti képviselő, az NJSZ aktivistája a vetítés előtt azt mondta: azért vált szükségessé a tények és adatok bemutatása, mert a magukat balliberálisnak nevezők egyre inkább tagadják a 2006-ban történt jogsértéseket, illetve bagatellizálják az önkényeskedéseket, a rendőri brutalitást.
Ugyanakkor vannak olyanok is, akik szerint a történtek jogszerűek voltak, sőt úgy nyilatkoznak, hogy újra ezt csinálnák, ha hatalomra kerülne a balliberális oldal - mondta a politikus.
Morvai Krisztina hangsúlyozta, hogy a jogellenes, brutális tömegoszlatásokat, önkényes fogva tartásokat, fogdai kínzásokat bemutató filmet egy olyan sorozat első részének szánják, amelynek keretében teljes mértékben dokumentálják a jogsértéseket.
Zétényi Zsolt, a NJA elnöke a vetítést megelőzően azt mondta: az alkotás azért is hasznos lehet, mert talán vannak még olyan jogsértő bírósági ítéleteket elszenvedett emberek, akiknek elmarasztalását a filmnek köszönhetően nyilvánítják majd semmissé.
A civil szervezet vezetője a továbbiakban az aradi vértanúk tragédiájával, az őszirózsás forradalommal, az 1956-os szabadságharccal egy sorban említette a 2006 őszén történteket. Mint mondta, az emberek 2006-ban újra szerették volna átélni a szabadság élményét, és "ebbe vágott bele az agresszió, az erőszak, a kíméletlen embertelenség".
A rendőri vezetők ellen folyó perre utalva azt mondta, hogy egy "látszatperrel" nem zárható le az ügy. Gaudi-Nagy Tamás jobbikos országgyűlési képviselő, a NJSZ ügyvezetője úgy fogalmazott, hogy "2006 népfelkelés volt, amit vérbe fojtottak Gyurcsányék, hogy hatalmukat megőrizzék".
Ugyanakkor, csakúgy mint 1956-ot, 2006 őszét is megtorlások és koncepciós eljárások követték - tette hozzá. Ebben a helyzetben nem hagyhatják futni a kínzások elkövetőit, vagyis Gyurcsány Ferenc elítélését és bebörtönzését követelik - mondta Gaudi-Nagy Tamás.
A másfél órás film elején Göncz Kinga szocialista Európai Parlamenti képviselő, Heller Ágnes filozófus és Debreczeni József közíró-politikus nyilatkozatait idézik fel az alkotók. Ezek során a megszólalók egyrészt tagadják, hogy jogsértések történtek volna, illetve legendagyártásról és a kormány megdöntésére irányuló puccskísérlet gyanújáról beszélnek.
Ezt követően a jogsértettek mesélik el, hogy miként verték meg és tartották fogva, miként alázták meg őket a rendőrök, illetve Morvai Krisztina és Gaudi-Nagy Tamás ismertetik az ügyük kapcsán született bírósági ítéleteket, illetve jogi határozatokat, továbbá kommentárokat fűznek a történtekhez.
A rendezvényen bemutatták a Nemzeti Jogvédő Alapítvány korábban megjelent, Jogvédők a nemzet szolgálatában 2004-2011 című, több mint 530 oldalas kötetét is. A szerző, Varga Domokos György nagy terjedelemben foglalkozik a 2006 őszét követő jogvédő tevékenységgel.
(MTI)
Korábban írtuk: Ezekben a pillanatokban mutatják be a 2006 őszét a jogerős ítéletek fényében feldolgozó dokumentumfilmet
Az Aranytíz Kultúrházban vette kezdetét a „Res Iudicata – 2006 ősze: ítélt dolog” című filmet bemutatni hivatott rendezvény. Óriási érdeklődés közepette, több mint 100 fő előtt dr. Zétényi Zsolt, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat elnöke köszöntötte az érdeklődőket. Bevezetőjében a magyarok októberekről beszélt, melyek - gondoljunk csak akár 1949. október 6-ra, akár 1956 októberére vagy 2006-ra - a magyarok szabadság iránti elkötelezettségének örök emlékeiként kerülnek be a történelem legnemesebb dicső emlékei közé.

Morvai Krisztina független európai parlamenti képviselő köszöntőjében sorsfordító alkalomként jellemezte a mostani, látszólag békés, de nagyon is jelentős időszakot. Visszavesszük 2006 igazságát, és tesszük ezt ítéleti bizonyossággal, a hatóságok által megállapított tényállásokkal. Szeretnénk minél teljesebbé tenné a megállapított igazságok feldolgozását – mondta a nemzeti jogvédő európai parlamenti képviselő.
Diadalt arat, győz az igaz szó. Remélem, hogy így lesz, és így kell legyen. Erre kötelez minket a Szent Korona-eszme, amely szerint törvénytelenség jogot nem alapít, de ezt követeli az áldozatok iránti kötelesség - a Hungarica együttes népszerű dalából vett idézettel kezdte köszöntőjét Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője, országgyűlési képviselő.
Gaudi az igazság meghamisításáról beszélt, melyet, mint mondta, nem szabad engednünk. Ezért vagyunk itt, hogy az igazságot követeljük. Követeljük az amnesztiát az összes politikai elítéltnek, követeljük Gyurcsányék felelősségre vonását, követeljük a meghurcoltak, meggyalázottak és bántalmazottak kártalanítását – mondta a nemzeti jogvédő, hangos tapsot kiváltva a telt házas terem hallgatóságától.
A Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője 2006-ot népfelkelésnek nevezte, amit vérbe fojtottak Gyurcsányék, hogy a hatalmukat megőrizzék. Az áldozatokból bűnöst csináltak. Ahogy spontán gyűltek össze 1956-ban, úgy spontán jelentek meg 2006-ban a televízió székházánál. Ahogy 1956-ban, úgy 2006-ban is megrongálták a szovjet megszállók emlékművét. Ezen felül egy másik párhuzam, hogy 1956-hoz hasonlóan 2006-ban is megtorlások és koncepciós eljárások követték az eseményeket a hatalom részéről.
Gaudi köszöntőjének záró gondolatában Eörsi Mátyás szavaira hívta fel a figyelmet, aki szerint Magyarországon győzni fog a "demokratikus ellenzék" (értve ezalatt a balliberálisokat) és ismét ribillió lesz, akkor a rendőrségnek ugyanúgy fel kell lépnie. Ezt nem engedhetjük meg – zárta gondolatait.
A film bemutatója ezekben a pillanatokban is zajlik, melyről később részletes beszámolót közlünk.
(Olvasónktól)